SÍRIA

és un dels centres de civilització més antics i fascinants del món. Síria és, juntament amb Iraq (tancat al turisme de moment), el bressol de la humanitat. Aquí es va crear el primer alfabet, es va descobrir la primera nota musical escrita i es van desenvolupar al màxim les ciències i l'astronomia. Les ciutats de Damasc i Alepo es disputen el títol de primera ciutat habitada del món. Viatjar per aquest país és trobar-se amb les pròpies arrels. Tenen comptabilitzats uns 5000 llocs arqueològics. A més a més, es tracta d'un país segur i molt hospitalari, al que encara no ha arribat el turisme de masses. No queda gaire temps si vols recórrer els deserts, les valls, els monuments i les desenes de quilòmetres de zocos que diuen que són els més animats i olorosos de l'Orient Mitjà.

A Maalula es poden visitar diversos monestirs com els Santa Tecla i el Sant Sergi i prop de Damasc el Sant Simeó l'Estilita.
A la Regió Central hi trobem la mítica Palmira, el Crac dels Cavallers i Hama.
Al Sud hi destaca l'antiga ciutat romana de Bosra.

DAMASC

Damasc és la capital del país. Les primeres mencions escrites són de 2500 aC i van ser trobades als jaciments arqueològics de Mari i Ebla. Va ser habitada pels assiris i els perses i conquerida al 332 aC per Alexandre el Gran, època en que es va fer el primer traçat de la ciutat i es va construir el Carrer Recte, principal carrer del centre actual. Al 64 aC va ser incorporada a l'imperi romà, més tard ocupada pels àrabs, pels mamelucs, i també pels turcs, des del 1516 fins el 1918. L'atractiu de la ciutat es troba a la ciutat vella que ofereix un ric llegat històric fruit del mestissatge dels segles.

un cafè i les pipes
un tomb pels zocos

La Ciutadella és una mestra de l'arquitectura militar. Reformada en moltes ocasions, les restes que es poden contemplar daten del segle XIII, quan Damasc va ser el centre de ressitència àrab contra els creuats.

La Mesquita dels Omeies està edificada al mateix lloc on les antigues civilitzacions adoraven als seus déus. Primer va ser un temple romà, després una església cristiana (d'aquesta època és el mausuleu on es guarda el cap de Sant Joan Baptista) i l'any 708 es va transformar en mesquita. Va servir de model per a la construcció d'altres temples musulmans. Hi ha tres minarets, un pati grandiós de 122 x 50 m, amb exhuberants mosaics i el santuari amb la qibla (mur orientat a la Meca) i diversos mihrabs. És un lloc que transmet una gran serenitat, amb un ambient molt relaxant i familiar on tothom es respecta. Els nens juguen sense distreure als que resen, altres parlen, mengen o descansen sobre les càlides alfombres.

el pati
mausuleu de Sant Joan Baptista

 

Un altre element destacable de Damasc són els records de la vida de Sant Pau. Recordem que Sant Pau anava a Damasc perseguint als cristians, quan va sentir la veu de Déu, va caure del cavall i es va quedar cec. Sant Ananies li va fer recuperar la visió i es va convertir. Després els jueus el perseguien i va fugir de la ciutat a través d'una finestra de la muralla, dintre d'un cistell. Molts d'aquests elements es poden encara veure a la ciutat.

diuen que per aquí va fugir Sant Pau
madrassa, escola corànica

 

Al Museu Arqueològic de Damasc conté innombrables tresors d'antigues civilitzacions. Un dels elements més destacats és la Sala Ugarit on es conserva una antiga peça de fang que conté el primer alfabet de la història (s. XIV aC). També és important la Sinagoga de Doura Europos del 246 aC, que es va conservar per estar coberta de terra durant molt segles. Els frescos es troben en un estat excepcional i s'hi representen escenes bíbliques.

primer alfabet de la història
transcripció de diversos alfabets

Voleu veure com han anat evolucionat els diversos alfabets? Cliqueu aquí.

ALEPO

La ciutat data del segle XVIII aC, aproximadament. Diuen que és "la ciutat més antiga del món sempre en activitat". Va ser governada pels hitites, els romans, els perses, els musulmans, els bizantins, els turcs, els mongols,...No és estrany que amb tantes civilitzacions construint i destruint poguem dir que, actualment, la ciutat d'Alepo no té desperdici. Va ser el principal enllaç entre el Mediterrani i els països de l'Àsia Oriental però també, en alguna època, va estar quasi deshabitada. Avui en dia és la segona ciutat del país.

