Informes de la missió:

Octubre 15:

La Cassini, camí a Saturn


El llançament del Titan IV/B Centaur ha estat un dels més perfectes que hom recorda, amb una desviació respecte a la trajectòria prevista de només 0,004 graus. La primera maniobra de correcció de trajectòria preveia modificar la velocitat uns 26 m/s, però només caldrà 1 m/s, segons el director del programa Cassini, Richard J. Spehalski, del JPL.

L'antena d'alt guany, de 4 m de diàmetre, apunta correctament cap al Sol, per protegir la nau en el seu viatge cap al sistema solar interior. La nau no es dirigeix directament cap a Saturn: la seva velocitat actual no és suficient per arribar al planeta dels anells, situat a 1.400 milions de quilòmetres del Sol. Abans passarà prop de Venus, per guanyar impuls aprofitant la gravetat d'aquest planeta, i després: la Terra, una altra vegada Venus, i Júpiter.

Durant els propers dies caldrà comprovar l'estat de tots els sistemes, es recuperaran mesures fetes durant la fase de llançament i s'afluixaran les brides que asseguraven els aparells. També caldrà enviar les instruccions de control per la propera setmana. La nau s'allunya de la Terra a una velocitat de 13.000 km/h.


A les 10:43, hora de París, va començar la missió de més abast en que mai hagi participat l'ESA. La nau Cassini porta la sonda Huygens, que es submergirà dins la densa atmosfera de Titan, la lluna més gran de Saturn, l'any 2004.

Uns 500 representants dels equips europeus que han creat la sonda Huygens - científics, enginyers i empresaris - van presenciar el llançament des de Cap Canyaveral.

El llançament i l'engegada de la segona etapa es van desenrotllar segons les previsions. L'estació de seguiment de la NASA a Canberra, Austràlia, va rebre senyals corrects de la Cassini una hora després del llançament.

El Centro d'Operacions Espacials Europees ESOC (European Space Operations Centre) a Darmstadt controlará l'estat de la sonda Huygens. El seu primer informe es publicarà dins d'uns 10 dies. El proper encuentre, amb Venus, tindrà lloc al 21 d'abril de 1998.

European Space Agency
Press Release No. 32-97
Paris, France