PRIMER DE BATXILLERAT              

Fotografies del segle XX (darrera fotografia a http://lasmiradasdelainfancia.blogspot.com)

Índex


"il.lustració"PLANTEJAMENT DEL CURS

Hola, em dic Caty González i sóc la vostra professora virtual de Ciències Socials. Us explicarè què farem en aquest curs d'Història:

          Som una reunió (també virtual) de persones interessades en la Història per treballar, concretament, la història del món contemporani, especialment, d'Europa Occidental. Estudiarem com vivien i què van fer els homes i dones que han viscut  des del s. XIX. Als alumnes, professors i persones en general proposo com a objectius d’aquestes classes  aprendre  quines sòn les lleis de la Història i com es poden interpretar els fets històrics. Suposo que alguna vegada us heu preguntat com és que Hitler va guanyar les eleccions o per què es va llançar la bomba atòmica a Hiroshima quan el Japó estava a punt de demanar la rendició, per què podeu estudiar gratuitament i, en cavi, els vostres avis/àvies estaven treballant des dels dotze anys. Els historiadors/es investiguen aquest tipus de fets i els han donat una sèrie d'explicacions. En les classes d'Història ens proposarem conéixer aquestes interpretacions. Aprendrem  quines sòn les lleis de la Història i com es poden interpretar els fets històrics.  La Hª del Món contemporani  us ensenyarà a comprendre la nostra Història immediata i poder entendre el que passa ara. Saber què factors condicionen i condicionaran la vostra vida és un dels objectius que pretenem aconseguir.

                El reforçament de tècniques d'estudi aplicades a les Ciències Socials és un altre objectiu. El que es diu procediments. L'estudi és un treball intel.lectual. Com tot treball, requereix unes tècniques, una manera de fer les coses, d'estudiar, que us permetran treure profit de l'esforç que feu. És a dir, aprendrem i ampliarem amb noves tècniques com s'ha d'estudiar; com estudiar d'una manera que costi menys esforç i poder treure millors notes. Però l'esforç s'haurà de fer, i l'haureu de fer vosaltres. Aquí venim a treballar!.
             Per sort, esteu aquí, en principi, perquè voleu. Això ja és Educació Postobligatòria i, a més, heu escollit aquesta branca d'estudis, Ciències Socials (o Humanitats). I això significa que us interessa estudiar l'home. Al menys, us interessa més que els fenòmens físics, o els animals que poblen la Terra. Però no us interessa com funciona el seu organisme. El que us interessa (i si no és així heu equivocat la vostra elecciò), és comprendre per què fa o ha fet una cosa i no una altra, o sigui, estudiar la seva actuació o conducta però no des del punt de vista personal o individual, sinó pertanyent a un grup o a una classe social. Saber per què fem les coses, és el primer pas per ser lliures. Per què si no ens agrada el que fem, potser, podrem canviar els factors que ens obliguen a fer-ho.
           
            En conclusió, jo parteixo d'aquest pressupost: esteu consultant aquesta web per aprendre una sèrie de coneixements relacionats amb l'actuació humana perquè us interessa. I sabeu que, per treballar, per aprendre el que sigui en aquest cas, cal un esforç. I esteu disposats a fer-ho. Això significa que haureu de dedicar un temps per preparar aquesta matèria.  Això significa en termes quantitatius que haureu de dedicar 3 hores a la setmana per preparar aquesta assignatura. Ja no esteu a l'ESO. Heu de ser conseqüents amb la vostra elecció: us esteu preparant per seguir estudis superiors (de formació professional o universitària); això suposa que haureu de dedicar aproximadament unes 3 hores diàries a estudiar a casa les assignatures del curs. De les 18 hores de preparació, 3 han de destinar-se a la Història; una per cada dia que ens reunim a treballar tots plegats.

 

INSTRUMENTS D’APRENENTATGE: les fonts fonamentals d'informació seran les explicacions teòriques bàsiques que trobareu en el material, el llibre de text o digital corresponent al temari que treballem, les explicacions del professor/a si assistiu a classe real, i els enllaços que us proporcionaré per a cada tema, diccionaris, atles de geografia física i de geografia política, els textos i exercicis pràctics que us proposaré, i pel.lícules o documentals que us recomanaré (de visió complementària).

 

Cada tema estarà organitzat de la mateixa manera
  • En primer lloc s’explicitaran els objectius conceptuals fonamentals que es pretenen aconseguir amb l’aprenentatge d’aquest tema en concret.
  • Hi haurà una Avaluació Inicial per saber quins coneixements previs del tema teniu, la qual cosa ens permetrà introduir conceptes o coneixements bàsics. Si no sabeu les respostes no té massa importància, cosa que si la tindria si passa el mateix en acabar-lo.
  • Les idees bàsiques o la teoria fonamental la podeu aconseguir a través del vostre llibre de text o virtual, els enllaços inclosos en el material del tema o llegint els apunts (donaré sempre una visió general de la interpretació dels fets en cada apartat).
  • Es proposen una sèrie d’exercicis pràctics que serveixen per aplicar la teoria apresa o completar-la. De tot el ventall que us ofereixo ( no us espanteu), escolliu aquelles activitats que us resultin més interessants.
  • En acabar el tema hi ha un model d’examen que normalment tindrà la correcció completa . Si no és així, vosaltres mateixos, consultant el llibre, podeu fer l’autocorrecció.
  • Finalment, s’indicaran algunes pel.lícules per completar aspectes dels coneixements adquirits. En alguns casos hi haurà un qüestionari sobre elles.

La meva funció com a professora virtual serà la de facilitar-vos la informació i el material necessari per a què pel vostre compte adquiriu els coneixements que vulgueu, i, de manera molt secundària, de suport i ajuda en l'aprenentatge individualitzat si m’escriviu al meu correu electrònic consultant algun dubte (i jo considero oportú respondre-us, per tant, sense comprometre’m a fer-ho). 

          

Anar a l'Avaluació Inicial

 

Licencia de Creative Commons
clases virtuales de historia by Caty González Torrijos is licensed under a Creative Commons

  Tornar a l'índex de Primer de Bat                                               Tornar a l'Index General