Mars Pathfinder

Imatges: Juliol, 1997
All photos NASA.

Juliol 28 (Sol 24)
Horitzó oest a la posta de Sol (Sol 24). Els colors són aproximadament reals, com es veuríen a ull nu. En realitat, el Sol, que aquí apareix amb excés d'exposició, es veuría blanc o lleugerament blavós. 

Juliol 28 (Sol 24)
Aquesta imatge d'una posta de sol marciana obtinguda al Sol 24 mostra molta més variació cromàtica que les imatges anteriors. El color blau no és degut a cap núvol, sinó a la pols. Encara que absorbeix llum blava, i per això s'hi veu vermell el cel marcià, també dispersa una mica de llum blava, que s'hi veu només al voltant del Sol i a la sortida o la posta de Sol, quan la llum ha de travessar un gruix d'aire i pols més gran. 

Juliol 27 (Sol 23)
La càmera IMP va obtenir aquesta imatge del Rover excavant al material tou que hi ha prop de Casper per determinar les propietats mecàniques del sòl. Shaggy és la roca gran que s'hi veu darrera del Rover.
La càmera davantera dreta del Rover va obtenir aquesta imatge quan aquest es trobava al costat de la roca "Pooh bear", que s'hi veu a l'esquerra, mirant cap a la duna "Mermaid Dune". Els experiments d'excavació mitjançant les rodes del rover van revelar que sota les zones de pols transportada pel vent, de color clar, hi ha terra de color fosc.

Juliol 30 (Sol 27)

Una roca peculiar anomenada Squash

Imatge obtinguda el Sol 27 per la càmera davantera dreta del rover Sojourner. El lander s'hi veu a l'esquerra del centre. La roca gran de la dreta, coneguda pel nom "Squash", té aspecte heterogeni, com si es tractés d'un conglomerat. Podria tractar-se d'una bretxa volcànica.

Juliol 29 (Sol 26)

El Lander i la roca Mini Matterhorn

Imatge obtinguda al Sol 26 per una de las càmeres davanteres del rover Sojourner. Al lander s'hi veu, d'esquerra a dreta, el ASI/MET (Atmospheric Structure Instrument/Meteorology Package) amb els medidors del vent, l'antena de baix guany, la càmera IMP (Imager for Mars Pathfinder) a la seva torreta, a la part central, l'antena d'alt guany, amb forma de disc, a la dreta, i part dels airbags desinflats. El cercle fosc al cos del lander és una reixa amb un filtre que permet el pas d'aire, cap a fora al llançament i cap a dins a l'aterratge. L'antena d'alt guany apunta cap a la Terra. La roca Yogi s'hi veu mig amagada pels airbags, a la dreta. Mini Matterhorn és la roca gran de l'esquerra. A la part de baix s'hi veu l'ombra del rover Sojourner i de la seva antena.

Juliol 29 (Sol 26)

La roca de l'ós Pooh i la duna de la Sirena

Imatge obtinguda al Sol 26 per una de las càmeres davanteres del rover Sojourner. A l'esquerra s'hi veu la roca coneguda pel nom "Pooh Bear", d'uns 10 cm d'alçada. La duna de la sirena (Mermaid Dune) és la zona llisa que s'estén horitzontalment al quart superior de la imatge. Després d'analitzar la duna amb el APXS (Alpha Proton X-Ray Spectrometer), el rover emprarà les seves rodes de claus per cavar al terra.

Juliol 28 (Sol 25)

El Lander, mirant cap a l'oest

Imatge obtinguda al Sol 25 per una de las càmeres davanteres del rover Sojourner. L'objectiu ull de peix de la càmera produeix un efecte de gradient de llum al cel a aquesta vista cap a ponent. La imatge s'hi veu granulada per la baixa resolució de 3 miliradians (.018 graus) per pixel. El camp visual és d'uns 127 graus en horitzontal per 90 graus en vertical. 

(Sol 3) 82K
1 Mbyte, gran format: 82475f.jpg

Panoràmica 3-D de 360 graus

Aquesta panoràmica tridimensional es va obtenir mitjançant la càmera IMP (Imager for Mars Pathfinder) al Sol 3. Per veure-la correctament cal ulleres especials amb un filtre vermell al costat esquerre i blau al dret. S'hi veuen els tres pètals, els airbags desinflats, el rover Sojourner i les dues rampes. A l'horitzó destaquen els turons Twin Peaks. El rover va investigar durant els dies següents la roca que s'hi veu a la seva esquerra: Barnacle Bill, i la que hi ha una mica més lluny, a la dreta, coneguda pel nom Yogi. 

