Avui 23/03/02

Clos rebutja ara el PHN i demana aigua del Roine per a Barcelona

Suggereix alternatives al transvasament de l'Ebre

Maria Favà / Carles Sabaté / Barcelona

L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, va assegurar ahir durant la celebració del ple municipal que personalment està en contra del Pla Hidrològic Nacional (PHN) i de portar l'aigua de l'Ebre a Barcelona i va posicionar-se a favor de portar l'aigua del Roine, de les dessalinitzadores i de les formes de captació tradicionals com ara treure l'aigua de les conques interiors i del minitransvasament del Ter. Clos va fer aquesta declaració a contracor arran d'una pregunta del grup municipal de CiU que va demanar a l'Ajuntament "quina opinió es té en relació amb els transvasaments d'aigua?".

L'alcalde en un primer moment va defugir contestar directament a la pregunta de CiU i en el seu lloc ho va fer el tinent d'alcalde José Cuervo, que va donar la posició institucional de l'Ajuntament. Però davant de la insistència del president del grup de CiU, Joan Puigdollers, Clos va acabar donat el seu parer. Tot plegat va generar una batalla dialèctica que va ser motiu per discutir, una vegada més, sobre els temps d'intervenció dels regidors i sobre el doble paper que té l'alcalde, que alhora que presideix els plens ha de moderar-ne els debats. I segons el parer de Puigdollers, Clos "no fa bé el seu paper de moderador".

La postura de Joan Clos sobre l'aigua ha canviat d'un any cap aquí. En la primera manifestació contra el PHN que es va fer a Barcelona el mes de febrer de l'any passat, l'alcalde no descartava la possibilitat de portar aigua de l'Ebre fins a l'area metropolitana de Barcelona. La pregunta de CiU pretenia posar en fals la postura dels socialistes, que en cada territori de l'Estat s'han posicionat de manera diferent davant del PHN. Però durant el debat, Clos també va recordar que CiU té "problemes" a les Terres de l'Ebre per culpa del seu posicionament sobre el PHN.

El tinent d'alcalde Cuervo, en explicar la posició de l'Ajuntament de Barcelona, va dir que estava en contra del PHN perquè "és injust, abusiu i perquè no hi ha cap certesa científica que no comporti riscos per a l'ecosistema". Va recordar que hi ha dubtes sobre si vulnera o no alguna directiva europea i per això "apliquem el principi de precaució". El regidor va afegir que el projecte és "ecològicament insostenible" i va garantir la lleitaltat i la solidaritat institucional de l'Ajuntamemt de Barcelona cap a la Generalitat.

Joan Puigdollers va reclamar l'elaboració d'una mesura de govern per assegurar el proveïment d'aigua a la ciutat. L'alcalde li va contestar que aquest proveïment no correspon a l'Ajuntament sinó "a la Generalitat, que fa anys que cobra un cànon per la garantia del subministrament d'aigua, que li ha generat una gran quantitat de recursos i que no sé en què se'ls deu haver gastat". Clos va tornar a dir que des de fa anys Barcelona disminuiex el seu consum d'aigua. La resta de grups polítics municipals van defugir entrar en la picabaralla CiU-PSC sobre el Pla Hidrològic.