Avui 06/01/03

No al transvasament del Roine

Decàleg reflexiu d'oposició al transvasament del Roine, en resposta a la carta de la Sra. Rafaela García a l'AVUI del 7-12-2002.
1. El Parlament Europeu no permet transvasaments entre països. Els polítics saben que aquest projecte és inviable.
2. Polítics i pagesos francesos ho diuen sense embuts: "Ni una gota".
3. L'aigua del Roine és de mala qualitat. Passa per 20 centrals nuclears i el perill d'accident radioactiu i la gran quantitat de metalls pesants la fan nociva per a la salut.
4. Té impactes ambientals negatius. La proposta terrestre trenca el paisatge i les possibles fuites contaminarien fonts i aqüífers.
5. La proposta marítima afecta pesqueres d'anxoves, sardines, etc., per disminució de nutrients i destrucció de colònies de posidònia.
6. Un estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua diu que amb l'estalvi, reutilització i recuperació d'aqüífers no necessitarem tanta aigua com preveu el PHN i podem arribar fins al 2025 sense transvasaments.
7. Si pensem en un futur sostenible, hem d'aprendre a ser autosuficients.
8. Hi ha alternatives més econòmiques. Aplicar la nova cultura de l'aigua és quelcom més que "dutxar-se en parella" com irònicament manifestà, fa pocs dies, el conseller en cap.
9. Els transvasaments d'aigua sovint amaguen altres transvasaments: diners públics cap a unes poques butxaques privades.
10. El govern de Madrid no accepta aquest transvasament.

Ferran Barreno i 110 firmes més
Barcelona