Aigua extreta dels meteorits marcians permet deduir el seu passat geològic.


Paula Clegget-Haleim & Kari Fluegel
March 13, 1992

Un equip de científics de la Universitat de Chicago va analitzar fa uns quants anys petites quantitats d'aigua atrapada a l'interior de sis meteorits que es creu que procedeixen de Mart.

El Dr. Everett Gibson, del Departament de Ciències Planetàries del Johnson Space Center (JSC), a Houston, va declarar: "Aquest anàlisi constitueix una bella mostra d'investigació científica. Estem molt satisfets amb els resultats d'aquest treball d'equip."

Les fotografies tornades a la Terra per el Mariner 9 i les naus Viking mostren senyals evidents de que Mart va tenir una època humida, amb rius, llacs, i glaceres.

Las petites gotes d'aigua van ser extretes dels meteorits escalfant-los poc a poc a una cambra de buit. Són minúscules, d'una dècima de mm, més o menys.

La proporció d'isòtops d'oxigen a l'aigua és diferenta de la que es troba als silicats dels meteorits. En altres paraules, l'oxigen de l'aigua té un origen diferent que el dels silicats. Podría provenir de l'atmosfera, d'un antic oceà marcià o, fins i tot, d'impactes cometaris.

A la Terra, els cicles geològics, especialment la tectònica de plaques, han homogeneitzat la distribució d'isòtops d'oxigen. La conclusió és clara: a Mart no hi ha tectònica de plaques.

Water Extracted From Mars Meteorites Provide Clue to Red Planet's Past


Visiteu la pàgina de la NASA sobre els meteorits marcians:
Mars Meteorite Home Page