Radioastronomia



 

La radiació còsmica de fons superposada a sobre del mont Erebus, a la mateixa  escala.

El telescopi Boomerang revela l'estructura de l'Univers primitiu 

     El projecte BOOMERANG (Balloon Observations of Millimetric Extragalactic Radiation and Geophysics) ha obtingut un mapa detallat de la radiació còsmica de fons (cosmic microwave background CMB) mitjançant un radio telescopi de dues tones de pes transportat en globus a sobre de la base McMurdo, a l'Antàrtida.
El mapa de microones cobreix uns 1.800 graus de superfície del cel. La Lluna ha estat representada a la mateixa escala baix a la dreta. Mostra l'Univers com era fa uns 14.000 milions d'anys, quan es va refredar per sota dels 2700º C i va passar d'estar constituït per un plasma opac a la llum a ser perfectament transparent. L'escala de color mostra variacions de temperatura del plasma primordial de tan sols 0.0001º C. Malgrat que poden semblar insignificants, aquestes petites variacions són les que després van donar lloc als súper-cúmuls de galàxies.
Si compareu el mapa obtingut (dalt) amb els diferents models cosmològics simulats podreu comprovar que el que millor s'acosta a les observacions és el que proposa que la geometria de l'Univers és plana (baix, centre). Per entendre'ns: dir que l'Univers és pla equival a dir que la geometria elemental que vam aprendre a l'escola és vàlida per distàncies cosmològiques, és a dir, que dos raigs de llum paral·lels ho són indefinidament. Les zones calentes i fredes observades tenen aproximadament un grau de diàmetre. 
Si l'espai estigués corbat, les imatges s'hi veurien distorsionades:
Les dades obtingudes per Boomerang (en blau) han estat superposades a les que ofereixen els estudis d'explosions supernova de tipus S1a (groc). Al gràfic es representa la relació entre densitat mitjana de la matèria (Omegam, en horitzontal), que tendeix a frenar l'expansió de l'Univers, i l'energia fosca del buit (Omegal, a l'eix vertical), que tendeix a accelerar l'expansió. Suposant que ambdues observacions siguin correctes, l'Univers ha de ser cosmològicament pla, va començar amb una gran explosió (Big Bang) i no tornarà a concentrar-se.
Abr. 00
Els 36 membres de l'equip investigador del projecte BOOMERANG pertanyen a 16 universitats i organitzacions de Canadà, Italia, el Regne Unit i els Estats Units, amb el suport de: