La raó de ser d'Internet és "la navegació" entre pàgines, siguin de la mateixa adreça web o a d'altres URL. Per tant, cal dominar els ENLLAÇOS.

COM ES FAN ELS ENLLAÇOS ?

Els enllaços es poden fer amb una paraula o frase, amb un dibuix, una foto, una icona… Primer cal seleccionar l'element que servirà d'enllaç (link) , i, a la finestra PROPIETATS, on surt una carpeta de Vínculo, s´hi ha d´escriure l'adreça sencera de la pàgina on ens durà aquell enllaç.

Quan s´ha acabat, l´enllaç apareix subratllat i en un altre color. I si és una imatge, amb un contorn de color. Si volem canviar el color de l'enllaç, ja sabeu que cal anar a Modificar-Propiedades de la página-Vínculos (i també a Vínculos visitados/Vínculos activos, podent triar un color per a cada ordre del cursor).

La navegació per les pàgines d'Internet, necessita icones d'anada i de tornada. Si de l'índex enviem algú cap a una altra pàgina, en aquesta pàgina hi ha d'haver una icona (fletxa cap a l'esquerra, botó amb la paraula "Índex", imatge d'una casa -"home"-, etc) que permeti, en clicar-la, tornar al menú principal o a la pàgina d'on venim. Evidentment, també es pot fer amb el botó de l'Explorer, però posar botons propis té l'avantatge que podem dirigir l'usuari on volguem, fins i tot saltant-nos diverses pàgines entremig, mentre que el botó de l'Explorer fa tot el recorregut a la inversa, pàgina a pàgina, i pot ser pesat per al nostre visitant.

Si busqueu per Internet, les mateixes pàgines de recursos que hem visitat fins ara us donaran molts tipus de botons de navegació (fletxes en totes direccions, botons de home, de ...)

També teniu botons FLASH en el Dreamweaver. N'hi ha pocs:

 


COM ENLLAÇAR A UNA URL EXTERNA?


Si és d´Internet, es pot anar a la seva URL, copiar-la (SELECCIONAR I CTRL+C), tornar a la nostra pàg. web, clicar sobre l'espai blanc que hi ha al costat del Vínculo i, amb el BOTÓ DRET del ratolí, quan es desplegui un menú , es clica Pegar . És la manera més segura que l'adreça es copiarà sense cap error (que si ho fessim de memòria, podria passar).

Atenció! Si la pàgina que seleccionem té marcs, l'adreça reflectirà la pàgina inicial o índex, encara que haguem copiat una de les pàgines secundàries, perquè només ens interessava aquesta. Això és un problema per a l'usuari , que es troba que no apareix el que s'espera i cal buscar-ho.

ELS ENLLAÇOS INTERNS


També es pot enllaçar a una altra pàgina de la nostra pròpia web. En aquest segon cas, cliques la carpeta que hi ha després de l'espai blanc del Vínculo, i selecciones la pàgina en els teus fitxers de la carpeta-web.

ENLLAÇAR A UNA PARAULA O LLOC CONCRET D´UNA PÀGINA


Es poden fer enllaços a "punts de fixació", que són llocs concrets (normalment els subtítols) d'una pàgina, estiguin més o menys avall, dins del text. I també es pot fer el mateix entre pàgines.

Primer, cal seleccionar la paraula o imatge, de la 2a pàgina (la pàgina que és objecte de l'enllaç), anar a Insertar/Etiquetas invisibles/Punto de fijación con nombre. Hi teclegem la paraula de fixació, que ha de ser la més important del títol o frase. Acte seguit, en aquesta pàgina surt un punt d´inserció (com un llibre obert, groc i petit) i una finestra de propiedades amb una àncora. AQUEST ÉS L´OBJECTIU. Després anem a la pàgina des d´on enviarem l´usuari a l´objectiu: busquem la paraula que calgui (la mateixa, en principi, que hem posat com a punt de fixació ) i a Vínculos, escrivim la pàgina on hi ha el punt de fixació i darrera el símbol # seguit del nom de l´objectiu.


També es pot fer en una mateixa pàgina, si és molt llarga, de la mateixa forma: primer els objectius i després els enllaços. Fins i tot podem posar-hi un petit índex previ al text, amb els subtítols enllaçats a les diverses parts que vénen a sota.

Algunes altres pàgines, també llargues, tenen fletxes, cada cert nombre de línies, que miren cap amunt i que, clicant-les, enllacen amb l'inici de la pàgina.