L càmera IMP es troba a 1,8 m d'alçada sobre el sòl marcià o té una resolució de 2 mm a una distància de dos metres. Cada un dels dos objectius va equipat amb un joc de 12 filtres. Sorpren la claredat amb la que s´hi veu Yogi i la petita carena que hi ha davant del pètal de l'esquerra. La deformación i els defectes d'alineament són deguts a la paral.laxi.

Nova perspectiva del rover aparcat

Aquesta imatge ofereix una perspectiva realista d'una de les primeres fotografíes obtingudes per la càmera IMP (Imager for Mars Pathfinder) poc després de l'aterratge a les 10:07 AM (Pacific Daylight Time) del 4 de Juliol de 1997. El rover es troba aparcat a sobre d'un dels plafons solars. Las rampas todavía no se habían desplegado. Las colinas gemelas llamadas "Twin Peaks" se distinguen en el horizonte.
La roda davantera dreta del rover Sojourner passa per sobre de la roca Hassock. La pedra del fons és Wedge.
Imatge millorada del Turó Nord (un dels Twin Peaks)... 
Es va obtenir per combinació de 25 imatges pràcticament idèntiques fetes amb la càmera IMP, amb una tècnica anomenada de super-resolució i desenvolupada per Peter Cheeseman, Bob Kanefsky, Robin Hanson, i John Stutz a la Ames Information Sciences Division de la NASA.
Imatge millorada de la roca Wedge (falca)... 
Es va obtenir per combinació de 25 imatges pràcticament idèntiques fetes amb la càmera IMP, amb una tècnica anomenada de super-resolució i desenvolupada per Peter Cheeseman, Bob Kanefsky, Robin Hanson, i John Stutz a la Ames Information Sciences Division de la NASA.
Imatge millorada del cràter anomenat Big Crater. Per casualitat, s'hi veu també un objecte brillant: l'escut protector. 
Es va obtenir per combinació de 25 imatges pràcticament idèntiques fetes amb la càmera IMP, amb una tècnica anomenada de super-resolució i desenvolupada per Peter Cheeseman, Bob Kanefsky, Robin Hanson, i John Stutz a la Ames Information Sciences Division de la NASA.
Imatge millorada de la roca Rindstone... 
Es va obtenir per combinació de 25 imatges pràcticament idèntiques fetes amb la càmera IMP, amb una tècnica anomenada de super-resolució i desenvolupada per Peter Cheeseman, Bob Kanefsky, Robin Hanson, i John Stutz a la Ames Information Sciences Division de la NASA.
Versió tri-dimensional de la Sagan Memorial Station vista des del Sojourner Rover. Es va obtenir combinant-hi imatges de les dues càmeres del rover, amb filtrat vermell i blau.
Vista des de l'estació Sagan cap all nord-est. Les fletxes vermelles marquen la posició de roques arrodonides, posiblement per l'aigua. Les fletxes blaves marquen roques anguloses, que potser provinguin de cràters d'impacte de les rodalies, o d'antics volcans. Les zones de color clar (Scooby Doo, per exemple) es suposa que són depòsits evaporítics, o materials conglomerats en evaporar-se l'aigua.
Aquesta imatge és la més clara de Yogi, amb el Sojourner Rover aplicant-hi el seu Alpha Proton X-ray Spectrometer a la roca. Es distingeixen amb claredat les dues coloracions, una més vermellosa, encarada cap on bufen els vents predominants, i l'altra, més 'blavosa', a sotavent.
Imatges en color millorat i filtrades (stretched), pel Dr. Timothy Parker. S'hi veuen clarament les marques fosques que la Pathfinder, coberta d'airbags, va fer al terra en rebotar i rodolar, desplaçant-hi algunes pedres. 
Imatge que mostra el turó de la dreta dels Twin Peaks, amb un detall sense precedents. S'hi veu certa estratificació.
Marques de les rodes al terra.
On és la Mars Pathfinder?. 
Tambén podeu veure una versió sense reduir d'aquesta imatge, que mostra la localització exacta del lloc d'aterratge.
(foto: Viking Orbiter)

L'anomenada "Panoràmica presidencial", de 360º (930K) 

