Imatges del cometa Hale-Bopp obtingudes amb el telescopi Hubble

La primera imatge (dalt a l'esquerra) mostra una erupció de pols que va tenir lloc quan encara es trobava més enllà de l'òrbita de Júpiter. Les imatges fetes a la tardor de 1996 mostren A aquestes imatges en fals color, fetes amb la càmera Wide Field and Planetary Camera 2, les regions més fosques s'hi veuen negres, les més brillants blanques, i les d'intensitats intermitjes es representen amb diferents nivells de vermell.

Credits: Harold Weaver (Johns Hopkins University) and NASA


Figura 1
1995-96


Figura 2


Figura 3
Sept. 26, 1995


Figura 4
Sept. 23, 1996


Figura 5

Març 27, 1997

Observacions efectuades amb el Hubble Space Telescope de la zona que envolta el nucli del Hale-Bopp, fetes en tres dates distintes a partir del setembre de 1995. Reflexen els canvis del nucli a mida que s'ha anat escalfant en acostar-se al Sol.

Figura 1: Imatges del Hale-Bopp fetes amb el HST en 8 dates diferents. Totes les imatges ténen la mateixa orientació (el nord és a dalt i l'est a l'esquerra), es van processar amb escala d'intensitats logarítmica i amb la mateixa resolució espacial de 470 km per pixel: uns 33000 km a la distància del cometa. El nucli, que medeix menys de 40 km, és invisible. La imatge del 26 de setembre de 1995 es va fer ~60 hores després d'una forta erupció de pols i mostra un raig espiral que envolta el nucli. Les imatges fetes a la tardor de 1996 mostren raigs, que probablement ténen relació amb l'activació de cràters a la superfície del nucli. La imatge del 7 d'abril de 1996 va sortir una mica moguda.

Figura 2: La mateixa que la Figura 1, excepte per la diferent escala de color emprada, per augmentar el contrast. Molta gent troba més maca aquesta versió. La imatge original (1) té, però, més valor científic.

Figura 3: Aquesta és la foto es va fer el 26 de setembre de 1995 amb la càmera WFPC2 en modalitat de gran camp. Abasta uns 10 segons d'arc, uns 47,000 km a la distància del cometa. El braç espiral es va captar per casualitat.

Figura 4: Aquesta imatge es va fer el 23 de setembre de 1996 amb la càmera WFPC2 en modalitat planetària. Abasta 10.9 segons d'arc, uns 23,360 km a la distància del cometa. La coma presenta un aspecte molt diferent del que tenia al 1995: diversos raigs li dónen aspecte eriçat.

Figura 5: La mateixa imatge precedent processada dividint el valor de cada pixel pel d'una imatge obtinguda amb la mitjana atzimutal. Aquesta tècnica destaca els raigs en eliminar la lluminositat radial difusa.

El nucli està al centre geomètric de la imatge, just per sota del raig brillant que surt cap a les onze. Sembla que va tenir lloc una erupció poc abans d'aquesta observació. Una mica més lluny s'hi veu una altra zona brillant que pot correspondre a una erupció prèvia. Seguint amb la mateixa comparació del rellotge, el nord és a les 12 i l'est a les 9. S'hi veuen altres raigs més febles a la 1 a les 3, a les 10 i a les 7:30. Aquesta imatge demostra gràficament que el nucli del Hale-Bopp és un lloc molt actiu. La llargària del raig de les 11 és de 0,96 segons d'arc (2050 km reals).

Credits: Harold Weaver (Johns Hopkins University) and NASA