Avui 23/03/02

El canvi del clima inunda els més pobres

L'augment del nivell del mar força l'evacuació d'un país insular

Lester R. Brown, President de l'Earth Policy Institute

Els dirigents de Tuvalu -un petit país insular de l'oceà Pacífic, situat a mig camí entre Hawaii i Austràlia- s'han donat per vençuts en la seva lluita contra l'augment del nivell del mar, en anunciar que abandonaran la seva terra natal. Després de ser rebutjats per Austràlia, els tuvalians van demanar a Nova Zelanda que acollís els seus 11.000 ciutadans, però no hi ha accedit. Durant el segle XX, el nivell del mar va pujar uns 20-30 centímetres. El Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic preveu que durant aquest segle augmenti fins a un metre. El nivell del mar està augmentant per culpa del desgel de les glaceres i l'expansió tèrmica de l'oceà com a conseqüència del canvi climàtic. Això, al seu torn, es deu a l'augment dels nivells atmosfèrics de CO2 , en bona mesura per la crema de combustibles fòssils.

L'augment del nivell del mar s'ha fet sentir sobre Tuvalu en forma d'inundació de les terres baixes. L'entrada d'aigua salada afecta negativament l'aigua potable i la producció d'aliments. L'erosió del litoral està rosegant les nou illes que conformen el país. Les temperatures elevades que estan fent pujar el nivell del mar també provoquen tempestes més violentes. Les temperatures elevades de l'aigua de la superfície als tròpics i als subtròpics fan que augmenti l'energia que s'emet a l'atmosfera i que genera els sistemes de tempestes. Paani Laupepa, un alt càrrec del govern tuvalià, va comentar que durant l'última dècada s'havia produït un nombre inusualment alt de ciclons tropicals (els ciclons tropicals s'anomenen huracans a l'oceà Atlàntic).

Laupepa és molt crític amb els EUA per haver abandonat el protocol de Kyoto, l'acord internacional per reduir les emissions de carboni. Laupepa va explicar a un periodista de la BBC que "en no ratificar el protocol, els EUA han negat a la pràctica a les generacions futures de tuvalians la llibertat fonamental de viure on els seus avantpassats han viscut durant milers d'anys". Als dirigents dels països insulars aquest tema no els ve de nou. L'octubre del 1987, Maumoon Abdul Gayoom, president de les Maldives, en una al·locució vehement davant de l'Assemblea General de les Nacions Unides, va afirmar que el seu país estava amenaçat per l'augment del nivell del mar. En l'expressió que va fer servir, el seu país, de 311.000 habitants, era una "nació amenaçada". Com que la majoria de les 1.196 illetes que conformen el país amb prou feines estan més de 2 metres per sobre del nivell del mar, la supervivència de les Maldives estaria en perill fins i tot si es produís un augment del nivell del mar d'un metre en cas d'una sobreelevació meteorològica.

Tuvalu és el primer país en què la població està mirant d'anar-se'n per la pujada de les aigües, però, gairebé amb tota seguretat, no serà l'últim. Està buscant una llar per a 11.000.