EL TOP TEN DE JULI VERNE

Juli Verne pertany a la classe dels escriptors populars (ha estat traduït a cent dotze idiomes) , que, encara avui, continua venent, i és llegit tant per públic culte com per lectors juvenils. Algunes de les seves obres van ser adaptades al teatre, ja en vida seva, amb molt èxit. I també és el que té més versions cienmatogràfiques, amb un centenar de pel.lícules (algunes fetes pel propi fill de l'escriptor, Michel) . Us presentem el TOP TEN DE LES SEVES NOVEL.LES i una breu sinopsi dels inicis de cadascuna. A veure si algú s'anima a llegir !!!!

(les portades dels llibres corresponen a algunes de les edicions en català dels títols)

1.De la terra a la lluna

Barbicane i els membres del Baltimore Gun Club conceben un pla per a viatjar a la Lluna usant un voluminós projectil que és disparat pel Colúmbia, un immens canó. En el seu interior hi ha tres homes (els americans Barbicane i Nicholl i un curiós francès, Michel Ardan), els quals hauran de sortejar tota classe de perills i obstacles en el seu trajecte cap a l'objectiu final. L'aventura està servida.

L'adaptació d'aquesta obra al cinema es titula El viatge a la Lluna (1902) i la va fer Georges Méliès, en vida encara de l'autor. És la primera pel.lícula que es va fer d'una obra seva i conté l'escena del canó llançadora que s'ha convertit en un clàssic del cinema. Una altra de les versions del llibre és la que protagonitzen Joseph Cotten i Debra Paget. Aquí teniu una imatge clàssica de la primera pel.lícula, muda:

2. Cinc setmanes en globus

El doctor Samuel Fergusson, el seu amic Dick Kennedy , que és un antic col.lega d'armes, i el seu fidel criat Joe Wilson, viatgen cap a Zanzíbar, a Àfrica. La intenció de Fergusson és explorar la part d'Àfrica que les expedicions de Barth, Burton y Speke no van poder aconseguir. El mètode pel qual intentarà aquesta empresa és únic, perquè pensa usar un globus aerostàtic, el Victòria. L'aventura està servida.

Una de les versions cinematogràfiques més coneguda és la d'Irwin Allen, de 1962.Aquest és el cartell de la pel.lícula:

3.Viatge al centre de la terra

Un jeroglífic medieval gairebé indesxifrable dorm durant segles entre els fulls d'un llibre vell. Quan per atzar cau en mans del professor Lidenbrock desencadena el viatge més espectacular de tot el segle XIX. Una immersió en les profunditats de la terra a la recerca dels coneixements que amaguen, encara que això signifiqui exposar-se a un munt de perills. L'aventura està servida.

Una de les versions cinematogràfiques més coneguda és la protagonitzada per James Mason, del 1959. Aquí en teniu un parell de cartells:

 

4. L'illa misteriosa

Cinc homes escapen d'una presó federal a Richmond, usant un globus. Aviat, esclata una tempesta que els porta fins a una illa deserta del Pacífic Sur. Els nàufrags, guiats per l'enginyer Ciro Smith han d'usar tota la seva habilitat i intel.ligència per a poder sobreviure. Durant la seva estada a l'illa, reben l'ajuda generosa d'un misteriós personatge. L'aventura està servida.

A Espanya, Juan Antonio Bardem va fer una versió d'aquesta novel.la protagonitzada per Omar Shariff com a capità Nemo. Aquest és el seu cartell, en francès:

5. Els fills del capità Grant

Lord Glenarvan navega per les costes de Sudamèrica, Austràlia i l'Oceà Pacífic. En l'estómac d'un tauró troba una ampolla amb un misatge desesperat, repartit en tres notes, escrites en tres idiomes difererents. Tot i que són indesxifrables, semblen descobrir la situació del capità Harry Grant, que s'havia perdut dos anys abans amb el seu vaixell, el Britannia. Coneixen la latitud però no la longitud, però les pistes apunten cap a la costa sudamericana. Lord Glenarvan, capità del Duncan es proposa anar a rescatar el nàufrag amb la seva dona i els fills de Grant. I en la travessia se'ls uneix Santiago Paganel, un geògraf francès. L'aventura està servida.

Una de les versions cinematogràfiques més coneguda és la de Robert Stevenson i Maurice Chevalier. Aquí hi ha la caràtula de DVD de la pel.lícula de 1936:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Vint mil llengües de viatge submarí

Els vaixells estan desapareixent de tots els mars del món, i es creu que el desastre està causat per un monstre marí. El doctor Pierre Aronnax, autor del llibre Els misteris de les profunditats de l'oceà, el seu company Consell i l'arponer canadenc Ned Land són contractats pel govern nordamericà perquè ajudin a posar fi al misteri. Per a això, s'uneixen a la tripulació del vaixell Abraham Lincoln. Després de diversos mesos d'investigació, troben el que buscaven, xocant contra una mena de coberta d'una nau. Quan recuperen el coneixement troben que estan dins del monstre que tant havien lluitat per trobar. Però el monstre resulta ser.... L'aventura està servida.

