Taller de fotografia en blanc i negre
 
       
   

Coordinador: Gaspar Vila Teixidor
Centre: S.E.S. "Germans Vila Riera"
Adreça: Ctra. De Molló s/n
Codi Postal: 17867
Població: Camprodon (Girona)
Telèfon/Fax:: 972-74.07.61

     
Resum de l'experiència
     
  El S.E.S. de Camprodon ha dut a terme, un any més, la "Setmana Cultural". Entre les diverses activitats i tallers que s'han realitzat, també hi ha hagut el "Taller de Fotografia". En el decurs d'aquesta setmana hem fet un recorregut pel món fotogràfic: des de la presa d'imatges, passant pel revelat dels rodets, planxes de contacte i ampliació sobre paper fotogràfic.
Enguany hi hem incorporat la fotografia digital, però com element de reportatge sobre la pròpia activitat. Ha estat com l'ull observador del desenvolupament de la mateixa.
     
Desenvolupament del "Taller"
     
  Coneguem la màquina de fotografiar  
  Cos de la màquina, tipus d'objectius, obertura de diafragma, velocitat d'obturació , sensibilitat de les pel·lícules, diferents tipus de màquines (réflex, compactes, de doble focal), automàtiques, manuals, semiautomàtiques, digitals.
Cada alumne va portar la seva màquina per conèixer-la millor i obtenir-ne el màxim rendiment.
 
     
  Presa d'imatges: exteriors i d'estudi.  
  L'objectiu era escollir el motiu que es volia fotografiar, buscar la posició més idònia de la llum, enquadrar-lo correctament, … i disparar!
En la presa d'imatges exteriors es varen treballar dos espais: el natural i l'urbà.
Per la presa d'imatges interiors es va preparar un estudi apropiat: Focus, fons, mobiliari,… També es va destinar un espai pel maquillatge i el vestuari.
     
  Revelat dels rodets  
         
 

Un cop obtinguts els rodets, vàrem passar al laboratori. Allà vam començar a treballar el tema del revelat: Manipulació dels rodets exposats, tambor de revelat, líquids, temps, temperatures,…

 
     
  Planxes de contacte.  
   
  Pas previ a l'ampliació. Positivat mida negatiu per tenir un primer contacte amb els resultats reals. Valoració de què caldrà modificar a l'hora de les ampliacions: temps d'exposició, tipus de paper o filtre, ...
         
 

Ampliació dels negatius: Positivat

 
  Ampliació dels negatius a la mida desitjada (majoritàriament 10x15). L'objectiu: coneixement de l'ampliadora, tipus de paper, els diferents banys, rentat,… Per poder implicar tots els alumnes en la tasca del laboratori, es varen muntar dos circuits. Cada un constava d'un ampliadora, els tres líquids (revelador, bany d'aturada, fixador) i un espai de rentat. Això va permetre que tots els alumnes tinguessin la seva tasca, la qual anaven canviant amb la finalitat de conèixer tot el procés
 

 

 
  Exposició.  
  Una exposició al Centre mostra tots els treballs obtinguts en aquest taller.  
   
  Treball al laboratori
     
Ampliació dels negatius
     
     
Banys de revelat:
Positivat