CEIP  MIQUEL  BLEACH           Tutor : Anton Prim Prim                                                                                                                      Cicle:    Inicial                       Nivell: 1

AREA:  Coneixement del medi

 

UNITAT:  La xocolata

 

TEMPORALITZACIÓ:  20 sessions

 

COMPETÈNCIA

ÀREA/INTERDISCIPLINAR

OBJECTIUS

CONTINGUTS

Procediments/Actituds

 

Conceptes

Llengua

C. Medi

E. Artística

 

 

-Conèixer breu hª del cacau.

-Conèixer l’arbre del cacau.

-Fer bombons de xocolata.

-Reconèixer el fruit del cacau.

-Identificar el procés de recol·lecció.

-Reconèixer textos.

-Escriure noms parts fruits cacau.

-Identificar etiquetes de xocolatines.

-Diferenciar-les per el text retolat.

-Reconèixer una recepta.

-Fomentar la descripció, narració i exposició de temes relacionats amb el projecte.

-Ampliar el vocabulari i tenir una bona entonació. 

-Comprensió de relats i textos.

-Intentar escoltar amb atenció. 

-Saber fer un llistat a partir d’un text general.

-Facilitar la lectura.

-Elaborar llistes.

-Memoritzar noms i escriure’ls.

-Intentar millorar la producció escrita.

-Acceptació de escriptura natural.

-Estimular la producció escrita.

-Llegir en veu alta textos.

-Utilitzar mitjans audiovisuals per fomentar la expressió oral.

-Coneixement de la biblioteca de centre per adquirir autonomia per a la utilització dels seus recursos.

-Saber utilitzar diverses fonts d’informació.

-Localitzar, en documents o materials (fotografies, revistes, llibres, etc) les informacions demanades.

-Saber formular preguntes respecte a la informació recollida.

-Establir relacions entre les dades recollides.

-Intentar entendre la cronologia dels fets estudiats.

-Concepte i parts d’una recepta: Ingredients, materials, preparació.

-Escriure el procés de fer bombons.

-Descriure els ingredients necessaris per fer bombons.

-Descriure els altres aliments que vénen d’Amèrica.

-Inventar una etiqueta de xocolatina.

-Repetir les condicions necessàries per el cultiu de l’arbre del cacau.

-Descriure i repetir el procés de elaboració del cacau.

-Enumerar els tipus de xocolata.

 

 

-Panotxa

-llavor

-Torrefacció

-Trituració

-Composició d’un producte.

-Tipus de xocolata

-Concepte de calor necessari per transformar un producte.

-Els Continents. Amèrica.

METODOLOGIA

ACTIVITATS D’APRENENTATGE I AVALUACIÓ. MATERIALS

ACTIVITATS DE REFORÇ/AMPLIACIÓ

Com a estratègia organitzativa per atendre la diversitat i amb l’objectiu de potenciar l’assoliment de les competències bàsiques per part de tot l’alumnat, el  temps curricular és assignat a l’àrea de llengua catalana , a l’àrea de coneixement del medi i a l’àrea de educació artística. Treballant  en la integració dels continguts de tres  àrees del currículum: l’àrea de llengua i la de coneixement del medi,com a principals i la d’educació artística –com a suport– en l’apartat d’observació de imatges i en la producció del dibuix. Les activitats es faran en grup de forma general i amb recolzament individual les relacionades amb la escriptura.

La producció final serà recollida en un dossier o projecte individual per a cada alumne.

-Dibuixar el taller de bombons...

-Fitxes de treball.

-Visita , si es possible,al Museu de la Xocolata.

-Materials necessaris per elaborar els bombons de xocolata.

-Llibres de consulta.

 

 

 

 

 

 

 

-Sobre les fitxes de treball expressió escrita.

-Consulta de llibres de la biblioteca sobre el cacau , la xocolata

i l’ elaboració de productes amb xocolata.

-Charlie i la fàbrica de xocolata.

-Activitat Jclic sobre la xocolata.

CRITERIS D’AVALUACIÓ

REFLEXIÓ SOBRE LA PRÀCTICA

-La participació en les activitats d’expressió.

-El coneixement del vocabulari introduït a les activitats.

-La aportació escrita i la seva ortografia.

-La presentació dels escrits.

-Les estructures morfològiques i sintàctiques.

-La consulta adequada de les fonts d’informació.

-La capacitat d’expressar la informació obtinguda.

-La memorització de fets i noms.

-La fidelitat als detalls en la reproducció de les imatges.

-El domini de les tècniques.

-La sensibilitat que mostra la obra dibuixada.

-La cura en acabar les feines.

 

-A partir dels resultats obtinguts cal fer un procés de reflexió i valorar les activitats fetes.

-Establir noves propostes o continuar amb les ja fetes.

-El projecte es desenvolupa al llarg del primer trimestre del curs 2008-09.

 

 

 

Fitxes del projecte:

 

1.-Tapa model                                                                                                     1.-Tapa final

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 

 

Index:

1.- Història del cacau.

2 , 3.- L’arbre del cacau.

4 , 5 .- El fruit del cacau.

6 , 7 .- Convertir cacau en xocolata.

8.- Full d’Informació i comentari.

9.- D’Amèrica també...

10.- Recepta de bombons.

11.- Hem fet bombons.

12 , 13 , 14.- Elaboració de la xocolata.

15.- Classes de xocolata.

16.- “La caseta de xocolata”

17.- Hem après...

18.- Annex. Fotografíes

 

 

2.- Full model. Història del cacau                                                                               2.- Full alumne. del cacau

                        

 

 

 

 

 

 

 

3.- Full model. L’arbre del cacau                                                                    3.- Full alumne. L’arbre del cacau

 

 

 

 

 

4.- Full model. L’arbre del cacau 2                                                                 3.- Full alumne. L’arbre del cacau 2

   

 

 

 

 

 

 

 

 

5.- Full model. El fruit del cacau                                                                                  5.- Full alumne. El fruit del cacau

 

 

 

 

 

 

6.- Full model. El fruit del cacau 2                                                                               6.- Full alumne. El fruit del cacau 2

 

 

 

 

 

 

 

7.- Full model. Del cacau a la xocolata                                                                   7.- Full alumne. Del cacau a la xocolata

 

 

 

 

 

 

 

8.- Full d’informació per comentar

 

 

9.- Full model. D’Amèrica també...                                                                9.- Full alumne. D’Amèrica també...

 

 

 

 

 

 

 

10.- Full model. Recepta de bombons                                                          10.- Full alumne. Recepta de bombons

 

 

 

 

 

 

 

11.- Full model. Hem fet bombons                                                                  11.- Full alumne. Hem fet bombons

 

 

 

 

 

 

12.- Full model. Elaboració de la xocolata   1                                             12.- Full alumne. Elaboració de la xocolata 1

 

 

 

 

 

13.- Full model. Elaboració de la xocolata   2                                             13.- Full alumne. Elaboració de la xocolata 2

 

 

 

 

 

 

14.- Full model. Elaboració de la xocolata 3                                               14.- Full alumne. Elaboració de la xocolata 3

 

 

 

 

 

15.- Full alumne. Classes de xocolata

 

 

16.- Full alumne. “La caseta de xocolata”

 

 

17.- Full d’informació. Hem après

 

 

ANNEX