Es va transformar en pel.lícula ja el 1907, dirigida per Georges Méliès i aquesta novel.la va ser la primera producció de Hollywood basada en una obra de Verne, el 1916, dirigida per Stuart Paton i amb l'actor Allan Holubar en el paper de Nemo.

El 1954, el director Richard Fleischer en va fer una de les versions més aplaudida, amb Kirk Douglas i James Mason com a Nemo. Aquí en teniu diverses imatges:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. La volta al món en vuitanta dies

Phileas Fogg es un flegmàtic anglès que accepta una juguesca. Per a guanyar-la, haurà de donar la volta al món en menys de 80 dies. Marxa de Londres amb el seu criat Rossinyol i l'aventura comença, utilitzant diversos mitjans de transport, perseguits per un policia que es pensa que han comès un robatori, i vivint moltes aventures, en una de les quals el protagonista trobarà l'amor. L'aventura està servida.

El 1956 es va fer la versió cinematogràfica més famosa d'aquesta pel.lícula, amb els actors David Niven (com a P. Fogg) i Cantinflas (com a Rossinyol), dirigida per Michael Anderson. Va ser guardonada amb cinc òscars i conté una curiosa escena on els protagonistes arriben a Espanya i Cantinflas es veu obligat a torejar. També és prou coneguda aquí la versió en dibuixos animats feta a Espanya: La vuelta al mundo de Willy Fogg (1981). Darrerament se n'ha fet una versió televisiva protagonitzada per Pierce Brosnan i una altra pel.lícula, amb Jackie Chan.

Aquí teniu dues imatges de la pel.lícula de David Niven (1956) i dues més de la sèrie de Pierce Brosnan :

qu

 

8. El castell dels Càrpats

Coses misterioses estan passant en un castell localitzat a la vora del poble de Werst en els monts Càrpats, a Transilvània, Romania. Els habitants del lloc estan convençuts que en el castell hi habita el Diable. El comte Franz de Télek, que es troba viatjant per la regió, va al castell a investigar al misteri, i coneix el seu propietari, el baró Rodolfo de Gortz. Anys enrera, aquest home havia estat el seu rival per l'amor de La Stillla, una “prima donna” italiana. El comte pensava que ella estava morta, però veu la seva imatge i escolta la seva veu, que prové del castell. L'aventura està servida.

A manca de pel.lícules, heus aquí tres castells dels Càrpats, per aquest ordre, el de Horvath, el de Bran i el de Peles:

 

9. Miquel Stroggof

Miquel Strogoff, és un agent secret del tsar de Rússia. Ha d'actuar d'incògnit i vèncer totes les dificultats que apareguin en el camí, per dur un important missatge a l'altre extrem de l'imperi, que està sacsejat per una època d'aixecaments i guerres. El missatge és per al germà del tsar, l'arxiduc , que es troba a la ciutat d'Irkutsk. Strogoff ha de passar per la frontera siberiana, que es troba envaïda pels tàrtats, liderats per l'emir de Bokhara. El tsar adverteix a Miquel sobre que ha d'anar amb compte amb el traïdor rus Ivan Ogareff. L'aventura està servida.

Una de les pel.lícules més famoses sobre aquesta història, és la protagonitzada per Curd Jurgens, de 1961, de la qual veieu el cartell:

 

10. Un capità de 15 anys (1878)

Una cacera de balenes en l'Oceà Pacífic, en una regió compresa entre Nova Zelanda i les Amèriques, acaba en una tragèdia i Dick Sands, l'únic supervivent de la tripulació, es converteix en capità del bergantí Pilgrim amb només quinze anys. Sense tenir les habilitats d'un mariner, Dick tracta de dur la nau cap a l'est, per arribar a la costa sudamericana. Però el cuiner de l'embarcació planeja desviar la nau cap a les costes d'Angola, al continent africà, i ho pensa fer matant Dick i venent la resta dels passatgers de la nau com a esclaus. L'aventura està servida.

