DEPARTAMENT D'EDUCACIĶ FÍSICA

IES LA ROMĀNICA


CONSTRUIM JOCS D'ARREU
(Dibuix de la pg de A.Mesa)

 

 

El recurs del joc és inesgotable. En aquest crèdit pretenem recuperar els jocs de carrer.

En molts casos, el material necessari pels jocs el realitzen el mateixos alumnes, en d'altres casos s'utilitza material reciclat.

Els alumnes han de fer una recerca de jocs populars a través de pares i mares, avis i àvies.

Amb tots els jocs que es treballen a classe han d'elaborar un fitxer personal.

 

 

 

JOCS TRANQUILS

(Dibuix de la pg de A. Mesa )

JOCS DE CARRER

 

  • MALABARS
  • XANQUES
  • SALTAR A LA CORDA
  • SALTAR A LES GOMES

JOCS DE PERSECUCIÓ

  • ELS CONTRABANDISTES
  • SALVAR LA SENYERA
  • "BOTE-BOTE"
  • AMAGATALL
  • MOROS I CRISTIANS
  • TALLAR EL FIL
 

JOCS DE PARES I ÀVIS

  • BÈLIT
  • LA BOMBETA
  • PILOTA A LA PARET
 

pàgina en construcció

 

TANGRAM

Per fer el tangram es fa servir una loseta de suro envernissat en la qual tallarem les peces amb l'ajut d'un cutter.

MIKADO

A les botigues de "todo a 100" es troben un palets de fusta per fer pinxos que van molt bé per a fer aquest joc. Calen 41 pals per cada nen.

Els pals s'han de pintar a ratlles fent 5 combinacions diferents:

1 pal, que val 10 punts, i que és l'únic que es pot utilitzar per treure els altres pals, el pintarem amb 8 franges d'un sol color.

5 pals, que valen 5 punts cadascun, i que es poden pintar amb una combinació de dos colors i 5 franges.

5 pals, que valen 5 punts (també), que es poden pintar fent servir 2 colors i 4 franges.

15 pals, que valen 2 punts, que es pintaran amb 3 franges d'un sol color.

15 pals, que valen 2 punts (també), que es pintaran amb 3 franges d'un sol color, diferent a l'anterior.

Per jugar, s'agafen tos els pals entre les mans i es deixen caure sobre la taula. Cal anar agafant els pals un a un sense que es mogui cap altre. Es poden retirar palets mentre no es faci moure cap, quan això pasa, segueix el company. Guanyarà qui aconsegueixi més punts, segons els pals que hagi pogut retirar

BOLICHE

Per aquest joc es necessiten dos gots de plàstic o pots de iogurth, una bola de paper i un cordill.

S'enganxen els gots per la part de dalt. En un dels extrems es posa el cordill amb la bola, i a l'altre extrem es fa un forat del doble de la mida de la bola. La llargada del fil ha de permetre que la bola s'introdueixi pel forat.

És un joc de precisió.

WARI

Per a la construcció d'aquest joc faran falta envasos d'ous, si pot ser d'una dotzena, i fabes, llenties, arros o qualsevol llegum.

En un envàs de 12, es pinten els forats d'un costat d'un color, i els de l'altre costat d'un altre color. Es necessiten a més 2 forats separats que s'han de retallar d'un altre envàs, i es pintaran cadascun d'un color.

Cada jugador disposa de 24 llavors, de les que "sembrarà" 4 a cadascun dels seus forats.

A partir d'aquí,comença un jugador buidant un dels seus forats i repartint les seves llavors una a cada forat a partir del que buida, en el sentit contrari a les agulles del rellotge. Ja siguin els seus forats o els del contrari.

Quan arribes amb la teva darrera llavor en una jugada a un forat en el que el contrari hi te sols 2 o 3 llavors. te les quedes i les deixes en el teu receptor (aquell forat que hem retallat a part).

L'objectiu del joc es buidar tots els forats. Guanya qui aconsegueix més llavors.

FILS

Es necessita un cordó d'aproximadament un metre. S'uneixen els extrems amb un nus.

És una combinació de diversos moviments amb les mans que van donant diverses figures, que el company ha de coordinar per anar pasant d'un pas a l'altre.

( hi ha un llibre interessant: "los mejores juegos de cordel" Ediciones B- Grupo Z . Camilla Gryski )

XERRANCA

Hi ha més d'un tipus de xerranca. Nosaltres en fem dos.

