Radioastronomia


 

La galàxia Virgo A té un forat negre central d'on surten dolls polars de gas. (dibuix de Don Dixon)
 
Un radiotelescopi més gran que la Terra 


Imatge VLBI de la galàxia Virgo A produïda per Bill Junor
(NRAO), John Biretta (STScI), Frazer Owen (NRAO), i Mitch
Begelman (University of Colorado).

Per combinació de dades procedents del radio telescopi orbital japonès HALCA amb les obtingudes mitjançant radio telescopis terrestres s'aconsegueixen imatges amb la resolució que tindria un sol radio telescopi que tingués el diàmetre de l'òrbita del HALCA. La tècnica d'interferometria de base molt gran (VLBI) proporciona imatges de radio amb una resolució 100 vegades millor que la que el telescopi espacial Hubble permet obtenir amb llum visible.
 Gen. 00

Jim Lovell (CSIRO) and
Herman Marshall (MIT)
Nucli del quasar PKS 0637-752 

Emissió de radi i de raigs X del quasar PKS 0637-752. La imatge superior es va obtenir mitjançant la xarxa VLBI de radio telescopis, i mostra l'estructura detallada de la zona central del quasar. A la imatge inferior s'hi veu un mapa de radio superposat a una imatge de raigs X.

La teoria de la relativitat d'Einstein va preveure que la radiació procedent d'un objecte que es desplaça amb una velocitat propera a la de la llum s'ha de concentrar en la direcció del moviment. El sistema VLBI ha permès comprovar aquest efecte en algunes de les fonts de radio estudiades, que presenten un esclat extraordinari degut a que es desplacen cap a nosaltres amb velocitats relativistes.
 Gen. 00