Pitàgores (Samos, cap a 569 aC - Metaponto, cap al 500 aC)

Pàg. principal
 

inici biografies




Pitàgores



El Teorema de Pitàgores

L'acció de mesurar, en geometria, ve associada a la idea de nombre, el que en l'antiguitat va suposar un estudi profund d'aquests, així com de les seves propietats i relacions. En aquest sentit sobresurt la figura de Pitàgores, que juntament amb els seus deixebles va intentar penetrar en l'harmonia dels nombres. Així ho confirma Aristòtil quan diu: "Els pitagòrics es varen dedicar primer a les matemàtiques, ciència que van perfeccionar, i compenetrats en aquesta, imaginaren que els principis de les matemàtiques eren els principis de totes les coses".
Pitàgores és sens dubte, un dels grans fundadors de la cultura occidental. La idea bàsica sobre la que es recolza la nostra cultura, és la que l'univers no es un caos incomprensible, més bé és un cosmos ordenat on els misteris es poden abordar amb la raó. Això va constituir el gran descobriment de Pitàgores i els seus deixebles. El se lema era: "Tot és harmonia i número". Així expressaven la seva creença de que el ordre de l'univers és molt més entenedor si s'utilitza els recursos matemàtics.
Pitàgores va néixer a Samos i pertanyia, a l'igual que Tales, a la colònia grega establerta en les costes i illes occidentals, el que avui anomenem Àsia Menor. Va viure, aproximadament, entre els anys 569 i 500 aC i, era fill d'un ric comerciant. Probablement viatjà en la seva joventut a Egipte, Fenícia i Babilònia, on segurament va aprendre molt en contacte amb aquestes cultures més antigues.
Cap al 529 aC, va fundar a Crotona (colònia grega en el sud d'Itàlia) una comunitat cientifico-religiosa coneguda amb el nom de pitagòrics que tingué una gran influència en el sud d'Itàlia i a Grècia. L'estudi de l'aritmètica, geometria, musica i astronomia (el que després seria el quadrivium de la formació medieval) va ser l'eina bàsica per aconseguir els seus propòsits. Els pitagòrics establiren gran nombre de teoremes que, més endavant, al s. III aC, foren recopilats i ordenats per Euclides. Entre ells tenim el Teorema de Pitàgores i, els que tracten de les magnituds incommensurables.
Per molt que els pitagòrics no eren un grup polític, arribaren a adquirir una gran influència i poder en les decisions de la ciutat de Crotona. Cap a finals del s. VI es va despertar a Crotona un moviment antipitagòric d'origen fosc. Pitàgores va haver d'exiliar-se i va morir cap a l'any 500 a Metaponto.
Per més informació, consulteu el llibre "Pitágoras. El filosofo del número" de Pedro Miguel González Urbaneja. NIVOLA libros y ediciones, SL. Madrid, 2001.