Articles, Apunts, Activitats, Links, Fòrum.
MENÚ
Activitats

 

EXERCICI

Hem dit que tota cultura té tres característiques:

1.- És adaptativa
2.- És apresa
3.- És arbitrària

Assenyala ara quina d'aquestes tres característiques es pot exemplificar amb cadascun dels següents fragments que corresponen a antropòlegs de finals del segle XX


L'Orient mitjà és un lloc del tot inadequat per criar porcs; però la carn de porc constitueix un plat suculent. La gent sempre troba difícil resistir per ella mateixa temptacions d'aquesta mena. Per això es va sentir dir a Jahvé que tant menjar com tocar-lo era font d'impureses. Hom va sentir que Al.là repetia el mateix missatge i per la mateixa raó; tractar de criar porcs en quantitats importants era una mala adaptació ecològica. Una producció a petita escala tampoc no era bon remei: només augmentaria la temptació. Per tant, era millor prohibir totalment el consum de carn de porc i centrar-se en la cria de cabres, ovelles i ramat boví. Els porcs eren saborosos, però sortia massa car alimentar-los i refrigerar-los.

Marvin Harris: Vaques, porcs, guerres i bruixes.


Abans de la Revolució era costum a Xina embenar els peus de les nenes des de petites. L'objectiu era aconseguir uns peus diminuts i el motiu, oblidat des de temps immemorials se centrava en la relació entre tamany del peu i tamany genital. De fet, no hi havia cap base científica per equiparar la mesura genital (bé del mascle o de la femella) amb qualsevol altra part del cos; tanmateix hem de constatar que els pobles primitius solen acceptar aquesta mena d'equiparacions. A causa de la suposició que els homes prefereixen l'aparell genital femení petit, generació rera generació de dones xineses s'embenaren els peus tan fort que quedaren físicament disminuïdes per a la resta dels seus dies, en un màgic intent d'aconseguir aparells genitals petits o, al menys, que així ho semblés.

Paul Ablemans: Anatomia de la nuesa.


L'Homo Sapiens va sorgir fa almenys cinquanta mil anys i ens manca la més mínima evidència d'alguna millora genètica des d'aleshores. Sospito que un Cromagnon mitjà adquadament educat podria fer funcionar un ordinador al costat dels nostres especialistes (si serveix per alguna cosa, tenien un cervell lleugerament més gran que el nostre). Tot el que hem après per bé i per mal , és resultat de l'evolució cultural. I ho hem aconseguit a un ritme inigualat per ordres sencers de magnitud en tota la història anterior de la vida.

S.J. Gould: El polze del panda.

 




És permés el plagi total i/o parcial de la pàgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerència, contacteu amb el Webmaster