Correccions

 

Correcció de la prova de selectivitat
Correcció de l'examen

 

Correcció de la prova de selectivitat

Pregunta 1
a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta. (0’75 punts)
Cal que l’alumnat identifiqui la font com una fotografia d’un bitllet, o un bitllet (0,25 punts) d’una pesseta emès per l’Ajuntament d’Altafulla el 20 de novembre de 1937. (0’50 punts).
b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font. (0’75 punts)
Cal que l’alumnat situï el contingut de la font durant la Guerra Civil (1936-1939) a Catalunya, en concret el 20 de novembre de 1937. (0’75 punts).
c) Descriviu i comenteu el contingut de la font. (1 punt)
Cal que l’alumnat expliqui que es tracta d’una fotografia d’un bitllet de curs legal, d’una pesseta, bitllet emès per l’Ajuntament d’Altafulla el 20 de novembre de 1937, on consten les signatures de l’alcalde i del dipositari d’aquesta població del Tarragonès i
que conté una il·lustració amb una figura i motius naturals. (1 punt)
Pregunta 2
Contesteu només UNA de les dues qüestions:
a) Expliqueu la situació de Catalunya durant la Guerra Civil. Feu esment de l’etapa revolucionària, de les col·lectivitzacions, l’economia de guerra, del problema dels refugiats i de les condicions de vida a la rereguarda. (2’50 punts) . (2’50 punts)
La resposta de l’alumnat hauria d’explicar l’esclat revolucionari, el doble poder govern- Comitè de Milícies Antifeixistes, les col·lectivitzacions i el decret que les regulà, la creació de la Comissió d’Indústries de Guerra i l’economia de guerra (1’25 punts); el progressiu empitjorament dels abastiments, el problema dels refugiats i les condicions de vida a la rereguarda (1’25 punts).
b) Compareu la situació política dels dos bàndols –el republicà i el franquista- durant la Guerra Civil; concretament, els dos tipus d’estat, i les condicions de vida i la repressió a la rereguarda dels dos bàndols. (2’50 punts)
La resposta de l’alumnat s’ha de centrar a comparar els dos tipus d’estat, un de dictatorial i caire feixista o semi-feixista i l’altre democràtic però sense eleccions i amb diferents contrapoders; a les diferents condicions de vida, sent en general millors les condicions alimentàries a la franquista però ambdues amb problemes d’abastiments, i a les dues repressions, la franquista i l’exercida a territori republicà, i llurs diferències, essent la primera dirigida des del poder únic i l’altre menys centralitzada, i de diferents abasts. (2’50 punts).

 

Correcció de l' examen

A)

  1. Descriviu els mapes, identificant la cronologia aproximada de cada mapa. Situeu-los en el seu context històric(2 p)
    •Mapes d'Espanya dividida en dos territoris un cop ha esclatat la Guerra Civil: el ratllat correspon al territori franquista, l'altre al republicà.
    •Cronologia, descripció i context històric dels mapes :
    1............. març del 1939, la major part d'Espanya està en mans franquistes, en aquest mapa s'observa que, ocupada Catalunya,està a punt d'acabar la Guerra Civil Espanyola amb la victòria de Franco, resta l'entrada a Madrid. Per part republicana s'intenta negociar les condicions de pau amb el cop d'estat del General Casado.
    2........... juliol 1936 s'inicia la Guerra Civil Espanyola, la zona republicana correspon a la més industrialitzada, les institucions de la República perden poder que passa a mans de les forces sindicalistes, especialment la CNT. L'objectiu militar  franquista (zona agrària) és una guerra curta i per això és prioritari l'ocupació de Madrid.
    3............ correspon a principis del 1937 el territori republicà ha disminuït encara que, de moment, les forces militars es concentren en les batalles en torn de la defensa i/o l'ocupació de Madrid. En el territori republicà creix la tensió entre les diverses forces republicanes. En territori franquista s'inicia la  construcció de l'Estat Nacional-Sindicalista
    4..............1938 el territori republicà ha disminuït força i està dividit des de l'arribada franquista al Mediterrani. Ara l'objectiu militar franquista és l'ocupació de Catalunya. La República intentarà la contraofensiva amb la Batalla de l'Ebre, l'estiu d'aquest any, però la derrota significarà un pas decisiu cap a la victòria franquista.

  2. Situeu el conflicte en el context internacional i comenteu la intervenció estrangera (3p)
    •La Guerra Civil Espanyola s'emmarca en el context internacional de l'enfrontament   feixisme/democràcies/comunisme .  
    •L'acord internacional del comitè de No Intervenció no va ser respectat per tots els països: La República va rebre l'ajuda de la URSS i dels voluntaris de les Brigades Internacionals. Itàlia i Alemanya van donar suport militar a Franco, la resta de països van restar neutrals.
                                                                                                             
  3. Expliqueu la composició social i política dels dos bàndols enfrontats. (3p.)
    • Republicans: obrers, pagesos no propietaris i sectors de la petita burgesia. Partits i forces d'esquerres (republicans,   
      socialistes, comunistes, anarquistes).
    • Franquistes: alta burgesia, sectors de classes mitjanes, terratinents, petits pagesos propietaris i gran part de la jerarquia
       eclesiàstica i militars. Partits de dretes (falangistes, monàrquics, carlins, republicans, liberals.

 

B)

  1. Situeu el context històric del document. A què es refereix el text amb "III Año Triunfal"? (0,5p)
    • Les tropes franquistes estan ocupant Catalunya, en aquest territori acabarà aquest mes la guerra civil amb la victòria
      feixista. Resultat d'això serà el nomenament del nou Ajuntament a Cornellà que presideix l'autor del document, que
      imposa per la força la forma de saludar ("serán considerados malos  españoles  y  denunciados ...")..
    • Per a Franco l'any 1939 és el " III Año Triunfal" des de que va començar la guerra.

  2. Què podeu deduir de Lorenzo Marigó a través del document? (0,75p) 
    • És el nou alcalde, nomenat per Franco, falangista, nacionalista centralista, anticatalanista.
  3. Què era el "Movimiento Nacional? . Explica les característiques ideològiques. (0,75 p)
    • Reunia el conjunt de les forces sociopolítiques adictes al règim franquista.
    • Ideologia d'extrema dreta, de tipus feixista (dictatorial, antiliberal, antidemocràtica, anticomunista), centralista, racista (sense incidir en la qüestió jueva directament), classista, masclista i catòlica.



Tornar al T.6