Mars Global Surveyor

Altímetre làser MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter)


L'altímetre làser MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter) ha permès obtenir perfils topogràfics quan la nau passava pel periapsis, a menys de 750 km de la superfície, quan el període orbital era de 35 hores. Les òrbites s'hi veuen superposades a una imatge (Viking) de l'hemisferi nord de Mart. Els números corresponen al periapsis. La nau es desplaçava de nord a sud. Cada perfil es va obtenir durant un període de mostreig d'uns 22 minuts de durada. (Credit: MOLA Scentce Team) 
Perfils topogràfics d'Amazonis Planitia, una regió situada a l'hemisferi nord de Mart. Es van obtenir durant els periapsis 22 i 31. Abasten uns 5500 km de llarg entre les latituds 80°N a 12°S. Encara que estan separats 1160 km, són molt semblants. La pendent es de només 1/50°, que equival a pujar 1 km en una distància com l'amplada dels Estats Units. Que l'hemisferi nord de Mart és extraordinàriament pla ja s'havia observat durant el tercer periapsis. La resolució d'aquests perfils és d'uns 40 cm. L'escala vertical s'ha exagerat, multiplicant-la per cent. (Credit: MOLA Scentce Team). 
L'altímetre MOLA va obtenir perfils dels escuts volcànics en volar per sobre de la regió Tharsis a l'hemisferi nord de Mart. El perfil número 24 mostra Olympus Mons, el volcà conegut més gran del sistema solar, amb un diàmetre de 650 km i una alçada màxima de 25 km, encara que a aquest perfil, que no passa pel cim, només es van enregistrar 17 km. S'hi veu l'aurèola rugosa de la vessant nord (esquerra), produïda por enfonsament.

El perfil 33 mostra les volcans Alba Patera i Arsia Mons. Aquest darrer es troba prop del punt més elevat de l'altiplà de Tharsis. Aquests dos perfils representen les elevacions topogràfiques més grans detectades fins ara pel MOLA. La resolució horitzontal dels perfils és d'uns 330 metres i la vertical d'uns 40 centímetres. L'escala vertical s'ha exagerat, multiplicant-la per cent. (Credit: MOLA Scentce Team). 
 

Perfil de l'escut volcànic Olympus Mons, obtingut mitjançant el Mars Orbiter Laser Altimeter, durant el periapsis 24. No inclou el cim, de 25 km d'altitud. El mont Everest, l'elevació més gran de la Terra, no arriba ni a la meitat de l'alçada d'Olympus Mons. El perfil mostra l'aurèola rugosa produïda per l'enfonsament de la vessant nord, de quasi 500 km de longitud. La resolució horitzontal es d'uns 330 metres i la vertical d'uns 40 centímetres. Està visió detallada ajudarà a comprendre cóm es va se produir el enfonsament. L'escala vertical s'ha exagerat, multiplicant-la per cent. (Credit: MOLA Scentce Team). 
Al periapsis 33 es va obtenir aquest perfil de l'escut volcànic Arsia Mons. La caldera del cim, d'uns 100 km de diàmetre i 1 km de profunditat, es va produir per enfonsament de la superfície, en buidar-se la cambra magmàtica. Les dades obtingudes serviran per millorar els models del comportament del magma durant les erupcions dels volcans marcians. La resolució horitzontal dels perfils és d'uns 330 metres i la vertical d'uns 40 centímetres. L'escala vertical s'ha exagerat, multiplicant-la per cent. (Credit: MOLA Scentce Team).