Missió Cassini a Saturn

Tornar a la pàgina d'Astronomia

Imatges recents
All photos NASA.
 

Primera imatge en color de Júpiter 

La nau Cassini, de camí a Saturn, passarà a 10 milions de km de Júpiter al 30 de desembre de 2000. Aquesta és la primera foto en color de Júpiter obtinguda per la seva càmera, des de 81 milions de km. Europa, a la dreta, projecta la seva ombra a sobre del limbe del planeta.
  • Jupiter encounter

  • Credit: NASA/JPL/University of Arizona

    Primera imatge de Júpiter 

    Les partícules d'amoníac de l'atmosfera de Júpiter són blanques, i reflecteixen per igual les diferents llargades d'ona de l'espectre. Algunes partícules, però, són vermelles, i absorbeixen llum blava. La taca vermella conté una zona central fosca d'aquesta mena.
  • Cassini "First-Look" Images of Jupiter

  • Credit: NASA/JPL/University of Arizona

    Primera imatge de Júpiter 

    Les partícules d'amoníac de l'atmosfera de Júpiter són blanques, i reflecteixen per igual les diferents llargades d'ona de l'espectre. Algunes partícules, però, són vermelles, i absorbeixen llum blava. La taca vermella conté una zona central fosca d'aquesta mena.
  • Cassini "First-Look" Images of Jupiter

  • Credit: Cassini Imaging Team/University of
    Arizona/JPL/NASA.
    Imatge de prova obtinguda mitjançant la càmera telescòpica de la nau Cassini 80 minuts abans del perigeu, al 18 d'agost de 1999. La Lluna estava a 374.000 km de distància. 
    • càmera: ISS narrow angle
    • resolució: 2,3 km/pixel
    • exposició: 80 ms
    • filtre: 0,33 micres (UV)
    • amplada de banda: 85 angstroms 
  • Cassini Images the Moon
  • A CICLOPS es publicaran les imatges de la missió Cassini a Saturn. Allí hi trobareu més fotos, un parell d'animacions i un tríptic. La càmera telescòpica te un mirall de 2000 mm de distància focal i un camp visual de 0,35º. La càmera de gran angle te un objectiu de 200 mm i un camp visual de 3,5º. Les dues tenen un joc de filtres que cobreix una franja de l'espectre electromagnètic 4 vegades més ampla que la que captaven les càmeres dels Voyager: des de l'ultra-violeta (2000 Angstroms) fins l'infraroig (1,1 micres). Van equipades amb un detector CCD de 1024 pixels de costat.

    titantitan

    15 d'octubre, 1997


    La Cassini, camí a Saturn


    Enceladus & Iapetus
    Enceladus i Iapetus

    Cassini & Huygens
    La nau Cassini

    Huygens probe
    La sonda Huygens

    Trajectory
    Trajectòria VVEJGA

    Orbit insertion
    Arribada a Saturn
    (inserció en òrbita)

    Orbits
    Primeres òrbites

    La missió Cassini pretén estudiar el planeta Saturn, els seus satèl·lits i el sistema d'anells

    SaturnLa imatge a la dreta mostra un muntatge preparat amb fotografies fetes el novembre de 1980 per la nau Voyager 1. Dione,amb un diàmetre de 1100 km, s'hi veu en primer pla. Tetis i Mimas a la dreta de Saturn i Enceladus i Rea a l'esquerra. Titan (a dalt), amb un diàmetre de 5150 km, és la lluna més gran de Saturn i l'única del Sistema Solar amb una atmosfera important. 

    Mimas, amb un diàmetre de només 392 km, té un gran crater (Herschel) que li dóna una certa semblança amb l'Estrella de la Mort de la pel·lícula la Guerra de les Galàxies

    Enceladus té zones sense cràters que podrien ser degudes a erupcions d'aigua líquida a la seva escorça de gel. 

    Iapetus té un hemisferi fosc com l'asfalt, mentre que l'altre és sis vegades més brillant. 

    La nau Cassini té uns sis metres d'alçada i més de sis tones de pes. Sis dels divuit instruments que porta es troben a la sonda Huygens, de 2,7 m de diàmetre i uns 350 kg de pes. A l'arribada a Saturn es separarà de la nau principal per medir les propietats de l'atmosfera de Tità durant les 2,5 h de descens. Per evitar que es cremi per fregament en disminuir la seva velocitat, portarà un escut protector, que es deixarà caure quan s'obri el paracaigudes principal. Si encara funciona després del xoc, li quedaràn bateries per transmetre dades mitja hora més. 

    El primer mapa mostra la trajectòria planejada, batejada amb el nom VVEJGA (Venus-Venus-Earth-Jupiter Gravity Assist). 

    El llançament va tenir lloc, com estava previst, dimecres 15 d'octubre de 1997 a les 8:43 a.m. (GMT). A fi d'estalviar combustible, s'aprofitarà la transferència d'energia que es produeix a cada encontre amb un planeta: Venus (el 30 d'abril de 1998 i el 29 de juny de 1999), la Terra (25 d'agost de 1999) i Júpiter (8 de gener del 2001). 

    L'arribada a Saturn està prevista pel 10 de juliol del 2004. El viatge tindrà una durada total d'uns 7 anys. 
    A l'esquerra podeu veure una imatge (simulada) del moment en que la nau Cassini encén els motors principals per iniciar la seva primera òrbita a Saturn. Els motors estan dirigits cap el davant, a fi de disminuir la velocitat. Si no fes aquesta maniobra, acceleraria i passaria de llarg. 

    Durant quatre anys més, la nau Cassini orbitarà Saturn. La darrera figura mostra les 64 primeres òrbites previstes, aproximadament la meitat, amb aquest planeta vist des del pol nord. El Sol (i la Terra) quedan cap a la part de dalt. Es mostren les òrbites de Titan i Iapetus com referència, a uns 20 i 60 radis de Saturn, respectivament.


    Aquesta imatge de Titan, obtinguda amb el telescopi Keck, permet observar per primera vegada la seva superfície. La nau Cassini es troba actualment en camí cap a Saturn. Transporta la sonda Huygens, que arribarà a Titan al 2004. Les observacions de la seva superfície amb el telescopi Keck ajudaran a triar el millor lloc d'aterratge (millor una superfície sòlida que un oceà...).

    La imatge en fals color correspon a la radiació infraroja propera, que permet veure a través de la boira. Es va obtenir mitjançant centenars d'instantànies. Les regions més brillants reflecteixen aproximadament el 15% de la llum incident. La regió fosca de l'esquerra és absolutament negra. Podria tractar-se d'una barreja d'hidrocarburs, o fins i tot de metà líquid.

    Amb 3.200 km de diàmetre, Titan és més gran que Mercuri. És l'únic cos del Sistema Solar - a més de la Terra - que té una atmosfera rica en nitrogen. La seva temperatura superficial és molt baixa: uns -180º C. Malgrat tot, es tracta del lloc conegut més semblant a la Terra primitiva.
     
     
     

    Cassini Mission logo
    Podeu trobar informació addicional i recursos educatius a
    Cassini Mission Home Page,
    la millor pàgina sobre el projecte Cassini.