Stevie Wonder , de nom real Steveland Morris Judkins Hardaway, va néixer el 13 de maig de 1950 a Saginaw, Michigan (EUA). Quan va néixer, el van posar en una incubadora i va rebre una sobredosi d'oxígen, per la qual cosa es va tornar cec . Als set anys va aprendre a tocar el piano, i als nou, la bateria i l'harmònica. Quan la seva família es va traslladar a Detroit el 1954, ell va entrar al cor d'una església i la música que cantaven, el gospel, va ser una gran influència per a la seva creació, barrejada amb el Rythim' and Blues de Ray Charles que escoltava a la ràdio.

 

Stevie Wonder tocant l'harmònica

I als bongos...

 

El 1961 fou descobert per Ronnie White of the Miracles, que li va arreglar una audició per la Motown Records, la discogràfica més potent en el mercat de la música d'arrels afroamericanes.

Als onze anys, doncs, va començar a gravar cançons amb el sobrenom de "Little Stevie Wonder" (una cosa així com "L'Estevet Meravelles"). El "Little" desapareixeria el 1964. Tot aquest temps va gravar material d'altres compositors, que els executius de la discogràfica seleccionaven per a ell.

El 1965 tindria el seu gran primer èxit de vendes; l'LP Uptight (Everything's Alright). Entre 1965 i 1970 treballaria per la Motown, alternant música soul amb èxits pop. Durant aquesta època també va col.laborar amb altres artistes de la discogràfica, com Smokey Robinson.

i al piano!

Wonder havia de negociar un nou contracte amb la Motown el 1971 i, per demostrar el que valia, va gravar dos àlbums , amb música pròpia, Where I'm Coming From i Music of My Mind, que són dos clàssics del segle XX. Ell mateix va tocar tots els instruments que hi sonaven i va experimentar amb diverses formes musicals. Per exemple, fou el pioner a usar sintetitzadors en la música negra i a parlar de temes socials i espirituals.

El 1970 es va casar amb una altra artista de la Motown, Syreeta, de la qual avui està separat.

 

Després va fer dos àlbums, Talking Book (1972) (que conté dos dels seus grans hits: "Superstition" i "You are the sunshine of my life") i Innervisions (1973, amb el qual va obtenir 5 Grammys), però tot seguit va tenir un accident de cotxe greu, que el va tenir quatre dies en coma, i la seva música es va omplir de temes relacionats amb la mort. Això va provocar que fes un àlbum més auster: Fulfillingness' First Finale (1974).

El 1975 Stevie Wonder bat un rècord en firmar un contracte per 13 milions de dòlars amb la Motown. Tot seguit, arriba la seva obra més important: Songs in the Key of Life(1976), on fa un homenatge a Duke Ellington.

Sorprenentment, després dels seus grans èxits, van venir tres anys de silenci.
El següent àlbum de Wonder va ser la banda sonora per a la pel.lícula Stevie Wonder's Journey Through the Secret Life of Plants . Hotter Than July (1980) va fer que Wonder guanyés el seu primer disc de platí i s'impliqués en la campanya perquè la data de naixement de Martin Luther King fos una festa nacional, amb el single "Happy Birthday". Aquest disc inclou "Master Blaster (Jammin')", el seu tribut a Bob Marley, en forma de música reagge.

 

Des de 1980, Wonder ha continuat publicant àlbums de qualitat però ja no ha obtingut l'èxit anterior.El 1982 va publicar un doble àlbum retrospectiu, de grans èxits, anomenat Original Musiquarium I. Inclou els èxits més importants dels anys setanta i, per tant, l'època de plenitud del cantant. El 1984 va treure la banda sonora de la pel.lícula The woman in red, que inclou el seu single més venut fins a la data d'avui, "I Just Called To Say I Love You".

 

El 1985, Wonder, conjuntament amb més de 40 artistes, es concentra als estudis A & M de Hollywood per enregistrar "We Are the World" , una cançó per recaptar fons per lluitar contra la fam a Àfrica. El col·lectiu s'autodenomina USA for Africa i serà tot un èxit de vendes. Aquest mateix any treu In Square Circle i després Characters el 1987, però retorna a la música fàcil i sense èxit de crítica. El seu darrer disc fins ara, Conversation Peace va obtenir, el 1995, dos premis Grammy. I el 1996 va rebre el Grammy honorífic al conjunt de la seva carrera.

El primer àlbum en deu anys que ha fet Stevie Wonder, és A Time 2 Love, que havia de ser publicat el juliol de 2004, però que encara no ho està . El llançament de la companyia Motown està previst per abril de 2005.

 

El nostre cantant ha rebut 22 premis Grammy durant la seva carrera. Ha treballat amb molts altres artistes de renom, com Paul MacCarthney (a "Ebony and Ivory"), Michael Jackson, Euriythmics, Dionne Worwick...
Avui dia es considera un dels compositors, cantants i activistes socials i humanitaris més coneguts d'Amèrica. Se'l reconeix com un dels cantautors més influents i innovadors de la nostra època, i també més preuats per la poderosa Motown .


 

Acabarem en unes paraules de la seva boca: Quan va acceptar el premi Doctor Honoris Causa de Música de la Universitat d'Alabama, a Birmingham, el 1996, Wonder va dir:

"Fa molt anys, però no massa, hi va haver gent que em va dir: "Bé, tu tens tres obstacles en contra teu: ets negre, ets cec i ets pobre". Però Déu em va dir: "Et faré ric en inspiració, per inspirar els altres a crear música que encoratgi el món a ser un lloc d'esperança i esperit positiu". El vaig creure a Ell i no a la gent."

 
 

I altres estrelles de la música, com Elton John, han dit:

"Vagi on vagi , sempre porto amb mi una còpia de Songs in the Key of Life. Sempre. Per a mi, és el millor disc de tots els temps. Stevie va sortir de l'edat d'or de la Motown i va acabar convertint-se en un compositor increïble, i en una autèntica força de la naturalesa."

Tot seguit, us presentem les caràtules dels seus principals discos. Si cliqueu sobre alguna d'elles, sentireu MIDIS de les seves cançons:

Uptight (everything's alright) (1966)

Escolteu "Uptight"

For once in my life (1968)

Escolteu "For once in my life"

My cherie amour (1969)

Escolteu "My cherie amour"

Talking Book (1972)

Escolteu "You are the sunshine of my life" i "Superstition"

Music of my mind (1972)

Innervisions (1973)

Escolteu "Don´t you worry about a thin"

Songs in the key of life (1976)

Escolteu "Sir Duke"I dues cançons més: "I wish" i "Isn't she Lovely"

Stevie Wonder's Journey Through the secret life of plants (1979)
Hotter than July (1980)

The woman in red (1984)

Escolteu "I just called to say I love you"

In square circle (1985)

Escolteu "Part-time lover"

Conversation peace (1995)
 

Informació extreta de:

http://www.stevie-wonder.com/

http://steviewonder.free.fr

http://www.brainyencyclopedia.com/encyclopedia/s/st/stevie_wonder.html

http://music.lycos.com

(web realitzada durant el segon trimestre de 2005)