Al mig de la ciutat trobem una majestuosa Ciutadella. Diuen que reposa sobre restes hitites i s'hi estan fent moltes excavacions. El que es pot veure es va construir entre els segles XII i XV. Va ser utilitzada amb finalitats defensives. Al Sud de la Ciutadella hi ha uns dels banys turcs més antics de la ciutat, el Hammam al-Nasiri que es poden visitar i utilitzar.

Als zocos s'hi pot trobar de tot: carn, joies, robes, sabates, fruites, objectes de pell, fruits secs, sabó, espècies,.... Cada carrer té una especialitat. Els comerciants t'ofereixen te i és fàcil regatejar fins que obtinguem un preu que considerem just. Són preus força assequibles.

accès a la Ciutadella
davant del hammam
el barri cristià
mesquita omeia d'Alepo

MAALULA

En aquest poblet hi trobem el convent de Santa Tecla, patrona de Tarragona. És aquí on va ser perseguida pels romans, on va viure, on va morir i on conserven les sever relíquies. Fins i tot hi ha una font d'aigua miraculosa. També s'ha de visitar el monestir de Sant Sergi perquè els habitants de Maalula encara parlen l'arameu (la llengua de Jesús) i, amb una mica de sort, la guia ens pot resar el Parenostre en aquesta llengua.

monestir de Sant Sergi
tomba de Santa Tecla

Sant Simeó l'Estilita va néixer l'any 390 dC, es va fer monjo i es va tancar en un monestir. Buscant la pau interior i poder ser més a prop del cel, va decidir aillar-se dalt d'una columna de 18 m, on hi va viure més de 30 anys.
Després de la seva mort es va construir una església formada per quatre basíliques en forma de creu que surten del pati central on hi ha les restes de la columna. Al seu moment va ser el temple més gran del cristianisme.

entrada al monestir i restes de la columna
absis d'una església del monestir

PALMIRA

Palmira, situada al centre del desert siri, al costat d'un oasi de palmeres (d'aquí ve el seu nom), és un dels paratges més exòtics i fascinants d'aquest país. El seu origen es remonta al s XIX aC (llavors s'anomenava Tadmor). Era lloc de pas obligat per les caravanes de la ruta de la seda que unia Europa amb Xina i la Índia. Va tenir el moment de màxim esplendor al convertir-se en colònia romana, conservant sempre una certa independència. La seva reina Zenobia, va arribar a dominar un gran territori fins a disputar-li a Roma el poder a Egipte, però va ser derrotada per les tropes romanes i la ciutat va ser arrasada. És un jaciment arqueològic gegant, ja que la ciutat estava envoltada per una muralla de 20 km de llarg. S'ha de visitar el temple de Bel (amb un bon estat de conservació), la vall de les tombes, el Cardo Màximo de la ciutat, el teatre,...

vista de l'oasi de Palmira
interior de les tombes

tota la colla amb el Hassan

temple de Bel
columnata de la ciutat

CRAC DELS CAVALLERS

És el castell creuat més ben conservat d'Orient Mitjà. Va ser construit per l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem o Cavallers Hospitalaris cap a l'any 1144 per tal de defensar-se de les amenaces musulmanes. És una fortalesa sòlida i elegant.

amb el Crac dels Cavallers al fons
interior de la fortalesa

HAMA

La ciutat de Hama es remonta a l'època aramea, però se la coneix principalment per les seves famoses sínies. Van ser construides en temps dels romans al costat del riu Orontes, el riu més important del país. N'hi ha moltes, algunes entremig de bonics jardins i d'altres amagades al mig de camps d'arbres fruiters. La més petita té un diàmetre de 10 metres, però n'hi ha que en tenen fins a 20. Des del seu inici no han deixat de funcionar i pujar l'aigua del riu cap els camps, enmig d'un soroll molt característic.

algunes sínies de Hama

BOSRA

És una ciutat molt antiga, data del segle XIV aC i surt mencionada a la Bíblia. Es va fer important durant el temps dels nabateus i més a l'època romana. Va ser capital de la província romana d'Aràbia. També va ser important al començament de l'islam, ja que diuen que va ser aquí on Mahoma va trobar al monjo Bahira qui va influir en la formació religiosa del profeta. Aquí hi ha la primera mesquita que es va construr. És curiós que dintre del jaciment hi ha algunes cases de la gent del poble, fetes amb els materials que han anat arreplegant. La major part de les edificacions són fetes amb basalt provinent d'antics volcans de la zona. És dels principals jaciments del país.

teatre romà de Bosra
embassament romà, encara utilitzat actualment
un carrer de la ciutat
detall arquitectònic