La balma del Teixidor

La balma (bauma) del Teixidor és un indret situat al cor del Ripollès, a prop del petit nucli de Llaers.

És una gran balma natural on fins a mitjans de segle passat encara hi vivien persones.

La pista per anar-hi surt sota el castell de Llaers. Des d'allà s'arriba a la masia del Teixidor. Si heu fet el camí amb vehicle (uns 5 minuts) haureu de demanar permís per aparcar-lo, ja que és una propietat privada, i us cobraran l'aparcament (3 euros a l'estiu de 2003). Des de la masia del Teixidor el camí a la balma (uns 2 Km) està perfectament indicat. Es triga aproximadament una mitja hora per baixar-hi, i uns tres quarts d'hora per tornar a la masia.

Quan arribeu a la balma el primer que sobta són les seves dimensions. Sota la balma hi havia diverses cases, que no eren més que parets que separaven unes estades de les altres i tapaven l'accés a l'exterior, i que aprofitaven la paret de la muntanya i el sostre de la balma.
Podeu comptar les estades observant els rastres del fum de les llars al sostre de la balma.
Encara ara tota la balma, i especialment l'interior dels habitatges, estan impregnats d'una forta olor de sutge.

Actualment és un lloc ombrívol, entre arbres alts que tapen els raigs de sol. Tanmateix, entre aquests hi descobrireu antics prats, pomeres bordes, avellaners i altres fruiters, senyal de que temps era temps aquells boscos havien estat camps; testimoni d'uns moments no gaire llunyans en la història en què es podia viure del camp i del bosc.

El camí torna a la masia del Teixidor per un altre indret, travessant un petit rierol amb un saltant s'aigua d'allò més pintoresc.

A la zona hi ha altres llocs que poden ser d'interès: el mateix nucli de Llaers, un panteó del lloc on van esser fusellats partidaris carlins, i la zona dels bufadors.

 

TIC-MAV Mitjans Audiovisuals a Girona
Setembre de 2003