Orbiter
(Módulo orbital)


Lander
(Módulo de superficie)

 El Programa Mars Surveyor 1998 va enviar a Mart un mòdul orbital (Mars Climate Orbiter) i un mòdul de superfície (Mars Polar Lander), al desembre de 1998 i gener de 1999, respectivament. El vehicle propulsor va ser un Delta 7425 de McDonnell Douglas. L'objectiu general d'aquestes dues missions era l'estudi de l'evolució del clima ("Volatiles and Climate History"). El cost, sense contar el llançament ni les 2 micro-sondes perforadores Deep Space 2, és de 235,9 milions de $, 193,1 milions per la construcció de les naus i 42,8 milions per les despeses operacionals. 

El Mars Climate Orbiter va arribar al planeta vermell al 23 de setembre del 1999 i es va desintegrar per un error estúpid. 

Mentre els enginyers de Lockheed Martin van subministrar des de Colorado les comandes per engegar el motor de frenat en unitats angleses (milles, galons, lliures), els tècnics de l'equip de navegació del JPL a Califòrnia els van aplicar com expressats en l'escala mètrica (quilòmetres, litres, quilos). Esperem que hagin après la lliçó i oblidin per sempre les unitats angleses.

La NASA dóna per perduda la Mars Climate Orbiter i admet que un error de navegació va conduir la sonda a adinsar-se molt profundament a l'atmosfera marciana, on possiblement es va desintegrar. En lloc de passar a 150 quilòmetres d'alçada en engegar el motor per entrar en òrbita, es va adinsar fins als 60 km de la superfície, es a dir, 25.000 metres més a baix que l'alçada mínima segura.

La Mars Climate Orbiter va engegar el motor principal per entrar en òrbita al voltant de Mart i es va ocultar darrere del planeta, tal com estava previst, però quan havia de recuperar-se el contacte per radio, el control de la missió no va rebre cap senyal.

_ "La pèrdua de la nau, si realment s'ha produït, és greu, però no catastròfica pel programa Mars Surveyor en conjunt. El programa és suficientment flexible com per permetre recuperar els objectius científics del Mars Climate Orbiter en alguna de les properes missions. Això no constitueix necessàriament una pèrdua per a la Ciència, sinó un retard", va dir el Dr. Carl Pilcher, Director Científic a la NASA per l'exploració del Sistema Solar.
_ "El nostre programa per l'exploració de Mart té previst el llançament d'una missió cada any durant al menys una dècada. Va començar amb el llançament de la Mars Pathfinder i de la Mars Global Surveyor al 1996, va continuar amb la Mars Climate Orbiter i Mars Polar Lander i seguiran més missions al 2001, 2003 i 2005. De fet, la Mars Polar Lander arribarà en poc més de dos mesos i la seva missió és completament independent de la Mars Climate Orbiter. No s'hi veuran afectats els objectius científics d'aquesta missió".

No diuen que, qui no es consola, és que no vol? Lamentablement, la Mars Polar Lander va arribar a Mart el 3 de desembre i mai més es va arribar a rebre cap senyal seva. Es dóna per perduda.
 
La taula següent mostra els intents efectuats per establir comunicació:

hores en temps universal (UT)
20:39 - 21:25 divendres 3/12 No es va produir contacte perquè l'antena no apuntava cap a la Terra
22:04 - 22:44 divendres 3/12 Si la nau hagués entrat en mode de seguretat en arribar, hi havia una possibilitat d'establir contacte
26:27 - 27:27 divendres 3/12 Es va intentar enviar comandes a la nau
16:08 - 18:40 divendres 3/12 Si la nau funcionés normalment, hauria orientat la seva antena parabòlica cap a la Terra
14:35 - 16:05 dissabte 4/12 Es va intentar enviar comandes a la nau
16:30 - 18:45 dissabte 4/12 Si la nau hagués entrat en mode de seguretat després d'arribar, hi havia una possibilitat d'establir contacte
16:50 - 18:50 dissabte 4/12 hi havia una possibilitat d'establir contacte si la nau funcionés normalment
18:50 - 19:00 diumenge 5/12 Intent de comunicació mitjançant la Mars Global Surveyor


 
Imatges 
All photos NASA.
 


Image Credit:
Malin Space Science Systems
and JPL/NASA.
Primera foto de Mart

La càmera en color de la nau MCO va obtenir aquesta imatge el 7 de setembre del 1999, quan es trobava encara a 4,5 milions de km de Mart. 
 


Inserció orbital (MOI)


 

Objectius científics

Característiques de la nau


Visiteu la pàgina informativa del Mars Climate Orbiter a la NASA: