Un enigma a la cuina
INTRODUCCIÓ A LA TRAMA
LITERÀRIA
Un enigma a la cuina és una
història ambientada al futur, és a dir, en un escenari
imaginari que els lectors i les lectores han dacabar de construir
en la seva imaginació a partir dels detalls que sels proposen.
El protagonista és un jove que, amb lajut de la seva germana,
dun amic i duna noia a qui coneixerà casualment,
mirarà de resoldre uns enigmes rescatats del passat, un passat
que no és altre que el nostre present. La història demana,
doncs, un esforç per oblidar el que sabem i afrontar el tema
de lalimentació des de la perspectiva dunes persones
que no pertanyen al nostre temps.
PRESENTACIÓ DEL TEMA CIENTÍFIC
El missatge sobre el qual treballa el tema científic de la novel·la,
més que un plantejament és una conclusió: ALIMENTACIÓ:
font de salut/ font de plaer. A partir daquestes dues premisses
sexplica què significa lacte de menjar per a les
persones i com ens afecta en la seva totalitat.
Lhomogeneïtzació general del món actual ens
aboca a una pèrdua de matisos i singularitats de les sensacions
i del gust que el menjar ens produeix. Això, lligat a la quantitat
dinformació que diàriament rebem en relació
amb el tema de lalimentació, genera una sèrie de
dubtes que a la llarga ens confonen sobre si «allò»,
és «bo» o és «dolent». Daltra
banda, hem anat assumit progressivament el prejudici que «fer
el menjar», és a dir, «cuinar» és una
«pèrdua de temps». Ens hem basat en el model dalimentació
del mediterrani ja que és, per pròpia naturalesa, una
font de salut alimentària.
A partir del coneixement de lentorn, el clima i el paisatge i,
en conseqüència, dels productes que ofereix, podem obtenir
una sèrie de transformacions i combinacions entre ells que, en
cru o en cuit, es converteixen en plats, en receptes, en allò
que mengem diàriament. A través daquests plats variats,
diversos i amb una extensa combinatòria obtenim els nutrients
necessaris per continuar existint, és a dir, ens alimentem.
En aquesta forma diversificada dalimentació que ens allunya
de la monotonia dalguns models del menjar de la pressa, molt consumits
avui, hi trobem una font de gaudi i de plaer, tant des del punt de vista
del que menja com des de lòptica del que manipula i transforma
els aliments, és a dir, el cuiner, persona que, a més,
utilitza aquesta matèria com a camp dexperimentació,
de creació i dautocrítica, qualitats que també
ens fan créixer com a persones.
RETALLS
-Deixans
acabar! Pensem que tequivoques, però no ens hi posarem
en contra; et donarem loportunitat que ens de manes, però
thauràs de guanyar la nostra confiança. Dius que
el principal pera a tu és la música, la teva música,
i que estàs disposat a treballar del que sigui per tirar endavant.
Dacord, doncs, a partir dara ja pots començar a planificar
el teu futur, perquè passat lestiu, quan la teva germana
entri a la universitat, hauràs daprendre a valer-te per
tu mateix..
Altre cop a la seva habitació, posa una mica de música.
Acompanyat per la foscor que lenvolta, sent com el cos se li desentumeix
a poc a poc i els músculs se li alliberen dels nerviosisme que
han anat suportant tots aquests dies. Pel seu cervell, el ritme de la
música dibuixa un itinerari de sensacions i de missatges que
va descodificant com si tot el seu cos, tota la seva pell, shagués
convertit en un immens receptor capaç dextreure tota la
informació de cadascuna de les notes.
-Sí,
mha deixat tastar uns quants aliments, tot i que em costa una
mica distingir les diferències de sabors entre els uns i els
altres.
-És normal, ara tot és nou per a tu. I no estàs
acostumat a menjar els aliments en estat natural. Cal tot un procés
per acostumar-shi.
Sobretot per a segons què! diu el Jonàs recordant
la coïssor del bitxo.
Els sabors bàsics són quatre, i la llengua és
lòrgan que permet apreciar-los. La llengua té 4000
papil·les gustatives, cadascuna de les quals està connectada
amb el cervell per un nervi. Així, la punta de la llengua
és
sensible al dolç; els costats de la llengua són sensibles
al salat; la part de sobre, a làcid, i la part de sota,
a lamarg. Lamarg és un gust rude i astringent que
trobem
a les carxofes o a la pell de la taronja, el salat, típic
de laigua de mar
el dolç és un gust més
càlid i embolcallador i el trobem a la fruita , al sucre o a
la mel; i làcid és un gust estremidor, que deixa
la boca pràcticament feta malbé.