ENLLAÇAR AMB UN E-MAIL


Una paraula, un nom, una imatge, poden enllaçar directament amb un mail, en principi,el de l'autor/a de la pàgina web, per permetre la comunicació directa amb ell/a dels usuaris que ho desitgin.

Al Vínculo del text seleccionat , s'ha d'escriure mailto: i l´adreça electrònica de qui ha de rebre els mails . També hi ha una icona a la finestra Objetos, però llavors queda amb el nom que posem a la finestra. Si volem una imatge, s´hi ha de posar i vincular la imatge. La majoria de les webs utilitzen petites icones, de vegades animades, relacionades amb cartes, bústies, símbols d'escriptura, etc.

Per exemple:

 

ENLLAÇAR A UNA PART D'UNA IMATGE


De vegades, tenim una imatge que volem fer servir per enllaçar-hi adreces diferents a diferents zones de la imatge. Per exemple,un mapa. Per fer-ho, cal inserir la imatge,tenir-la seleccionada, obrir la finestra PROPIETATS, seleccionar una de les formes blaves de baix a la dreta (quadrat, rodona o polígon irregular fet a trams de clics de ratolí), situar-se sobre la imatge, obrir la forma i surt una zona blavosa, que després podem vincular a on volguem, a la mateixa finestra-Vínculo. Fixeu-vos en aquesta imatge i busqueu les quatre zones on es pot clicar (el vent Zèfir, la deessa Venus, la nimfa Hora i el comentari artístic del quadre):

COM S'OBRE L'ENLLAÇ?


En qualsevol dels enllaços que fem, podem triar la manera d'obrir-se la pantalla (finestra del navegador) amb la pàgina de destí. Per a triar-ho, cal fixar-se en la finestra PROPIETATS: al costat d'on hem escrit l'adreça del Vínculo, surt "Dest" i una finestreta que permet triar entre diverses possibilitats. Tenim:

  • _blank (obre una finestreta petita, que s´amplia si l'usuari vol )
  • _parent (obre al main o part central d'una pàgina de marcs)
  • _self (obre al mateix lloc on hi havia l'enllaç, per exemple, el marc esquerre o superior d'una pàgina de marcs)
  • _top (obre a finestra completa de navegador, eliminant tots els marcs que hi havia a la pàgina d'origen, on hem posat l'enllaç)

En la primera i darrera opcions, l'usuari només ha de tancar la finestra oberta per la creu i retornarà a la nostra pàgina.

SI NO VOLEM ENLLAÇOS SUBRATLLATS...


El Dreamweaver permet fer enllaços que, en veure's per Internet, no apareguin subratllats. El procés és molt llarg . A veure si us en sortiu:

Cal crear un full d'estil CSS (fulls d'estil en cascada) , i el podrem fer servir en tots els documents de la nostra web, si volem... Primer creeu una carpeta anomenada "estils" dins del directori de la vostra web. Aquí hi desarem aquest full d'estils que permetrà que els nostres enllaços no apareguin subratllats.

Ara obriu el document on no voleu que apareguin els enllaços subratllats, dins del Dreamweaver. Seleccioneu Ventana-Estilos CSS. En la finestreta que s'obre cliqueu la icona de baix a la dreta que té un + sobre una mena de document i que significa "Nuevo estilo".

A sota, podem triar 3 opcions de Tipo i agafarem Usar Selector CSS. Llavors la finestra de dalt, ha canviat, i en comptes de Nombre, ara diu Selector. Cliquem la fletxeta i triem a:hover. Aceptar. Llavors s'obrirà una finestra per guardar aquest estil que estem creant. Seleccioneu la carpeta "estils". Deseu-lo amb el nom .noenllaços

S'obre ara la finestra de Definición de estilo de a:hover. I ara triem com voldrem els enllaços (tipus de lletra, mida, etc.). A baix, on posa "decoración", marcarem el quadret de "Ninguna".

Després hem de tornar a fer el mateix procés (finestra Estilos- Nuevo Estilo-Usar selector ...) i a Selector triarem a:active. Tornem a escriure les mateixes característiques dels enllaços que hem posat a a:hover i tornem a marcar "decoración"- "ninguna".

Encara hem de repetir el procés per a: link , i a: visited. I acabem fent clic a Guardar la pàgina que teníem oberta.

Ara provem-ho. Vinculeu qualsevol cosa i Guardeu la pàgina. Veureu que surt subratllat. Hem fallat? No: envieu la pàgina a l'Explorer (F12) i veureu que ALLÀ NO SURT SUBRATLLAT i sí que està vinculat.