ACTIVITAT 9

 

19

Per últim, revisarem els mites escatològics, que parlen sobre l´arribada de la mort a la civilització, o sobre la fi del món.

La mort sorgeix, normalment, per accident, o perquè algun humà ha ultrapassat els límits marcats pels déus. Després, el déu creador i destructor, jutja els humans, a l´altre món, atorgant-los el cel o l´infern en funció dels seus actes en vida. Consulteu el que diu aquesta web sobre això i feu-ne un esquema-resum:

 
 

La fi del món, per a moltes mitologies, és el retorn al caos inicial , anunciat per tot tipus de desastres. De vegades ve precedida per una sèrie d´etapes o edats del món, amb nivells de moralitat i devoció que van minvant i empitjorant. Per això, els homes han de fer un seguit de rituals i sacrificis per a que els déus no retirin la seva protecció. Hi ha una mitologia, però, que contempla el final del món com a inevitable. Expliqueu què és el RAGNAROK, consultant aquestes webs:

 
20

Potser ha arribat el moment de revisar si tota la informació recollida durant aquesta webquest, ha estat ben assimilada i presentada, contestant aquesta bateria de preguntes concretes, amb veritat o fals:

 
   
VERITAT
FALS
1
La principal diferència entre els mites , les rondalles i les llegendes és que els mites formen part de les creences d´un poble, que els accepta com a reals.
   
2
Els mites de fundació relaten el naixement de la vida després del caos inicial.
   
3
La majoria dels mites cosmogònics d´arreu del món tenen diversos punts de contacte i semblances entre si, per molt diferents que siguin les civilitzacions que els van crear.
   
4
Les teogonies o panteons estan formats pels déus i semidéus que cada poble ha creat per a representar els elements de la natura i de la personalitat humana.
   
5
La majoria dels noms de planetes i constel.lacions han sorgit de la mitologia nòrdica i cèltica .
   
6
Els mites grecs es poden rastrejar en la creació dels superherois del còmic i el cinema actuals.
   
7
Les harpies, gorgones i sirenes eren éssers protectors dels humans.
   
8
La figura del gegant apareix a totes les mitologies del nord d´Espanya (gallega, càntabra, basca i catalana)
   
9
El Ragnarok nòrdic també és anomenat "el crepuscle dels déus".
   
10
La mitologia forma part de l´herència cultural que hem rebut dels nostres avantpassats, i per tant, també defineix la nostra manera d´ésser i viure en el món.