Óptica adaptativa

Telescopi VLT




© ESO

Observació infraroja de galàxies primitives 


Galàxies llunyanes a la constel·lació austral Norma, en la direcció del Gran Atractor. Es tracta d'una zona del cel especialment adient per l'observació de l'Univers remot. No hi ha estrelles brillants ni pols de la nostra pròpia galàxia. Les galàxies vermelles visibles dalt a la dreta ja estaven formades quan l'Univers tenia 4.000 milions d'anys, la tercera part de la seva edat actual.

Feb. 00


© ESO

Primera llum pel tercer telescopi VLT 

La imatge mostra la regió central de la nebulosa Cranc a la constel·lació Taurus. Ha estat obtinguda a la primera sessió de proves del tercer telescopi VLT de 8,2 m d'obertura a Cerro Paranal. La llum blava correspon a la radiació sincrotró i la vermella a l'emissió de l'hidrogen atòmic. El pulsar és l'estrella inferior del parell més brillant visible a l'esquerra. El camp visual abasta 1,3 minuts d'arc.
Al 26 de gener del 2000 es van obtenir les primeres imatges amb el sistema d'òptica adaptativa del telescopi Melipal (Creu del Sud, en llengua mapuche). La millor resolució obtinguda ha estat de 0,46 segons d'arc. La superfície combinada dels miralls primaris de Melipal, Antu (Sol) i Kueyen (Luna) és de quasi 160 m2. El quart telescoi VLT, Yepun (Sirius), començarà a funcionar aquest mateix any. 

Gen. 00