Tipus i causes de les sordeses
 
Tipus de sordeses segons la seva localització

Es distingeixen dos grans grups segons quina sigui la part afectada:

  • Les pèrdues auditives que afecten l’orella externa o l'orella mitjana s’anomenen de transmissió. (També dites conductives, o de conducció).

  • Les pèrdues auditives que afecten l’orella interna o el nervi auditiu s’anomenen neurosensorials. (També dites de percepció).

Les sordeses també poden ser mixtes, és a dir de transmissió i de percepció simultàniament, quan estan afectats elements de l'orella mitjana i de l'orella interna.

Es parla de sordesa central quan l’afectació està relacionada amb problemes d’integració del missatge auditiu, a causa d’alteracions a nivell de les àrees auditives del cervell. Aquests casos, que no impliquen necessàriament l’existència d’una pèrdua auditiva, competen sobretot a la neurologia.


Sordeses de transmissió, o conductives

La part afectada és l’orella externa o la mitjana, és a dir el bloc mecànic del sistema auditiu. Es diuen de transmissió perquè, en qualsevol cas, sempre existeix una causa per la qual el so troba un destorb mecànic per ser transmès amb normalitat fins a l’entrada de la còclea. Els factors que poden afectar l’orella externa poden ser un simple tap de cera, una obstrucció del conducte auditiu extern produïda per un cos estrany, etc. En aquests casos la dificultat és temporal i n’hi ha prou amb eliminar allò que la produeix.

Les afectacions de l’orella mitjana poden estar causades per infeccions com l' otitis, que omple de líquid la caixa timpànica (cavitat de darrera el timpà), per perforacions timpàniques, per anquilosament de la cadena d’ossets, etc. Degut a questes alteracions el timpà no pot vibrar com és degut. Aquestes pèrdues auditives solen ser recuperables perquè acostumen a tenir solució farmacològica o quirúrgica. El grau de pèrdua auditiva sovint no és gaire elevat.

Les persones afectades per una sordesa de transmissió tenen la sensació de tenir l’orella tapada però senten totes les freqüències, tot i que a un volum més baix. Poden tenir dificultats per entendre allò que se’ls diu, però possiblement no si els parlen amb un volum més alt. En molts casos és útil la implementació d’audiòfons. És innecessari l’ús d’implants coclears.


Sordeses neurosensorials, o de percepció

Aquestes pèrdues auditives són provocades per alteracions en el bloc neurosensorial, és a dir en les estructures de la còclea (com el vital òrgan de Corti), o en el nervi auditiu (llavors s’anomena sordesa neurosensorial retrococlear). Les sordeses consegüents poden afectar bastant més unes freqüències que altres (generalment queden més afectades les agudes). Fins i tot algunes freqüències poden no ser percebudes malgrat una forta amplificació. Per aquest motiu és habitual que les persones amb sordeses neurosensorials tinguin una distorsió de la percepció auditiva, en el sentit que hi senten però no acaben de comprendre, o potser gairebé no reconeixen, allò que se’ls diu encara que el so se’ls amplifiqui molt.

Les sordeses de percepció són, actualment, irreversibles. No tenen solució quirúrgica ni farmacològica. La majoria són estables, però algunes són progressives en el temps. El grau de pèrdua auditiva pot variar des de lleu fins a cofosi, o pèrdua pràcticament total de l’audició (Veure l’apartat: “Graus de pèrdua auditiva”). L’optimització del camp d’audició conservat per tal d'establir o mantenir la comunicació oral es procura a partir d’audiòfons o d’implants coclears.

