Radioastronomia

TX Camelopardalis: una variable de tipus Mira 

Imatges pertanyents a una seqüència que mostra els moviments del gas expulsat per l'estrella TX Cam, situada a uns 1.000 anys llum de la Terra. El cercle blanc mostra el diàmetre i posició de l'estrella. L'escala correspon aproximadament al diàmetre de l'òrbita de Júpiter.
Les gegants vermelles de tips Mira varien la seva lluminositat regularment, amb un període d'aproximadament un any. TX Cam té un període de 80 setmanes. Les taques brillants indiquen la localització de les zones maser, on el gas SiO amplifica l'emissió de microones, de manera comparable a com un làser amplifica la llum. El monóxid de silici emet microones dins d'una estreta banda prop dels 43 GHz.

Dins de pocs milers de milions d'anys, el Sol exhaurirà l'hidrogen del seu nucli i es convertirà en una estrella d'aquesta mena, englobant amb la seva expansió els planetes interiors, inclosa la Terra. Júpiter i els planetes més llunyans tampoc es salvaran de la cremà. La nostra estrella anirà expulsant les seves capes exteriors, retornant gran part de la seva massa a l'espai interestelar al ritme d'una massa terrestre per any. Finalment, del Sol no quedarà més que una ombra de la seva glòria passada: una nana blanca.

El sistema VLBA funciona com si es tractés d'una única antena de més de 8.000 km de diàmetre. Consta d'una desena de radiotelescopis, de 25 m de diàmetre cadascú, distribuïts per Estats Units, Hawaii i les illes Verges. El centre de control es troba a Socorro, Nou Mèxic.

Credits: Dr Philip Diamond of the University of Manchester's Jodrell Bank Observatory and Dr Athol Kemball of the National Radio Astronomy Observatory (NRAO) in Socorro, New Mexico.

Ago. 2000