Chapeau pels iaios!

INTRODUCCIÓ A LA TRAMA LITERÀRIA
L’atzar fa que la Núria, una noia de 17 anys del Baix Llobregat, hagi d’afrontar un passat familiar que ignorava. L’avi, a qui no havia conegut, havia estat condemnat a mort en un consell de guerra. Això era el que es desprenia d’aquella carta de clemència signada per l’àvia el desembre de 1947. Però... per què a casa l’hi havien amagat? L’actitud d’interrogació, recerca, reflexió personal i l’ajut de la Marta i d’en Joan la portaran a esbrinar què hi ha darrere de tants silencis i a descobrir fets molt greus en la recent història de Catalunya.

PRESENTACIÓ DEL TEMA CIENTÍFICOTECNOLÒGIC
El concepte de proporcionalitat, el trobem molt sovint en el món que ens envolta. Sentim a dir: «Avui al cine hi ha una bona proporció de gent jove», «La dosi d’aquest medicament ha de ser proporcional al pes de la persona que el pren», «Aquestes finestres es veuen ben proporcionades amb la façana». En l’ensenyament de la matemàtica, la proporcionalitat és el nucli present en els conceptes de raó i proporció, fracció, percentatges, nombre, probabilitat, funcions lineals, semblança de figures, escales, canvis d’unitats, canvis d’escala, mapes i maquetes, raons trigonomètriques...
En les ciències experimentals trobem, fàcilment, conceptes que corresponen
a relacions de proporcionalitat, com ara: la velocitat, l’acceleració,
la densitat, la pressió, les dilatacions, i en la formulació de lleis com
ara la llei de Hook, la llei d’Ohm...
El concepte de proporcionalitat surt, també, en les ciències socials en diferents formes: densitat de població, taxa de natalitat, en la lectura de mapes i en diferents tipus de gràfics.
És aquest esperit d’interdisciplinarietat el que ha regit la preparació d’aquesta proposta didàctica que ara teniu a les mans. La proporcionalitat, sobretot la proporcionalitat geomètrica, es treballa a partir de situacions concretes ben diferenciades i plenes de relacions significatives amb el món que ens envolta.

RETALLS
Sabia que durant els primers anys de la postguerra s'havien arribat a encabir a la Model fins a vint mil presos i que, a la galeria cinquena, la dels condemnats a mort, cada nit es cantaven els noms dels condemnats que de matinada eren fets matar per soldats de lleva. Amb tot, en aquells anys, l'amuntegament havia afavorit l'organització dels presos, els quals fins i tot havien arribat a editar fulls de propaganda.

D'aquell mapa tan matusser que li havien fet a mans, ... va deduir que si l'endemà havia d'emprendre aquella gran caminada li convindria travessar el Llobregat. El bocí de paper esquinçat que tenia just li impedia llegir-ne la llegenda."...i si no en conec l'escala, és gairebé com si no el tingués"... De seguida va constatar que en el mapa aquells dotze quilòmetres que separaven Barcelona i Sant Boi representaven una distància de quatre centímetres, amb la qual cosa va concloure que de la mateixa manera que els 12 km corresponien a 4 cm, 6km equivalien a 2cm i 3km a 1 com. "Com que un quilòmetre són 1.000 metres, cada centímetre són...3.000 metres, que és el mateix que dir 300.000 centímetres. Ja ho tinc! 1:300.000. L'escala del mapa és 1:300.000!"