Encara que ja s'havía publicat una panoràmica de les rodalies del lloc d'aterratge de la Pathfinder, aquestes són les primeres imatges en color que mostren una amplia perspectiva que inclou l'horitzó. Quan es van obtenir aquestes imatges, el rover Sojourner estava en contacte amb la roca Yogi per analitzar-la.
Animació de les maniobres del rover per apropar-se a "Yogi" (Sol 10) 
[1378 K]
Animació del rover baixant per la rampa 
[517 K] 
Animació (cliqueu) que mostra una posta de Sol a Mart. Està feta amb 9 imatges millorades (el color no és real) per mostrar petits canvis d'iluminació deguts a la presència de capes amb més o menys abundància de pols. A la primera imatge, que és la que ara veieu, el Sol es troba a la dreta a punt d'amagar-se. La seqüència mostra els canvis al llarg d'una hora. L'intensitat de llum al final és només l'1 % de la inicial, però la càmera IMP es va adaptar perfectament. El crepuscle és molt llarg a causa de que hi ha molta pols fins a gran alçada. 
Aquesta imatge mostra Deimos, la lluna menor de Mart, vista amb la càmera de la Mars Pathfinder durant la seva tercera nit al planeta Vermell. En realitat, Deimos només hauría d'ocupar dos pixels a la imatge, però s'hi veu més gran per la mala qualitat de la imatge. Es vol intentar obtenir el seu espectre per esbrinar la seva composició. Deimos es difícil d'observar des de la Terra o amb el telescopi espacial Hubble, perquè es troba molt a prop de Mart. 

Panoràmica QuickTime VR de la the Sagan Memorial Station


 

La "gran panoràmica", en relleu.

(Cal ulleres vermelles/blaves per veure en relleu). La panoràmica s'ha dividit en segments degut a la seva grandària. Aquest fragment és part d'un seguit d'imatges que abasta 360 graus
El Lander i el Rover a Mart (748k) 
Model de realitat virtual del lloc d'aterratge a Ares Vallis! 

Juliol 10, 1997 (Sol 7)

Juliol 9, 1997 (Sol 6)
A aquesta imatge feta per la càmera IMP al Sol 6 (a les 8:45 p.m. PDT), s'hi veu el rover Sojourner fent contacte amb la roca Yogi. La roda esquerra del darrera ha grimpat per la seva superfície per acostar-se el més possible i poguer emprar més tard l'espectròmetre APXS (Alpha Proton X-Ray Spectrometer), que permetrà esbrinar la composició química de Yogi.

Juliol 10, 1997 (Sol 7)
Les marques fetes al terra per les rodes del Sojourner vistes amb la càmera del darrera del rover.

Juliol 10, 1997 (Sol 7)
Aquesta imatge de Yogi vista de prop es va obtenir des del rover.

Juliol 9, 1997 (Sol 6)
Una de les dues càmeres frontal del rover Sojourner va obtenir aquesta imatge de la Sagan Memorial Station al Sol 6, quan estava al costat de Yogi. La estació, amb la seva rampa, s'hi veu a l'esquerra. Al centre hi ha algunes pedres grans. 

Juliol 9, 1997
A aquesta imatge s'hi veu el lander (Sagan Memorial Station) a través d'una de les càmeres del rover.

Localització de la Sagan Memorial Station a Ares Vallis.

 

Juliol 8, 1997

Gran Panoràmica en Color

D'esquerra a dreta s'hi veuen:
  • La rampa esquerra i part de l'antena d'alt guany.
  • Les roques Wedge (falca) i Flat Top (sostre pla).
  • El rover al costat de Barnacle Bill i davant de Yogi. Els materials de color clar podrien ser evaporites.
  • Els airbags i Casper, una pedra de color clar que serà un dels propers objectius pel APXS del rover.
  • Marques a terra fetes quan es van replegar els airbags.
  • Una roca que sembla coberta d'esquerdes
  • Un altre airbag i l'anemòmetre.

Juliol 8, 1997
La roca gran del fons és Yogi. El rover ha passat per sobre de la pedra que s'hi veu en primer pla i ha remogut el terra.

Juliol 8, 1997
A aquesta imatge, obtinguda al final del quart Sol, s'hi veu l'APXS del rover dirigit cap el terra a la base de Yogi. 

 

Juliol 7, 1997
Rastre produit pel vehícle Sojourner Rover en anar cap a la roca "Barnacle Bill", la primera que ha de ser analitzada amb l'espectròmetre de raigs X Alpha Proton X-Ray Spectrometer (APXS).

