Mars Pathfinder

Dades geològiques:
Primeres anàlisis de Barnacle Bill

All graphics NASA.
 
Les roques magmàtiques acostumen a clasificar-se segons els minerals que conténen. Quan no es disposa de dades mineralògiques es clasifiquen per la seva composició química. Segons aquest mètode, la roca marciana Barnacle Bill (retolada a la figura com APXS site A-3) es considera una andesita. El terme "andesita" deriva de la serralada dels Andes a Sudamèrica, on aquest tipus de magmes és especialment abundant. Podría tractar-se d'una roca volcànica i llavors sería una verdadera andesita, però també pot ser una roca sedimentària formada per una barreja de partícules procedents de granit i basalt, o d'una roca produida a un gran impacte que pulveritzés i barrejés les roques granítiques i basàltiques en la proporció de les andesites.
 

Relació dels cocients Magnesi/Silici i Alumini/Silici

Els meteorits SNC es suposa que ténen el seu origen a Mart, perquè els gasos que conténen presenten la mateixa composició que l'atmosfera marciana. Tots els meteorits SNC, i també els sòls marcians analitzats per les Viking, queden situats a l'esquerra de les roques terrestres a aquesta figura. Els índexs relatius com aquests són més fiables que les dades absolutes. A la roca marciana Barnacle Bill (retolada APXS site A-3), li correspon una posició propera a la línia definida pels SNC. Això recolça la teoría de l'origen marcià d'aquests meteorits. 
 

Relació dels cocients Calci/Silici i Ferro/Silici 

Aquestes tres elements són especialment adients pels anàlisis amb l'APXS. La composició dels meteorits SNC, i la dels sòls que van analitzar les Viking, ténen cocients ferro/silici més grans que les roques terrestres. L'anàlisi del sòl marcià A-2 coincideix exactament amb els que van fer les Viking. La composició de Barnacle Bill (A-3), però, queda a l'esquerra, pel seu alt contingut en silici. 
 
  Aquesta imatge mostra la posició de Barnacle Bill a l'esquerra del rover Sojourner i la localització aproximada de la zona a la que s'ha fet l'anàlisi multi-espectral. Es van obtenir imatges sense comprimir amb tots els filtres de la càmera IMP, per obtenir informació mineralògica. A la dreta de la imatge d'alta resolució es mostra un mapa amb les zones de les que es van obtenir espectres. La zona verda representa pols del terra. Les taques vermelles corresponen a les concavitats a les que s'ha acumulat una mica de pols. Les taques blaves corresponen a les zones més fosques, a les que s'hi veu la roca neta. A continuació es comparen els espectres d'aquests materials. 
 
  Comparació dels espectres de reflectància (és a dir, les variacions d'esclat per diferentes llargades d'ona o colors) d'algunes zones de la roca Barnacle Bill. Amb la resolució espacial de la fotografia, de només 1-3 cm, la roca té aspecte homogèni. Els colors ténen el mateix significat que a la figura anterior. L'espectre de les zones cobertes de pols (vermell) és intermig entre el de les zones netes (blau) i el del terra (verd), lo qual cosa vol dir que la capa de pols es fina i no cobreix totalment la roca. 

Es representen també els espectres de mostres de laboratori corresponents a roques volcàniques terrestres oxidades (lila) i sense oxidar (negre). Aquest tipus d'anàlisi és complementari dels que proporcionen els altres instruments, com l'APXS.