Textos, Apunts, Activitats, Notícies, Links, Fòrum.
MENÚ
Notícies

Inici

Textos

Apunts

Activitats

Notícies

Links

Fòrum

 

 

Científics de Sabadell presenten l'avantpassat comú d'humans i grans simis: el 'Pierolapithecus catalaunicus'


ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Fa aproximadament 13 milions d'anys va viure a l'indret on avui hi ha els Hostalets de Pierola, a la comarca de l'Anoia, un primat amb unes habilitats sorprenents. A diferència d'altres espècies coetànies, que caminaven a quatre potes sobre les branques, diversos canvis anatòmics --com una columna vertebral curta i rígida, el coll llarg i l'omòplat desplaçat cap enrere--, li permetien posar l'esquena dreta i enfilar-se als arbres amb l'ajuda dels braços. El nou sistema de locomoció no solament era revolucionari, sinó que a la vegada era pràctic i útil: va tenir tant d'èxit que, avui en dia, tots els simis antropoides --l'home, l'orangutan, el goril.la i el ximpanzé-- som hereus d'aquella llunyaníssima espècie. Els restants primats, des dels grans babuïns fins als petits titís, solen desplaçar-se a quatre potes.
Les primeres restes fòssils de l'antropoide van aparèixer el desembre del 2002 coincidint amb unes obres a l'abocador de Pierola. Al principi va ser una dent, però aviat es van localitzar un crani, dues vèrtebres, quatre costelles i dues falanges, i amb posterioritat es va aconseguir reconstruir un esquelet gairebé complet. Ahir va ser presentat internacionalment per la prestigiosa revista Science, que li dedica un ampli article i a més fa oficial el nom cientí- fic que li han assignat els seus descobridors: Pierolapithecus catalaunicus. La denominació popular és molt més curta: Pau.

ÚNIC CANDIDAT
"Creiem que podria ser l'últim avantpassat comú de tots els antropoides", resumeix Salvador Moyà-Solà, investigador de l'Institut Miquel Crusafont de Sabadell i cap de l'equip de paleontòlegs. Segons la seva opinió, cap dels simis fòssils rescatats fins al moment pot ocupar aquest lloc: o són massa primitius, com el Kenyapithecus i l'Equatorius, o, al contrari, ja estan adscrits a la línia evolutiva d'alguna de les espècies actuals. Aquest seria el cas, per exemple, del Driopithecus laietanus, un primat arborícola datat fa nou milions d'anys descobert pel mateix equip d'investigadors al jaciment de Can Llobateres, a Sabadell. Era un avantpassat de l'orangutan, però no dels altres grans simis.
Encara que el Pierolapithecus es va descobrir als Hostalets de Pierola, els investigadors creuen que l'espècie va viure també a l'Àfrica. "És la fàbrica de tots els primats --va explicar Meike Köhler, coautora del treball-- i és lògic que procedeixin d'allà".

UNA ÈPOCA DESCONEGUDA
Les restes fòssils corresponen a un mascle que seguia una dieta vegetariana (fruits i herba) que pesava uns 35 quilos i feia poc més d'un metre d'altura. Era capaç d'enfilar-se verticalment amb moviments àgils, com els ximpanzés i els goril.les, encara que els dits no eren prou llargs per penjar- se, com fan els orangutans. Diversos ossos desgastats suggereixen que va morir devorat per un depredador, sosté Moyà-Solà.
Les restes de Pierolapithecus catalaunicus cobreixen una llacuna fonamental en la història de l'evolució, el període comprès entre fa 14 i 12 milions d'anys. "Les anàlisis moleculars ens indicaven que la separació (la transició entre els primats que van a quatre potes i els que poden posar l'esquena dreta) es va produir més o menys en aquesta època, però fins ara no n'havíem trobat cap resta", precisa Moyà-Solà.
"La importància del Pierolapithecus, afegeix, és que per primera vegada es poden apreciar clarament a l'esquelet tots els trets clau que defineixen els grans simis moderns". L'investigador destaca el tòrax ample i pla, els omòplats col.locats al llarg de l'esquena --a la resta de primats se situen a tots dos costats del tòrax, com als gossos-- i el braç --només un dels dos ossos de l'avantbraç articula i s'uneix flexiblement amb el canell--. "De seguida vam saber que era una troballa extraordinària", va concloure Köhler.


Noticia publicada a la pàgina 040 de l'edició de Divendres, 19 de novembre de 2004 de El Periódico - edició impresa




És permés el plagi total i/o parcial de la pŕgina web.
Els realitzadors d'aquesta únicament demanen que feu constar d'on heu extret el material que ens copieu, gràcies.
Per qualsevol dubte o suggerčncia, contacteu amb el Webmaster