La frontera de la llum

INTRODUCCIÓ A LA TRAMA LITERÀRIA
Mai no s'hauria pogut imaginar en Marc Prems, un científic especialitzat en germinació artificial de l'estació espacial Alpha, que després de patir un tràgic accident que el va expel·lir fora de la base i, per tant, cap a la mort, es veuria implicat en tota una trama d'espionatge a gairebé... 300.000 quilòmetres per segon.

PRESENTACIÓ DEL TEMA CIENTÍFIC
Quin aspecte tindria el món si poguéssim desplaçar-nos a velocitats pròximes a la de la llum?
Per poder respondre aquesta pregunta calia prescindir de qualsevol idea prèvia sobre la longitud, el temps i la massa, i hem cregut que una novel·la de ciència-ficció s'adequava als objectius proposats.
S'hi mostren d'una forma senzilla els principals efectes de la Teoria de la Relativitat Restringida d'Albert Einstein per tal de provocar la reflexió.
En el capítol II es tracta la dilatació del temps, en el III la contracció de la longitud i en el IV l'augment de la massa i la impossibilitat d'aquesta per
assolir la velocitat de la llum.

RETALLS
Em vaig despertar, no podria dir quan, a l'interior d'una nau completament desconeguda tot i que potser d'estructura una mica familiar. La cabina on em trobava era allargada però espaiosa. El primer que vaig fer va ser observar-me. Què m'havia passat? Vaig veure que no duia el vestit d'emergències, només la roba normal de treball que portava quan era a l'hivernacle de les gramínies. Però no era a l'estació Alpha, d'això n'estava ben segur. Però, on era?.

Déu meu!, vaig exclamar aleshores: segons la teoria de la relativitat, mentre jo viatjava a altes velocitats durant 35 minuts, per a la gent de l'estació Alpha han passat més de dues hores. Era realment increïble. Era com viatjar en una espècie d màquina del temps que permetés anar cap al futur però no cap al passat… En el món que coneixem hi ha molts exemples de la influència de la relativitat. Un rellotge molt precís que sigui transportat en avió, posem per cas, s'endarrerirà una mica en relació amb un rellotge estacionari. I el mateix passa amb els satèl·lits, i per això cal aplicar correccions temporals.