Observació de Mart a l'inici del frenat de la Mars Global Surveyor

Setembre 17, 1997
Foto No.: STScI-PRC97-31

[DRETA] Aquesta imatge de Mart es va obtenir amb el telescopi espacial Hubble de la NASA al 12 de setembre, un dia abans de l'arribada de la nau Mars Global Surveyor (MGS) i només 5 hores abans de l'inici de la tardor a l'hemisferi nord de Mart. El planeta vermell té l'eix inclinat com la Terra, i per aixó té canvis estacionals. La tardor arriba quan el Sol creua l'equador de Mart anant cap al sud.

El telescopi Hubble permet controlar els canvis del temps meteorològic marcià reconlzant les missions Mars Pathfinder i Mars Global Surveyor. En particular, interesa detectar l'aparició de grans tempestes de pols, per la seva influència a les operacions de frenat aerodinàmic.

El gran cràter d'impacte Hellas, al sud de la regió fosca en forma d'aleta Syrtis Major, apareix cobert per un núvol de pols. La pols, però, sembla estar confinada a l'interior del cràter. Si no s'esten, no suposarà cap problema per les maniobres de frenat de la MGS.

Cap a finals d'estiu es formen núvols a sobre del pol nord. A mida que avança la tardor i es fa fosc a la regió polar septentrional, el casquet de glaç creix per acumulació de diòxid de carboni sòlid.

Les observacions amb el Hubble es perllongaran fins el 13 d'octubre, mentre la MGS vagi adquirint una òrbita circular mitjançant el fregament atmosfèrico. A mitjans octubre el telescopi espacial no podrà continuar les observacions, per què Mart es veurà massa prop del Sol.

La imatge es va obtenir mitjançant tres fotos fetes amb la càmera WPFC2 (Wide Field Planetary Camera 2) i tres filtres diferents. La resolució és de 57 km per pixel. Ares Valles, el lloc on es troba la Pathfinder, està uns 3600 km a l'oest del centre de la imatge, i no és visible. Mart es trobava a 255 milions de km de la Terra.

[ESQUERRA] Per que serveixi de comparació, es mostra a l'esquerra una imatge de la mateixa regió de Mart, obtinguda al juny de 1997. La conca Hellas apareix plena de núvols brillants, o pot ser de gebre. A diversos llocs s'hi veuen núvols d'aigua glaçada. S'hi veu més gran per què Mart es trobava 77 milions de km més a prop de la Terra que a setembre.

Credit: Phil James (Univ. Toledo), Steve Lee (Univ. Colorado), and NASA 


Jonathan Eisenhamer -- eisenham@stsci.edu
Zolt Levay -- levay@stsci.edu

Office of Public Outreach -- outreach@stsci.edu