Sí, em sembla recordar que
damunt del tren de Sarrià es baixava a l'andana per dues
escales una per a baixar i una altra per a pujar, hi havia un pont;
una altra possible
barana des d'on mirava a baix i al carrer d'Alfons XII hi havia el lampista
al davant de la casa de Maragall i el meu avi, sempre que anàvem
a casa del lampista, assenyalava la casa i deia veus aquella placa?
diu que aquí havia viscut el més gran dels poetes
catalans, després de Mossèn Cinto, és clar. I les
estades a casa del lampista eren llargues. També hi havia dues
nenes però a aquestes les coneixia perquè també,
com jo, anaven al col.legi de Lourdes. Eren molt rosses, amb els cabells
llargs i estirats, tan fins que se'ls embolicaven. La seva mare em donava,
ens donava xocolata sense pa la meva mare deia sense pa és dolent
de menjar xocolata perquè és calenta i pot irritar els
budells i aleshores s'estenia en que el més important a la vida
és tenir una bona salut i la salut la dóna sobretot el
menjar sa, no vol dir que algun dia no es pugui fer un excés,
però en general s'ha de menjar lleuger i sòbriament...
però no sé què devia entendre per menjar sobri
i lleuger perquè era l'època en quètothom menjava
grans plàteres de carn d'olla, brous tan grassos que es podien
tallar amb ganivet, plàteres d'arròs carregat d'escamarlans
i de carn magra... I molts llegums secs, mongetes, les del ganxet són
les més fines, cigrons amb bacallà, cigrons bullits amb
patates retats amb trossos de cansalada fregida o de botifarra negra...
el bacallà amb patates, guisat, era potser el plat més
inofensiu que recordo. I les verdures per a acompanyar els llegums,
les cols, els espinacs, les bledes, els bròquils, bròquil
ben calent, encara fumant a taula a l'hivern i llom arrebossat per a
acompanyar-lo.
Fragment d'Un cafè
i altres narracions