Inici web Carles Garcia

Aspectes importants de l'esquí de muntanya

L'esquí de muntanya és una manera de practicar l'alta muntanya o l'alpinisme amb esquís, quan les condicions de la neu ho permeten, ja sigui assolint cims o fent recorreguts o travessies, cosa que implica que el muntanyenc es constitueixi en el binomi "alpinista - esquiador" en proporcions variables segons predomini l'alpinista per sobre l'esquiador o viceversa.

Quan parlem d'esquí de muntanya no és gens estrany que algú ens pregunti "Què és això?, o bé, es confongui amb l'esquí de fons. Esquí i muntanya són termes que van íntimament units, ja que cada cap de setmana a l'hivern hi ha milers de persones que esquien a la muntanya. Però això és força diferent de fer esquí de muntanya o, millor dit, d'anar a la muntanya amb esquís.

L'esquí de pista és un esport essencial per a la pràctica de l'esquí de muntanya. En el descens utilitza la mateixa tècnica però el terreny de joc i l'ambientació són ben diferents. L'esquiador de pista juga en terreny limitat i controlat; neu trepitjada, sense altres problemes a resoldre que desenvolupar la tècnica, baixar per determinada pista de més o menys dificultat o encadenar els viratges de la manera més perfecta, elegant o ràpida possible.

L'esquiador de muntanya s'enfronta a una sèrie de dificultats, per tant cal tenir uns coneixements amplis per vèncer cadascun dels problemes que poden presentar-se en una sortida; la forma física a la qual haurà de dedicar una atenció constant; la tècnica d'esquí a l'hora de la baixada; el coneixement de l'entorn per augmentar el nivell de seguretat.

El que va a la muntanya hivernal amb esquís trobarà multitud de problemes per resoldre, la pujada no serà fàcil com a la pista ja que haurà d'aplicar al màxim la tècnica que li permeti una major economia d'energies. Al descens, la neu no estarà treballada per les màquines ni en bones condicions, ja que la pot trobar molt canviant; ara dura o glaçada, ara fonda i pesada, ara ventada. En fi, un terreny hostil i poc amigable; seran poques les ocasions que hi trobarà la neu en condicions òptima per gaudir duna bona baixada. Ara bé no tot és negatiu en aquesta activitat, ja que els dies que ens trobarem amb el temps i la neu excel·lents compensaran sobradament els esforços esmerçats.

Del llibre Muntanya amb esquís. Manuel Broch i Xavier Martínez. Escola Catalana d'alta muntanya / Pleniluni