LA TEVA PRIMERA PÀGINA

Primer heu de crear una carpeta-mare de tota la feina que fareu, al C: de l'ordinador. Que tingui un nom fàcil d'identificar : "la meva web", "Carolinaweb" , "futbolweb" , etc.

A dins, HEU D'ANAR CREANT TANTES CARPETES COM PÀGINES TINGUI LA VOSTRA WEB: CADA PÀGINA, UNA CARPETA. Hem de ser organitzats, perquè s'omplirà d'un munt de material de molts tipus, i hem de saber on trobar cada cosa, si la volem modificar, eliminar... A dins de la carpeta-mare, per exemple, podríeu crear una carpeta de "deixalles" o "arxiu", per a les coses que anireu gravant per Internet i no sabeu si utilitzareu o no.

EL FONS I LA LLETRA


Obriu el Dreamweaver . Aneu a Modificar-Propiedades de la página:

Primer de tot, li donem títol (és el que sortirà a la barra blau fosc de dalt del navegador), relacionat amb el tema de la pàgina o, fins i tot , el mateix títol de la pàgina. Millor si és una sola paraula i sense accents.

Imagen de fondo: serveix per seleccionar una imatge de fons de la pantalla, seleccionant-la d'un arxiu nostre, que ha d'estar dins la carpeta de la web que estem fent ( si no, no es veurà!). Si en seleccioneu una que no hi és, el mateix programa us preguntarà si la hi voleu guardar. Heu de dir que sí i fer-ho.

Consells: La imatge de fons ha de ser clara, perquè no entorpeixi la lectura del text. Si en trieu una de molt fosca, llavors el text ha de ser blanc o molt clar. Si la imatge és més petita de 600 x 800 (mida més universal de pantalla) apareixerà reproduïda molts cops, formant un mosaic. Si és més gran, la imatge no es veurà completa. Com més gran sigui, més trigarà a descarregar-se la vostra pàgina a Internet quan algú hi vulgui entrar. Compensa? Ja sabeu que els internautes som impacients:si una pàgina triga a descarregar-se, "passem" d'ella.

Fondo: si cliqueu sobre el quadre de color, podeu seleccionar un fons de pàgina de color llis. El color s'expressa amb una combinació de 6 signes, lletres o números o ambdós. D'això se'n diu un codi hexadecimal.

Texto: també podeu seleccionar el color de la lletra. O esperar-vos, i fer-ho des de la finestra PROPIETATS del text.

Vinculos: serveix per seleccionar el color de les paraules que són ENLLAÇOS, abans de clicar a sobre.

Vinc. activos: per seleccionar el color de les paraules que són ENLLAÇOS, quan es passa el cursor per sobre.

Vinc. visitados: per seleccionar el color de les paraules que són ENLLAÇOS, després d'haver clicat a sobre.

Margen izquierdo i superior i Alto i Ancho del margen: serveix per a establir distàncies de marges respecte a imatges o taules i el final de la pantalla. Si voleu que tot quedi ben arran, S'HA DE POSAR el número 0 a tots quatre llocs. Això va bé quan es fan pàgines amb marcs.

La resta de coses, no interessen, en principi.

A Internet es poden trobar molts fons de pàgina ben bonics (background textures). Aquí teniu algunes adreces on buscar-ne. La majoria estan ordenats per colors. N'hi ha del tipus "rajola" (que es repeteixen com a mosaic, en forma quadrada o rectangular), "barres laterals" (o "borders" , que fan un dibuix, repetit, a l'esquerra o a la dreta de la pantalla i la resta sol ser llis) " horitzontals i verticals" (solen fer un gradat de colors en horitzontal o vertical) .

Algunes adreces permeten fins i tot veure com queden en la pàgina, abans de gravar-te'ls, o bé canviar-los els colors,etc.

Graveu-los a partir del botó dret del ratolí dins de la vostra carpeta-arxiu.

http://www.grsites.com/textures/ (moltíssims)

http://textures.forrest.cz (realistes)

http://www.webpersonal.net/fym/fondos_web.htm (senzills)

http://www.areas.net/colorvivo/fondos.htm (moltíssims)

http://windyweb.com/cgibin/imageFolio.cgi?direct=Backgrounds&x=3&y=10

( per trobar-ne més, useu un buscador, com ara el Google, i escriviu, "fondos de páginas web" o "textures", o "background")

Una curiositat: ja sabeu que, sempre que voleu imprimir una pàgina web, mai surt el color de fons o la imatge de fons, impresa en el foli, i només surt el text i les imatges aïllades. Si voleu IMPRIMIR LA IMATGE DEL FONS DE LA PÀGINA, cal "dir-li-ho" als navegadors:

A Explorer es fa a través de Herramientas/ Opciones Internet/Impresión/Imprimir colores e imágenes de fondo.

