Telescopi Espacial Hubble

Nebulosa N81 al Núvol Petit de Magallanes 

Al Núvol Petit de Magallanes, una galàxia satèl·lit de la nostra visible des de l'hemisferi sud, es troba la nebulosa N81. Les dues estrelles més brillants, visibles al centre de la imatge, tenen una lluminositat 300.000 vegades més gran que la del Sol. 

Ionitzen el gas de la nebulosa amb la seva intensa radiació ultravioleta, i el fan brillar per fluorescència.

Els núvols més foscos d'hidrogen molecular i pols s'hi veuen com filaments i condensacions. al seu interior hom suposa que hi ha estels en formació.

Al Núvol Petit de Magallanes hi ha menys proporció d'elements pesats que a la nostra galàxia. El seu índex de metalicitat és 10 vegades menor que el de la Via Làctia. Estudiar la formació d'estrelles a N81 pot ajudar a esbrinar com es van formar a les galàxies primitives.
 


Credit: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Acknowledgement: Mohammad Heydari-Malayeri (Paris Observatory)

Oct. 2000


Mohammad Heydari-Malayeri (Paris Observatory,
France), and NASA/ESA

Estels joves al Núvol Petit de Magallanes 

N81 és una nebulosa del Núvol Petit de Magallanes (SMC, una petita galàxia irregular satèl·lit de la nostra). Es troba a 200.000 anys llum i conté un cúmul on s'hi poden distingir més de 50 estels gegants a la seva part central, concentrats a una zona de 10 anys llum de diàmetre, menys poc més del doble de la distància que ens separa de l'estel més proper. 
Els dos estels més brillants tenen una lluminositat 300.000 vegades major que la del Sol. La seva emissió ultravioleta excita l'hidrogen, que emet llum vermella per fluorescència.