LA DISSECCIÓ D’UN PEIX La dissecció permet estudiar l’anatomia interna dels animals, ja que aquesta no és visible. A continuació farem la dissecció d’una truita.
Material necessari: ·
Una truita ·
Una safata de dissecció ·
Unes pinces ·
Unes tisores ·
Una lupa o una lupa binocular ·
Una bossa d’escombraries Pautes:
1.
Col·loca la truita
a la safata de dissecció i observa la superfície del cos:
2.
Separa un tros
de pell amb unes tisores i unes pinces i observa-la amb la lupa. Veuràs
que les escates estan col·locades l’una sobre l’altra.
3.
Fes un tall transversal
amb les tisores des de l’orifici anal fins a l’opercle. Aixeca la
pell amb molt de compte i observa els òrgans interns:
4.
Separa tots els
òrgans interns fins que només quedi el cap i l’espina. Talla l’espina
transversalment i observa què té al seu interior.
5.
Separa un ull
del cap i talla-li la còrnia. Posa’l dins la safata i treu-li el cristal·lí.
Col·loca’l sobre un paper escrit i observa’l.
6.
En acabar la
dissecció, col·loca les restes del peix a la bossa d’escombraries
i neteja bé tots els estris que has utilitzat. |