A Netscape es pot fer amb Fitxer/Configura la pàgina/Opcions de la pàgina/ Imprimeix el fons.

Proveu ara de fer una pàgina qualsevol, escrivint el que us sembli, o copiant-ho d'un altre lloc, i jugueu a canviar coses de la lletra, a partir de la finestra FLOTANT PROPIETATS (només mirant la línia de dalt, teniu el formato, tipus de font, tamany, color de la lletra, negreta, cursiva, alineada a l'esquerra, la dreta, o al centre)

(Una altra curiositat: FIXEU-VOS QUE NO EXISTEIX EL "SUBRATLLAT". Això és perquè quan fem els enllaços, queden subratllats , i els navegants d'Internet ja sabem que els textos subratllats són sempre enllaços)

Si no sabeu què posar, per exemple, trieu : párrafo-verdana-2-000000-negreta-cursiva-centrat i escriviu "PÀGINA DE PROVA"

Atenció: quan feu la primera pàgina de la vostra web, SEMPRE, SEMPRE SEMPRE li heu de dir index.html (sense accent) perquè el navegador la reconegui com la primera. Ara no cal, perquè esteu fent provatures, però quan us poseu a treballar de debò, la primera pàgina, que és la que tothom fa servir com una mena de presentació del tema i de guia de navegació, que dirigeix cap a les altres pàgines, SEMPRE S'HA DE DIR INDEX.HTM (HTM I HTML són el mateix)

EL LLENGUATGE HTML

Si heu seguit les indicacions de text que us he donat més amunt, i cliqueu la icona del codi, , de dalt de la pàgina , veureu en quin "llenguatge" el Dreamweaver ha transformat el que heu fet:

<html>
<head>
<title>Untitled Document</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
</head>

<body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000">
<div align="center"><b><i><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2" color="#000000">P&Agrave;GINA
DE PROVA</font></i></b></div>
</body>
</html>

Això són les "etiquetes" que es fan servir, i totes tenen parella (una d'inici, entre < >, i una altra de final, entre </ > ) . Ara només assenyalarem les més importants:

<head>: encapçalament de la pàgina (nom que li dóna títol, a la finestra propiedades: nosaltres no n'hi hem donat, per això posa "Untitled Document"). Acaba a </head>

<body> : cos del document, on hi ha la lletra, el fons, les imatges, etc. Acaba a </body>

La resta són les indicacions de lletra, color, alineació... Fixeu-vos que el programa, per dir que la primera A de PÀGINA duu accent greu, posa "&A". Per això, cal evitar els accents als títols de les pàgines, perquè poden sortir així en el navegador.

Saber el codi -o entendre'l- serveix per a fer coses que veurem més endavant, com inserir applets o javascripts. Si no es posen bé, al lloc on indica el programador, no surten. I la frustració és total!

VISUALITZAR LA PÀGINA EN UN NAVEGADOR

Si cliqueu aquesta icona, , a dalt, podreu visualitzar com està la pàgina en un navegador (Explore o Nestcape, segons quin tingueu: si els voleu tots dos, els heu de tenir -evidentment!- i ho haureu de configurar). També es pot fer F12. Aniria bé tenir Internet en funcionament, però no cal, perquè els navegadors permeten "trabajar sin conexión".

Veureu que, de vegades, la pàgina no es veu ben bé tal com l'heu creat, o que en l'Explore es veu d'una manera diferent que en el Nestcape. Això és inevitable. Si la comproveu en els dos navegadors, podreu fer-hi els reajustaments necessaris,fins que quedi del vostre gust.

EL TEXT I LA TIPOGRAFIA

Abans de continuar endavant, convé que llegiu uns quants consells sobre l'ESTÈTICA de la web, que fan referència al text:

La lletra de la nostra pàgina ha de ser llegible i no hi podem escriure molt, perquè la gent es cansa de llegir: millor si usem frases curtes i llistes amb números o vinyetes, per facilitar la lectura.

Si es vol posar més informació, es pot fer un text curt, com de presentació, i un enllaç a sota que digui "Més informació" i enllaci amb una altra pàgina on estigui el text llarg. Així hi anirà qui realment estigui més interessat.

El text ha d'estar dividit en apartats, amb subtítols. Títols i subtítols poden cridar l´atenció, si estan fets amb un programa de dibuix o contenen gifs animats, per exemple. Mireu quina diferència entre el de dalt, fet només amb el Dreamweaver, i els altres dos, fets amb el Paint Shop Pro:

LA PENYA

 

Els paràgrafs també es poden alinear a la dreta, a l'esquerra o al centre. Just a sota de les icones d'alineació , a la finestra PROPIETATS, hi ha dues icones de sagnia, per centrar el text o descentrar-lo. El Dreamweaver 4 no permet justificar per tots dos cantons.

