Avui 02/07/02

La contaminació per purins arriba al Tribunal de Justícia Europeu

El Grup de Defensa del Ter reitera les seves denúncies

J.E./ Barcelona

La contaminació provocada a Catalunya per la gestió incorrecta dels purins (residus dels porcs) podria donar lloc a una forta sanció econòmica per la Unió Europea. En aquest sentit, la Comissió Europea ha decidit trametre al Tribunal de Justícia Europeu (TJE) l'expedient per incompliment de quatre directrius europees en la denúncia presentada pel Grup de Defensa del Ter (GDT) per la contaminació per nitrats a l'aquífer (aigües subterrànies) del baix Ter. Segons la informació rebuda pel GDT, la decisió va ser adoptada per la Comissió dimecres passat i serà comunicada oficialment en les pròxims dies. Com que es tracta d'una actuació de la Unió Europea, oficialment l'expedient va dirigit contra l'Estat espanyol, tot i que l'administració amb competències a Catalunya sobre la contaminació provocada per les granges de porcs és la Generalitat, a través dels departaments de Medi Ambient i Sanitat.

Dos anys de tràmits

El febrer del 2000 el GDT va presentar una denúncia davant la Comissió Europea per la contaminació de l'aqüífer del baix Ter. Segons els ecologistes, la denúncia es va trametre a la Unió Europea com a última instància, atesa la falta de resposta de la Generalitat. El 27 d'octubre del 2000 l'òrgan executiu de la Unió Europea va comunicar l'obertura d'un procediment d'infracció contra l'Estat espanyol (subsidiari de la Generalitat) per la vulneració de quatre directrius. En la comunicació, firmada per George Kremlis, cap d'unitat de la UE per a aquest cas, s'indicava que, després de demanar explicacions sobre aquesta denúncia, es demostrava "que durant els últims sis anys hi ha hagut contaminació repetida en diferents zones [del baix Ter]", amb nivells de nitrats que superaven àmpliament la norma de 50 mil·ligrams de nitrats per litre d'aigua.

Després d'obrir aquest procediment d'infracció, la Comissió va tornar a demanar informació a la Generalitat (a través del govern central) sobre les mesures que s'estaven adoptant per informar la població afectada i reduir els nivells de contaminació. Com que la resposta va ser considerada insatisfactòria, el juliol passat la Comissió Europea va resoldre aixecar un dictamen motivat per l'incompliment de quatre aspectes del dret comunitari i va donar un termini de dos mesos a l'administració catalana per restablir la qualitat de l'aigua de les poblacions afectades. Ara, finalment, segons la informació rebuda telefònicament pel GDT, l'executiu comunitari ha decidit enviar l'expedient al Tribunal de Justícia Europeu perquè dictamini finalment si s'ha produït incompliment del dret comunitari i, si escau, imposi la sanció adient.

Com van recordar ahir els representants del GDT, en aquest cas s'acusa la Generalitat d'incomplir les directrius europees sobre residus (per no haver reconegut que els purins han de ser gestionats com a residus), sobre avaluació de l'impacte de determinats projectes sobre el medi ambient, sobre qualitat de les aigües destinades a consum humà i sobre accés a la informació en matèria de medi ambient.

Dolors Caminal, portaveu del GDT, va explicar ahir que fins i tot ara que la Unió Europea està a punt de dictar sentència, la Generalitat continua sense facilitar dades exactes i actualitzades sobre la contaminació provocada pels purins. Les úniques dades facilitades recentment pel departament de Sanitat indicaven que en les anàlisis portades a terme els anys 1998-2000 es van trobar mostres que superaven els límits de contaminació per nitrats en 132 municipis, que correspondrien a unes 185 poblacions i urbanitzacions de Catalunya, segons Dolors Caminal.

A més de criticar la ineficàcia de la Generalitat en el control de la contaminació de les granges de porcs, el GDT va presentar dades que apunten que la cabanya porcina a Catalunya s'acosta actualment als 10 milions de caps, molt per sobre de la xifra oficial facilitada pel departament d'Agricultura (5,8 milions).