JAVASCRIPTS

Els JAVASCRIPTS són recursos que milloren la nostra web, perquè permeten que l'usuari interactuï amb la nostra pàgina. Hi ha javascripts molt senzills i altres molt complicats, en funció de l'efecte que volem aconseguir. Nosaltres no en podem crear, però a Internet hi ha moltes pàgines on se'ns presenten agrupats per temes (de text, d'imatge, de navegació, formularis, calculadores, rellotges, de cursor...) , ens permeten veure com són en "directe" i ens donen els codis que hem d'inserir a les nostres pàgines.

Normalment apareixen tres tipus d'ordres de col.locació. Ens diuen que posem cada part del codi entre:

<head> i </head> ( en aquest cas poseu-lo a la línia de dalt del </head>)

<body> i </body> (feu el mateix: inseriu-lo a la línia de dalt del final del body)

o bé a dins d'una de les etiquetes (per exemple, a dins de <body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000">).

El que hem de fer , doncs, és copiar cada tros del codi (control +C), anar al lloc on ens indiquen (heu d'obrir el codi!... Recordeu la icona de dalt a l'esquerra: ) i enganxar (control+V).

Quan estigui fet, anirà entre les etiquetes <script> i </script>, normalment marcades en vermell. I a la pàgina del Dreamweaver apareixerà un llibre groc obert petitó: no es veurà el java fins que no enviem la pàgina a l'Explorer.

També hem de respectar els drets d'autor: els codis solen dur el nom de la persona que ha creat aquell javascript, i la seva adreça web. Queden gravats en el nostre codi html i, en alguns casos, també apareixeran a la nostra pàgina (si els volem esborrar, en alguns casos, el javascript no funcionarà).

De vegades els javascripts porten imatges o conjunts d'icones , en zip o no, que hem de gravar a la mateixa carpeta on posarem la web que els incorporarà. Si estan zipats, convé deszipar-los, és clar (extreure'ls).

Mireu el javascript que correspon a tenir sempre present en la pàgina una salutació, amb la data i l'hora correctes (evidentment, com que el javascript les "llegeix" de l'ordinador de l'usuari, només seran correctes si el seu ordinador les té correctes):

 

El codi que es genera és aquest (us el poso com si aquesta salutació,dia i hora estiguessin sols en una pàgina web):

<html>
<head>
<title>Untitled Document</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
</head>

<body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000">
<script language="JavaScript">
<!--principi de l'escript

today = new Date()

if(today.getMinutes() < 10){

pad = "0"}

else

pad = "";

if((today.getHours() < 14) && (today.getHours() >= 6))

{document.write("<STRONG><FONT SIZE=3>Bon dia i benvingut a la Web de l'AINAMAR </FONT></STRONG>")}

if((today.getHours() >= 14) && (today.getHours() < 20))

{document.write("<STRONG><FONT SIZE=3>Bona tarda i benvingut a la Web de l'AINAMAR </FONT></STRONG>")}

if((today.getHours() >= 20)||(today.getHours() < 6))

{document.write("<STRONG><FONT SIZE=3>Bona nit i benvingut a la Web de l'AINAMAR </FONT></STRONG>")}

dies= new Array ("diumenge","dilluns","dimarts","dimecres","dijous","divendres","dissabte");

mesos = new Array ("gener","febrer","març","abril","maig","juny","juliol","agost","setembre","octubre","novembre",

"desembre");

data = new Date();

index = data.getMonth();

indexs = data.getDay ();

document.write('<font size="3"><BR>Avui &eacute;s ' + dies [indexs] + ",

" +data.getDate()+ " de " + mesos[index] + " de " + data.getYear( ) + '</B></font> ');

document.write("<FONT SIZE=3><BR>S&oacute;n les ",today.getHours(),":",pad + today.getMinutes());document.write(", segons el teu ordinador</FONT>");

// -- Fi -->

</script>
</body>
</html>

Tot seguit, et presento diverses adreces web on trobar javascripts. Comença aplicant alguna de la pàgina de català i ja veuràs que després, agafar-les de les pàgines en anglès o francès és molt senzill.

http://perso.wanadoo.es/vilosell/dhtmlencatala/ (JAVAS EN CATALÀ)

http://www.geocities.com/SiliconValley/7116/ (MOLTÍSSIMS JAVAS EN ANGLÈS)

http://www.javafile.com/ (EN ANGLÈS)

http://www.editeurjavascript.com/scripts/ (EN FRANCÈS)

Si voleu veure més aplicacions de javascripts, en funcionament, podeu anar a la web de l'IES Reguissol (http://iesreguissol.xtec.es) i en veureu diversos a diverses parts:

  • Al menú superior, teniu la data en javascript.
  • Tots els menús de l'esquerra són javascripts (slidemenu)
  • La pàgina dels 9 anys del centre té cors flotant que són javascript.
  • Cada inici de secció, quan es clica amb el botó dret del ratolí i us explico per què he posat un cancell, un rebost,etc.
  • A mosaic- diversifiquem- projecte palau, els quadres canviants de l'inici també ho són.
  • A la revista dels profes, Kalidoscopia, a la portada hi ha un text que es presenta en scroll.
  • A la part de l'eixida, tots els passatemps són javas o applets; la pàgina relaxant també és un java, igual que la calculadora del dia del naixement...
  • etc.etc.etc.