Juliol 7, 1997
  • (esquerra) Aquesta imatge mostra el Sojourner poc després d'elevar la càmera Imager for Mars Pathfinder (IMP) el dia (Sol) 3. El rover es va desplaçar des d'aquesta posició a una altra més adient per aplicar l'espectròmetre APXS a Barnacle Bill. L'APXS, localitzat a la part de darrera del rover, no s'hi veu. 
  • (dreta) Aquesta imatge mostra el rover Sojourner examinant "Barnacle Bill" amb l'APXS. La imatge es va obtenir amb la càmera IMP situada a 1,8 m d'alçada.
 

Juliol 7, 1997
Una de les primeres imatges obtingudes des d'una de les dues càmeres davanteres del rover. Mostra els 'airbags' parcialment desinflats i, dalt a la dreta, l'antena d'alt guany.

Juliol 7, 1997
  • (esquerra) A aquesta imatge s'hi veu la roca rectangular anomenada "Flat Top" per l'equip de científics de la Pathfinder. La superficie d'aquesta roca apareix coberta de pols. 
  • (dreta) Els dos turons que s'hi veuen a l'horitzó s'hi troben a uns dos quilòmetres. S'els anomena "Twin Peaks", i ténen gran interés científic. La zona de color blanc que s'hi veu al turó de l'esquerra ha estat batjada pels científics com "la pista d'esquí" (Ski Run). És possible que hagi estat produida per procesos hidrogeològics.
 

Juliol 7, 1997
  • (esquerra) A aquesta imatge s'hi veu Yogi, una roca més alta que el rover Sojourner, obtinguda el Sol 3 des de la càmera IMP en posició elevada. El sòl que s'hi veu a primer terme s'analiztarà mitjançant les rodes del Sojourner. Els científics poden deduir les propietats mecàniques del sòl variant la força que fan les rodes sobre el terra. 
  • (dreta) Aquesta imatge de la roca coneguda com "el sofà" (Couch) es va obtenir el Sol 3 amb la càmera IMP en posició elevada. A les imatges obtingudes des d'una posició més baixa semblava com si "el sofà" estigués en equilibri a sobre de la roca rectangular que s'hi veu a unes tres quartes parts del marge inferior de la imatge. Des de la nova posició de la càmera s'hi pot apreciar que "el sofà" està en contacte directe amb el sòl marcià.
 

Juliol 5, 1997
A l'esquerra es troba la zona on es faran les primeres medicions amb l'espectròmetre APXS. Durant la nit marciana, el rover examinarà el sòl i retransmetrà el 6 de Juliol les dades a la Terra, a través de la estació fixa (lander). 

Juliol 5, 1997

"De sis grapes a terra!"

Imatge obtinguda al 5 de Juliol de 1997 per la càmera IMP. El Sojourner ha baixat la rampa i comença la seva exploració de Mart després d'un viatge de set mesos des de la Terra. El primer objectiu a analitzar amb l'espectròmetre de raigs X serà el sòl. Fixeu-vos a les marques que deixen les rodes al terra.

Juliol 5, 1997
(esquerra) Imatge obtinguda per la càmera IMP al 5 de Juliol. La pedra plana amb forma de taula sembla coberta de pols. Presenta unes curioses estructures lineals. Les grans pedres del fons ténen textures sorprenents. 

Juliol 4, 1997
imatge obtinguda mitjançant la càmera IMP abans de desplegar les rampes de descens del rover. La roca petita que s'hi veu a l'esquerra, coneguda com Barnacle Bill, serà la primera que examini el rover. 

 

Panoràmica d'Ares Vallis des de la estació Sagan Memorial Station

4 de juliol de 1997
Mosaic fotogràfic de 360 graus elaborat mitjançant imatges obtingudes al 4 de Juliol de 1997 amb la càmera IMP. En primer pla s'hi veu la Pathfinder, batejada com Sagan Memorial Station. Els tres pètals s'han desplegat satisfactoriament. A sobre d'un d'ells s'hi troba aparcat el microrover Sojourner. L'espectròmetre de raigs X Alpha Proton X-Ray Spectrometer del rover s'hi veu sobresortir per la part de darrera (dreta). A la dreta del pètal central s'hi veu un objecte circular fosc i un objecte metàl.lic lluent. Els dos són part de l'antena d'alt guany. El pal negre, els anells i els petits blocs que s'hi veuen a la dreta s'empren per calibrar els aparells. 