Sempre que sigui possible, hem de posar dibuixos, fotos, gràfiques, taules, vídeos... i si serveixen per estalviar text, millor. No cal posar gifs animats que no tinguin relació amb el contingut, només per decorar. El que és important, ha d'estar quiet.

Cal posar enllaços a pàgines de la competència: és signe de "fairplay" i professionalitat.

Sempre que s'agafa text d'un altre lloc, sigui web, llibre, etc. cal citar la font.

Haureu vist que el Dreamweaver té poques "fonts" -tipus de lletres- . Això és perquè són les més internacionals i tothom les té als seus navegadors. Però podem incorporar-hi noves fonts, traient-les d'Internet. Per exemple, de:

http://recursosgratis.com/fuentesgratis/

http://www.algonuevo.com/fuentes.htm

http://www.fontreactor.com/en.php


En podeu buscar pel vostre compte, amb un cercador, i posant "fuentes", "fonts" etc. Un cop triades, fem download i les gravem al nostre disc dur.
Per incorporar-les al catàleg dels textos:
Inicio-Configuración-Tauler/ Panel de control-Fuentes o Tipus de Lletra-Archivo-Instalar nueva fuente-(Seleccionar-la d'allà on l'hem guardat i Acceptar)

Per entrar-les al Dreamweaver, heu de fer el següent:

Aneu a la finestra PROPIETATS i cliqueu la fletxa que hi ha al costat del nom de la font. Surt la llista de les que teniu i a sota posa "Editar lista de fuentes". Ho cliqueu i a "Fuentes disponibles" seleccioneu la que volgueu (han de sortir totes les que teniu a l'ordinador, o al word, per exemple) . Feu fletxa cap a l'esquerra i queda seleccionada i s'afegeix al final de la llista del Dreamweaver. Si la voleu en un altre ordre, heu de clicar la fletxa cap amunt. I si voleu entrar més fonts, heu de clicar el +. I després, ACCEPTAR.
Cura!: si agafem fonts molt estranyes, l'ordinador receptor de la nostra web no les tindrà i això farà aque les reconverteixi en una font pròpia, provocant la desconfiguració general de la pàgina i que determinades lletres quedin convertides en rodones, quadrats, etc.
El millor és usar-les per fer els títols, amb un programa de dibuix, que les guardarà com a imatges, i així serà com les incorporarem a la pàgina (les lletres de les imatges no es desconfiguren).

L'ORTOGRAFIA

No hi ha res pitjor que una pàgina mal escrita, oi? I més quan totes les pàgines tenen "autor", que surt el seu e-mail, i les poden llegir de la Xina a Tombuctú.

Instal.lem-nos el corrector ortogràfic de català al Dreamweaver:

Heu d'obtenir l'arxiu catalan.dat que trobareu en format zip a l'adreça: http://www.macromedia.com/support/dreamweaver/documentation/dictionary.html,

Necessiteu tenir el programa ZIP (compressió i descompressió de fitxers). Llavors heu de
deszipar-lo, i guardar-lo a Archivos de Programa / Macromedia / Dreamweaver4 / Configuration / Dictionaries . Tot seguit anem al Dreamweaver i cliquem Edición> Preferencias>General i seleccionem el diccionari català.

 

LES LLISTES

De vegades, com ja hem dit, convé fer llistes. Es poden fer a través de la finestra PROPIETATS de text i les icones de les llistes numerades i sense numerar, que estan sota de la negreta i la cursiva.

  • Si aneu al menú superior, TEXTO>LISTA>PROPIEDADES, podreu triar si voleu quadrets o rodones o números.
  • Si feu servir les icones de sagnia, podreu anar fent subdivisions cap a la dreta:
    • Per exemple, aquesta.
      • O aquesta altra.
  • I per tornar a la posició inicial, cap tornar a fer servir la sagnia de retrocés.

EDITAR "SITIO"

Fins ara hem creat una pàgina de prova, però , per poder començar a treballar seriosament, hem de crear les ordres perquè el nostre ordinador reconegui que estem treballant en una web. Cliqueu Sitio-Sitio nuevo i a Datos locales, doneu el nom de la carpeta-web que ja teniu creada al C: i a Carpeta raíz local seleccioneu la vostra carpeta-web. La resta ho deixeu tal qual. A partir d'aquí, podeu posar una icona d'accés directe a l'escriptori, si voleu , i treballar sempre des d'aquí, perquè sigui més fàcil.

*********************

Uf! Com a primera lliçó ha estat massa! I encara no teniu cap pàgina web, com aquell qui diu. A veure si posem fil a l'agulla...Passa al tema següent!