La bruixa

A l'absis de la Seu de la ciutat de Girona, en el punt més alt d'una paret de pedra picada i davant de la destartalada casa que té a la seva portalada "Domus Canonicus" s'hi ajassa agenollada l'estàtua de pedra anomenada: "la Bruixa" (aquesta estàtua és una gàrgola de la catedral). Diuen que aquella mala donota practicava en sa casota pràctiques irreligioses. En una fosca i freda nit d'hivern la dona va veure passar un combregar. Girà, la maleïda, una pedra amb l'objectiu de ferir al bon sacerdot i així estalviar el malalt l'auxili espiritual de la comunió. La pedra, moguda per un vent miraculós, va rebotar sense fer soroll per les lloses de l'empedrat i no va tocar cap persona. Déu Nostre Senyor castigà a l'irreverenta per sa fellonia ajassant-la a prop de l'església, lloc sagrat on no havia entrat mai. Veus aquí, em deia la mare quan era infant perquè tenia les mans juntes en oració javenta per tal d'expiar les falta que cometé i per esperar el perdó de Déu. La mala bruixa!

Vilà, Sixt. "La bruixa" dins Nostres Llegendes. Quart premi del Tercer Concurs del Llegendari Popular Català (1928-1930).

 


Anna Faure Cinca, artista gironina ha il·lustrat diverses llegendes de Girona. Els seus dibuixos de personatges llegendaris es poden admirar moltes vegades a la pastisseria Faure situada a la Rambla gironina.