Al fons s'hi veu el paisatge d'Ares Valles. El sòl i les roques que envolten la Sagan Memorial Station oferiràn moltes oportunidats per emprar l'espectròmetre de raigs X. Els turons del fons serviran per determinar amb precisió el lloc on es troba la Sagan Memorial Station

També podeu veure una versió més gran  [625K].

Aquesta parella d'imatges mostra retracció dels airbags, que ja permeten el desplegament de les rampes de descens del rover. A la segona imatge, amb els airbags plegats, el rover està baix a la dreta. 
Juliol 4, 1997
Imatges obtingudes a les 9:30 am, hora marciana (2:30 pm Pacific Daylight Time), poc després de l'aterratge al 4 de Juliol de 1997. 
  • (esquerra) Aquesta imatge mostra el rover Sojourner aparcat a sobre d'un dels tres plafons solars. Té 65 cm de costa i 18 d'alçada. Les seves rodes ténen 13 cm de diàmetre. A l'esquerra s'hi veuen parcialment plegades les bosses del sistema d'amortiguació de la caiguda (airbags), de color blanc. Escampades pel terra de color vermell s'hi veuen abundants pedres de diferentes mides. El lloc d'aterratge es troba al desaigüe d'un antic canal. Probablement, la major part de les roques presents són aluvions. El color beig del celo és degut a la pols en suspensió.
  • (dreta) El cilindre marró de la dreta és una de les dues rampes enrotllades per les que el rover baixarà al terra. La tela ondulada de color blanc que s'hi veu a la part central és part del sistema d'amortiguació de la caiguda (airbags). Entre la nau i l'horizó s'hi veuen moltes pedres de formas i mides variades. El tall a un dels flancs de la colina de l'esquerra és un artefacte degut al processat de la imatge. 
Juliol 4, 1997
  • (esquerra) Primer pla del rover Sojourner, aparcat a un dels plafons solars de la Mars Pathfinder. Més enllà de les bosses d'amortiguació (airbags) s'hi veu el sòl marcià, cobert de pedres. La imatge presenta variats artefactes. Les rodes i els plafons solars s'hi veuen 'partitos' a les juntures entre quadres. Les franjes de colors són degudes al paral.laxi entre els dos objectius de la càmera. Altres defectes prop dels marges o a les zones llises són deguts a la compressió de les dades.
  • (centre) L'espectròmetre de raigs X Alpha Proton X-ray Spectrometer sobresurt a la dreta (darrera) del rover. La posició actual de les bosses dels 'airbags' impedeix el correcte desplegament de la rampa.
  • (dreta) Aquesta imatge obtinguda per la càmera IMP de la Mars Pathfinder mostra part dels 'airbags', part d'un pètal, el sòl, y diverses pedres. Els solcs del sòl es van produir artificialment en plegar els 'airbags' després de l'aterratge.
Juliol 4, 1997
  • (esquerra) Aquesta ampliaci mostra grans blocs prop del lloc d'aterratge de la Mars Pathfinder a Ares Valles, el fons sec d'un canal d'inundació. Els blocs van ser probablement arrossegats per l'aigua durant les catastròfiques inundacions. El sòl de color marron que hi ha entre les roques ha estat transportat pel vent. El color beig del celo és degut a les partícules de pols en suspensió. 
  • (centre) A aquesta imatge obtinguda per la càmera IMP del Pathfinder s'hi veuen abundants pedres escampades pels voltants. A l'horitzó s'hi veu un turó (el tall a un dels flnacs és un artefacte). Baix a la dreta s'hi veuen els 'airbags'. 
 

Juliol 4, 1997
Aquesta és una de les primeres imatges obtingudes per la càmera de la Mars Pathfinder poc després de l'aterratge a les 10:07 am (Pacific Daylight Time) el 4 de Juliol de 1997. El petit vehicle (rover), anomenat també Sojourner, s'hi veu en primer pla a sobre d'un dels plafons solars. Les bosses blanques desinflades són part del sistema d'amortiguació de la caiguda (airbags). El sòl apareix cobert de pedres fins a l'horitzó, on s'hi veuen dos turons retallats contra el cel de color beig. 


Visiteu la pàgina de la NASA Project Mars Pathfinder:

The missions are managed by the Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, CA, for NASA's Office of Space Science, Washington, DC.