Observació de taques solars

Els dies 6 i 7 de maig de 1998 hem observat el Sol des del pati de l'Institut amb un filtre metal·litzat Type II Plus de vuit polzades de la casa Thousand Oaks, aplicat a l'objectiu d'un telescopi Schmidt Cassegrain de 20 cm de diàmetre. Vam dir que observaríem el Sol, però en realitat el que es veu amb un filtre d'aquests és la fotosfera, considerada com la superfície del Sol: una capa de 100 Km de gruix en la qual es manifesta l'activitat solar en forma de taques i de granulació.

Les taques són la manifestació de regions actives de la fotosfera. La temperatura mitjana de la fotosfera és de 6.000 graus i la de les taques és de 4.250 graus. Les taques generalment presenten una zona central fosca (ombra) i una perifèria gris (penombra) d'estructura filamentosa, que és la materialització de les línies de força del camp magnètic.

La granulació (no dibuixada aquí, però visible a través del telescopi en bones condicions) és la manifestació externa de les grans cèl·lules de convecció de l'anomenada zona convectiva, entre la zona interna radioactiva i la superfície solar. La granulació es veu evolucionar en poques hores.

Les taques del Sol són canviants, apareixen i desapareixen en qüestió de dies, i permeten deduir que el Sol roda d'est a oest en uns 27 o 28 dies. De fet la rotació solar es diu que és diferencial a causa que el Sol és una bola de gas incandescent. A l'equador una rotació completa dura 26,8 dies, mentre que a una latitud de 60 graus dura 30,8 dies i a una latitud de 75 graus dura 31,8 dies.

Un consell: no mireu el Sol amb res que sigui de fabricació casolana. No valen vidres de soldador de qualsevol mena (només són segurs algunas tipus: #14, per exemple), ni vidres fumats ni molt menys ulleres de sol. És molt perillós mirar el Sol sense una protecció adequada. Us podríeu cremar la retina amb gran facilitat. Consulteu sempre els vostres professors. Si provéssiu de mirar el Sol amb un telescopi sense filtre, seria com si us disparessin una fletxa de foc als ulls.
 

Josep M. Bosch, professor a l'IES Manuel de Pedrolo, Tàrrega
jbosch1@pie.xtec.es