* La primera correspon al dibuix que ja heu vist més amunt:

El jugador tira la pedra sobre el número 1. Salta de llarg aquesta casella i salta a peu coix totes les altres per ordre, anar i tornar; en tornar treu la pedra de la casella 1 amb un cop de peu.

Després tira la pedra a la casella 2, salta sobre la 1 a peu cois, pasa de llarg la 2 i salta sobre les altres caselles per ordre a peu coix. Quan torna ha de fer pasar la pedra d'un cop de peu a la casella 1 i després a fora.

I així successivament

 

 

*La segona correspon al dibuix de sobre:

El jugador tira la pedra sobre la casella 1, salta sense tocar aquesta casella i pasa a peu coix les caselles 2, 3 i 6 , i amb els dos peus les caselles 4-5 i 7-8, per caure a la casella 9 fent un gir de 180º, de forma que cau mirant el dibuix.

En tornar, al arribar a la casella 2, s'ajup (a pau coix) i agafa la pedra.

Es recull la pedra a la tornada, sempre des del número anterior.

Si la pedra està en una de les caselles dobles, es saltarà l'altre a peu coix.

MALABARS

Per construir les pilotes malabars necessitarem per a cada pilota:

  • Bossa plàstic petita
  • 150 grs mill ( per nens 80 grs)
  • 3 o 4 globus

Es fa servir una mesura perquè totes les pilotes surtin iguals: Es posa el mill a un got de plàstic i es pesa, fent una ratlla amb rotulador permanent a l'alçada del pes idoni.

Es posa el mill dins la bossa.

Es tallen les "boques" dels globus fins el "coll".

Es retorça l'extrem de la bossa i es col·loca "dins " el mill

S'obre un dels globus i es possa la bossa dins , de forma que l'extrem de la bossa queda al fons, i el globus la recobreix tota.

Es posa l'altre globus de forma que el forat de l'anterior queda al fons. I es repeteix amb el tercer ( i quart, si es vol) globus.

Es pot decorar fent foradets o tallets en el darrer globus, de forma que, si es combinen els colors, es veu el globus que està a sota.

Per matenir les pilotes en bon estat, és convenient que, en acabar la sessió, es recobreixin de pòlvores de talc.

Es poden construir altres materials pels malabars si es disposa de temps, fins i tot podrien formar part exclusiva d'un variable, si afegim mocadors, anelles, maces, bastó del diable, rulo, etc.. i tot de "fabricació cassolana".

A l'escola d'estiu de l'ICE de l'UAB de Bellaterra, hi ha un curs molt interessant, Jo el vaig fer, si t'interessa escriu-me: podem fer intercanvi d'apunts o experiències que hagis fet tu.

XAPES

Amb les xapes de les ampolles de cervessa o refresc podem fer innumerables jocs. Nosaltres en proposem un parell:

  • Dibuixar dues línies separades uns 3 m. Des de la primera línia els jugadors llancen les seves xapes i guanyarà aquell que s'acosti més a la línia
  • Dibuixar a terra amb guix un camí amb corbes i rectes; amb una línia d'arribada i una de sortida. Cada participant disposa d'una xapa que farà avançar per la carretera golpejant-la amb el dit. Sols es pot fer un cop cada torn. Si la xapa surt del camí ha de començar de nou al lloc per on ha sortit.

TABAS

Es necessita un joc de tabes (es poden fer servir pedres) i una pilota petita.

Mentre es tira la pilota a l'aire s'agafa una taba amb la mà i es recull la pilota abans que caigui a terra ( es pot pactar abans que faci dos bots, o diferents formes d'agafar la pilota).

Sense deixar anar la primera taba, se'n recull una altra, i així fins que s'aconsegueix tenir-les totes a la mà.

"BOTE-BOTE"

És un joc d'amagar-se. Es necessita un pot de plàstic o llauna, tancat i ple de pedres, ja que ha de fer soroll.

S'assenyala un punt on es col·loca el "bote", i un jugador li dona un cop de peu, tot seguit tots corren a amagar-se. El que para, ha d'anar a buscar el "bote" de cara i tornar-lo al seu lloc caminant d'esquena, no pot girar-se.

Tot el grup està amagat. Quan el que para veu un dels jugadors ha d'anar a agafar el "bote", fer-lo sonar i dir el seu nom en veu alta. Els que son descoberts esperen a prop del "bote". Si descobreix a tots, el primer que ha estat descobert , para.

Si algú que no ha estat descobert arriba fins el "bote" i li dona un cop de peu, tots els que estaven i no estaben descoberts tornen a amagar-se, i es reinicia el joc.