Aquí teniu un cartell de la pel.lícula de Jess Franco, de 1974:

 

Si vols, podem jugar a un joc de lògica, per esbrinar les dates de publicació de les novel.les del TOP TEN. Només has d'intentar col.locar aquests anys, seguint les indicacions de les frases:

1863-1864-1865-1867/68-1869-1872-1874/75-1876-1878-1892

  • Un Capità de 15 anys és dos anys posterior a Miquel Strogoff
  • La novel.la que parla d'un viatge aeri molt suau és de 1863.
  • Entre La volta al món en 80 dies i El Castell dels Càrpats hi ha vint anys de diferència.
  • Les dues novel.les que parlen de la Terra són d'anys consecutius, i d'elles el viatge que es fa per l'espai , és posterior.
  • Les dues novel.les que duen un "capità" al títol són de 1867/68 i de 1878 (i el capità més "jove" és el del darrer any).
  • La novel.la que parla d'una porció de terra rodejada d'aigua és de 1874/75.
  • El castell dels Càrpats és la darrera novel.la, cronològicament parlant.
ALTRES OBRES DE JULI VERNE

 


Viatges i aventures del capità Hatteras (1866)
Al voltant de la Lluna (1870)
Una ciutat flotant (1871) (inclou el conte Els forçadors dels bloquejos )
Aventures de tres russos ttres anglesos a l'Àfrica austral (1872)
El país de les pells (1873)
El “Chancellor” (1875) (inclou el conte Martí Pau)
Les índies negres (1877)
Hèctor Servadac (1877)
Les tribulacions d'un xinès a la Xina (1879)
Els cinc-cents milions de la Begum (1879) (inclou el conte Els amotinats de la Bounty )
La casa de vapor (1880)
La jangada (1881)

Escola de Robinsons (1882)
El raig verd (1882) (inclou el conte Deu hores de caça)

Kéraban l'entossudit (1883)
L'arxipèlag de foc (1884)
L'estrella del Sud (1884)
Mateu Sandorf (1885)
Robur el conqueridor (1886)
Per un bitllet de loteria (1886) (inclou el conte Frritt-Flacc)
Nord contra Sud (1887)
El camí de França (1887) (inclou el conte Gil Braltar)
Dos anys de vacances (1888)
Família sense nom (1889)

L'eix de la terra (1889)
Cèsar Picarol (1890)
Mistress Branican (1891)
Claudi Bombarnac (1892)
Aventures d'un nen irlandès (1894)
Meravelloses aventures d'Antifer (1895)

Clovis Dardentor (1895)

L'illa de l'hèlix (1896)

Enfront de la bandera (1896)
L'esfinx dels gels (1898)
El superb Orinoco (1898)
El testament d'un excèntric(1899)
Segona pàtria (1901)
El poble aeri (1901)
Les històries de Joan Maria Cabidoulin (1901)
Els germans Kip (1902)
Els pirates del Halifax (1904)
Un drama a Livonia (1904)
Amo del món (1904)
La invasió del mar (1905)
El far de la fi del món (1905)

Publicades pòstumament:


El volcà d'or (1906)
Agència Thompson i Cia (1907)
La caça del meteor(1908)
El pilot del Danubi(1908)
Els Nàufrags del “Jonathan” (1909)
El secret de Guillem Storitz (1910)
La sorprenent aventura de la missió Barsac (1920)

París al s. XX (1994)

També podem citar els seus contes:


El doctor Ox (col.lecció de contes El doctor Ox) (1874)
Misser Zacaries (
col.lecció de contes El doctor Ox) (1874)
Un drama en els aires (
col.lecció de contes El doctor Ox) (1874)
Una hivernada entre els gels (
col.lecció de contes El doctor Ox) (1874)

El comte de Chantelaine (col.lecció de contes El doctor Ox) (1864)

Castells de sorra de Califòrnia (1851)

Les primeres naus de la marina mexicana o Un drama a Mèxic (1851)

La quadragèsima ascensió al Mont Blanc (col.lecció de contes El doctor Ox) (1874)

La jornada d'un periodista americà en el 2889 (col.lecció de contes Ahir i demà) (1910) (escrit per Michel Verne i revisat pel seu pare)
La família Ratolí (col.lecció de contes Ahir i demà) (1891)
El senyor Re-sostingut i la senyoreta Mi-bemol (
col.lecció de contes Ahir i demà) (1893)
En el segle XXIX (
col.lecció de contes Ahir i demà)
L'humbug (
col.lecció de contes Ahir i demà) (1863)
El destí de Jean Morenas (
col.lecció de contes Ahir i demà) (1858)
L'etern Adam (
col.lecció de contes Ahir i demà) (1910)

Pàgina feta dels textos d' Ariel Pérez i diversos articles apareguts a El Periódico de Catalunya amb motiu del centenari de la seva mort , el 24 de març de 2005

Les imatges de les portades dels llibres són de la pàgina de Pasqual Bernat

Les fotos de cinema són d'una base de dades americana

Si voleu veure totes les pel.lícules que s'han fet sobre les seves obres, consulteu : http://www.uhu.es/cine.educacion/cineyeducacion/julioverne.htm