APPLETS

Les miniaplicacions de JAVA o APPLETS no s'han de confondre amb els javascripts, perquè són petits programes i duen l'extensió .class . Els javascripts es poden inserir a dins del codi, directament (copia i enganxa) i en canvi els applets s'han d'introduir mitjançant precompilacions i etiquetes específiques, i comandaments propis del Dreamweaver. A més, per executar un applet, cal tenir una màquina virtual de Java instal.lada a l'ordinador, que sol proporcionar la web de Java gratuïtament. Igual li passarà a l'usuari que ens visiti: haurà de tenir el Java instal.lat, si no, no veurà el nostre applet, tot i que els navegadors Explorer i Nestcape solen tenir-ne una, de petita, que permet veure els applets més senzills.

Els applets permeten fer coses com dibuixar gràfiques en el navegador, contenir petits cercadors, calculadores,programes de xat, editors de text, gestors de correu, etc. etc. etc. Hi ha moltíssims applets de matemàtiques. El que tenen en comú és que estan incrustats a la pàgina web i sempre dins d'un quadrat o rectangle, de mides prefixades dins de l'applet.

Per inserir un applet només necessitem tenir l'arxiu .class i els arxius associats a ell (imatges, sons...) , saber les dimensions que ha d'ocupar i posar-lo a la pàgina a través de Insertar-Medio-Applet. Llavors apareix la finestra de seleccionar i només hem de seleccionar l'arxiu .class. N'obtenim una icona amb forma de tassa de cafè.

Si mirem la seva finestra de PROPIETATS, veurem dades com el codi, la base (carpeta on està) , ample i alt, i el podrem alinear en la pàgina.

Els arxius de l'applet poden venir en zip i els haurem de descomprimir. Recordeu de guardar-los sempre en la mateixa carpeta. Si creem subcarpetes (per imatges, per sons), han d'estar dins la carpeta que conté el .class, si no , no funcionarà. Aquest joc de tres en ratlla és un applet, que permet a l'usuari jugar amb l'ordinador. Comprova-ho (comences tu, però la següent partida comença ell):

Si poguéssiu veure el codi d'aquesta pàgina veuríeu que aquest applet només té una línia de text, on "es crida" l'applet anomenat "tic,tac,toe.class", que, en la carpeta, duu associats dues imatges (la creu i la rodona) i cinc sons ("tirar", "yahoo" etc.).

ADJUNTAR COMPORTAMENTS

El Dreamweaver permet també adjuntar comportament a la pàgina web, que estan preconfigurats a dins del programa. Explicar-los tots és complicat, però n'hi ha un que us pot ser molt útil:

"Obrir una nova finestra del navegador" , és a dir, obrir una finestra, que quedi sobre de la pàgina web, més petita, on el/la webmaster pugui enviar un missatge curt, que sigui llegit, i que l'usuari la tanqui després, sense haver perdut de vista la pàgina des d'on ha cridat la finestra. Provem-ho?

Primer heu de fer la pàgina web des d'on cridareu la finestra i després la pàgina web que serà el text que es veurà dins la finestra pròpiament dita. Es pot obrir la finestra a partir d'una imatge o botó de la primera pàgina, i que l'usuari no l'hagi ni de clicar, sinó simplement posar-hi el cursor a sobre.

Obrim Ventana-Comportamientos. Seleccionem la imatge o botó que farà d'enllaç. Fem clic al botó + de la finestra comportamientos i seleccionem "Abrir ventana del navegador". Apareixerà una finestra on seleccionareu la web que s'ha d'obrir en la finestra nova del navegador i l'alçada i amplada de la finestra. Accepteu. Guardeu la pàgina.

Comproveu com funciona amb l'Explorer.Si la finestra és massa ampla o alta, o poc , torneu a seleccionar la imatge-botó i a la finestra comportamientos, cliqueu sobre "On MouseDown" o bé "Abrir ventana..." i tornarà a sortir la finestra on podreu canviar les mides d'ample i/o alt.

Mireu com funciona, clicant aquí: