Telescopi Espacial Hubble



 
 

Tempesta de pols als canyons de Mart

Imatges obtingudes mitjançant el telescopi Hubble al 27 de juny de 1997 revelen una important tempesta de pols que afecta a gran part del sistema de canyons Valles Marineris i s'estén fins a Xanthe Terra, uns 1000 quilòmetres al sud del lloc d'aterratge de la nau Pathfinder. Encara que és difícil fer una predicció de l'evolució d'aquesta tempesta, sembla ser que no afectarà la missió Pathfinder: la pols queda confinada a l'interior dels canyons, que ténen de 5 a 8 quilòmetres de profunditat. 

Les dues imatges de la part superior es van obtenir el 27 de juny (dreta) i el 17 de maig (esquerra), i permeten veure com avança la tempesta. El mapa de la part inferior marca Ares Valles, el lloc on es dirigeix la nau Pathfinder, amb una creu verda. La franja de pols segueix Valles Marineris, un sistema de canyons tan llarg com la distància de Los Angeles a Nova York a la Terra. També s'hi veuen al nord-oest núvols alts de cristalls de glaç, similars als cirrus que es formen a la Terra. Alguns arriben fins Lunae Planum, la regió una mica més fosca a l'esquerra del centre. El punt fosc prop del terminador a l'esquerra, a la foto del 27 de juny, és Ascraeus Mons, un volcà de 27 km d'alçada, que surt per sobre de la capa de núvols. A la part de dalt s'hi veu el casquet polar nord. Al sud s'hi veuen núvols d'aigua glaçada. El pol sud és a l'altra banda, a les fosques. 

Article original:

Afluixa la tempesta de pols a Mart

JPEG

July 15, 1997
Photo No.: STScI-PRC97-24a

Dotze dies separen aquestes dues imatges de Mart. La primera (esquerra) es va obtenir al 27 de juny de 1997,  i la segona al 11 de juliol, per controlar el temps atmosfèric als voltants d'Ares Vallis, el lloc on es troba la nau Mars Pathfinder des del 4 de juliol, marcat amb una creu de color verd. Aquestes observacions globals complementen les que fa la Pathfinder des de la superfície de Mart.

A la imatge del 27 de junio s'hi veu una gran tempesta de pols a Valles Marineris. Es calcula que absorbia aproximadament el 96% de la llum incident a Mart. A la imatge del 9 de juliol la quantitat de pols sembla ser només el 10 al 20% de la que es veia al juny.

Amés, a la imatge del 9 de juliol s'hi veu un raig de pols que s'estén uns 1200 km cap al sud des de la regió de dunes que envolta al casquet polar septentrional. Gran part d'Acidalia s'hi veu mig velada per la pols atmosfèrica. També han aparegut núvols de cristalls de glaç a l'oest (esquerra) del raig de pols.

Article original:


Ràpids canvis meteorològics a Mart

JPEG

July 15, 1997
Photo No.: STScI-PRC97-24b

Imatges de Mart obtingudes amb el telescopi espacial Hubble tres dies consecutius (9 a 11 de Juliol de 1997). Mostren clarament la ràpida variació dels núvols de glaç i pols a Mart. La creu verda marca la posició de la Pathfinder. Els mapes polars abasten des dels 40 als 90 graus de latitud, amb cercles situats a 40, 60 i 80 graus. La línia de longitud 0 graus és la senyala cap a baix.

Els núvols de glaç s'hi veuen viatjar ràpidament cap a l'est. El front polar que s'hi veu a uns 60 graus de latitud a la imatge del dia 9 s'havía desplaçat uns 550 km cap a l'est al dia següent, a una velocitat d'uns 22 km/h. El dia 11 ja havía començat a esvair-se. El raig de pols que a la imatge del dia 9 es dirigeix cap al sud des de la regió fosca de dunes que envolta el casquet polar sembla molt més difuminat als dies seguents. Part de la pols detectada per la Pathfinder pot ser que provingui d'aquesta tempesta.

Els núvols blavosos que s'hi veuen cap el pol sud van augmentar notablement durant aquests tres dies. El casquet del pol sud no és visible durant aquesta estació de l'any.

Article original: