Les energies renovables

 

ACCIÓ ECOLOGISTA - Viure Sense Nuclears

LA CENTRAL DE TXERNÒBIL CONTINUA ESSENT UNA AMENAÇA PER A TOTA EUROPA

El 26 d’abril, les organitzacions ecologistes vam recordar el major accident de la indústria nuclear civil i vam denunciar que 12 anys desprès de la tragèdia no s’ha aconseguit encara tancar la central. La situació actual del complex nuclear de Txernòbil és força preocupant:

Desprès de l’accident els portaveus de la indústria nuclear occidental, i molts polítics, van declarar que els reactors tipus RBMK (els que hi han instal·lats a Txernòbil) són "inherentment insegurs" i que havien de ser tancats tan aviat com fos possible.

L’Agencia Internacional per a l’ Energia Atòmica (IAEA), ha manifestat en diverses ocasions la seua preocupació pel deteriorament de les condicions dels reactors nº 1 i nº 3 de la central de Txernòbil (el reactor nº 4 va saltar literalment per l’aire i el nº 2 va ser aturat en 1991 desprès d’un seriós accident).

El tancament definitiu del reactor número 3 –el qual es dispossa a obrir el govern d'Ucraïna - estava previst per a finals de 1998. A la darrera inspecció realitzada es van detectar un total de 338 desperfectes i fallides de funcionament. El Banc Europeu pel la Reconstrucció i el Desenvolupament (BERD) i el Grup dels 7 (G-7), han demanat al govern d'Ucraïna que ature la seua posada en marxa.

El "sarcòfag" que recobreix les restes del reactor nº 4 està en un estat lamentable, amb esquerdes que permeten la filtració d’aigua i amb risc d’enfonsament. Aquesta construcció té un mur en comú amb el reactor nº 3, que està en reparació i es pretén reobrir en maig, amb la qual cosa existeix el risc d’un segon desastre si el "sarcòfag" s’enfonsa.

Malgrat aquesta tenebrosa perspectiva, s’ha tardat gairebé deu anys en signar (20-12-95) un acord de tancament de Txernòbil entre el G-7, la Unió Europea i el govern d’Ucraïna.

Aquest acord contempla una reforma dels sistemes de seguretat del reactor nº 3 que li permeten continuar operant fins l’any 2000; no menciona res respecte al reactor nº 1 -el més antic i el més perillós-, que va ser tancat al 1996 i la construcció d’un nou "sarcòfag" en torn al reactor nº 4.

Per a tot això, juntament amb el futur desmantellament dels reactors, s’assignen 349 milions de dòlars, mentre que el cost estimat es de 4000 a 10.000 milions de dòlars. Per altra part es preveu un crèdit de EURATON de 890 milions de dòlars per completar la construcció de dos nous reactors nuclears: Kmelnitsky 2 i Rovno 4.

És a dir, que no hi ha diners per tancar Txernòbil però si per construir una nova potència nuclear, quan el consum d’electricitat en Ucraïna ha disminuït en un 34% entre 1990 i 1994 i el Banc Mundial considera previsible una disminució posterior d’entre un 15 % més de 1995 a l’any 2000. Es a dir l’equivalent a 3 vegades la producció elèctrica de Txernòbil.

L’actual política de la UE i el G-7 respecte a la seguretat de les centrals nuclears de l’Europa de l’Est consisteix en col·locar "pedaços" als reactors declarats anteriorment com a inacceptablement insegurs (Kozloduy, Bulgaria, etc ), així com la financiació de construcció de noves centrals. Ambdues actividades són encarregades a empreses nuclears occidentals (EdF, KWU/Siemens,..) que d’aquesta manera són subsidiades en un moment en que pràcticament s’ha paralitzat la construcció de noves centrals nuclears en els països del primer món.

Tot això, a més. en contra de les recomanacions del Banc Mundial i la IAEA sobre la necessitat de tancar els 25 reactors més insegurs de l’Europa de l’Est i l’ex-Unió Soviètica, basant-se en que les estimacions del cost de modernitzar-les pujaven a 24.000 milions de dòlars, front als 18.000 milions de dòlars, que costaria tancar-les.

A todos los nivells es reconeix que la central de Txernòbil es una amenaça permanent per a tota Europa, no oblidem que el núvol radioactiu va recórrer 2000 Km abans de ser detectat. El que aquestes centrals romanguin obertes fins l’any 2000 i es pretenga substituir la seua potència per altres centrals nuclears en contra de, fins i tot, criteris econòmics, és una victòria dels grups de pressió nuclear sobre els representants polítics.

Activitats de la lectura.
1-Fes una recerca dels fets succeits a Txernòbil

2- Quins són els fonaments de la energia Nuclear? Com funciona una central Nuclear? Comenta les avantatges i els inconvenients

3-Perquè la Central de Txernòbil continua essent una amenaça per tota europa?