Tipus de sordeses de percepció segons el moment d’aparició, i causes

Genètiques

Aproximadament un terç de l’etiologia de les sordeses infantils és deguda a causes genètiques conegudes. A mesura que les investigacions genètiques van avançant va augmentant el seu percentatge en la mateixa mesura que disminueix el tant per cent de sordeses de causa desconeguda (actualment també un terç del cens de nens/es amb problemes d’audició), ja que moltes ho són perquè encara no s’ha pogut identificar la causa genètica que les provoca. Es calcula que més d'un 50% de les sordeses poden tenir una causa genètica. Fins a l’actualitat s’han identificat més de 400 tipus de sordesa hereditària, però encara no es sap gaire sobre els gens que la causen. Un gen que s’ha comprovat ser responsable d’un 30% de les sordeses genètiques a Europa és el GJB2 (Conexina 26). 

Aproximadament el 5% dels nens/es sords són fills de pares sords, i el 95% són fills de pares i mares oïdors una part significativa dels quals són portadors d’algun gen relacionat amb la pèrdua auditiva que s’ha manifestat en el fill/a.


Prenatals

Les sordeses que es generen durant el primer temps de l’embaràs corresponen a embriopaties. Si la causa es fa efectiva a partir del tercer mes s'anomenen fetopaties. Alguns dels factors més coneguts són:

  • La rosa. Pot ser transmesa a la mare per un virus que es propaga a través de l’aire. Pot produir en el nadó l’anomenada triada rubeòlica, és a dir sordesa, malformacions oculars i disfuncions cardíaques. D’aquí la importància de la vacunació prescriptiva que es realitza a totes les nenes.

  • La citomegalovirosi congènita. Es tracta d’un virus (citomegalovirus) que passa al fetus a partir de la placenta.

  • La toxoplasmosi: Pot ser transmesa a la mare a causa de contacte amb excrements de gat, ingesta de carn crua, per transfusió de sang, etc.

  • La incompatibilitat Rh entre la sang de la mare i del fetus.


Neonatals

Són les produïdes des del moment del naixement fins al primer mes de vida, a causa de prematuritat, d’anòxia neonatal (manca d’oxigenació al néixer), traumatisme obstètric (per exemple lesions meningoencefàliques causades per fòrceps en parts distòcics), etc.


Adquirides durant la infància

Les causes que poden produir pèrdues auditives en un moment determinat de la infància són:

  • Infeccioses, tals com la meningitis bacteriana, les galteres, el tifus, el xarampió, ...

  • Neurinoma (tumor que afecta el nervi auditiu, en principi només unilateral).

  • Traumatismes sonors, deguts a explosions, descompressions brusques, exposició continuada a soroll intens,...

  • Tòxiques: Existeixen medicaments ototòxics que són susceptibles de provocar sordesa en persones sensibles als seus efectes. Una mateixa persona pot ser sensible a uns sí i a altres no. No pel fet de ser sord vol dir que s’hagi de ser sensible a algun medicament ototòxic. És important consultar el/la metge/sa per si és convenient o possible l’administració d’un altre medicament alternatiu a un de potencialment ototòxic. S’han identificat més de 130 substàncies que poden causar danys a l’audició. En el següent quadre s’ha detallat una llista dels principals medicaments potencialment ototòxics (adaptat del Dr. David Rigau). S’ha destacat amb lletres de color vermell els més citats en la bibliografia relativa al tema:

categoria

noms

Antibiòtics aminoglucòsids

Amikacina, Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Netilmicina, Estreptomicina, Tobramicina, Sisomicina.

Altres antibiòtics

Ampicilina, Capreomicina, Cloramfenicol, Colistina (polimixina E), Eritromicina, Minociclina, Polimixina B, Rifampicina, Vancomicina, Teraciclines.

Antiinflamatoris

Salicilats (aspirina, couldina, etc.), Fenoprofeno, Ibuprofens, Indometacina, Naproxeno, Fenilbutazona.

Antimalàrics

Quinina, Cloroquina.

Agents antitumorals

Actinomicina, Bleomicina, Cisplatins, Mostasses nitrogenades (ex.: mustina), Misonidazol, Vincristina, Vinblastina.

Beta-bloquejants

Propanolol.

Anticonceptius

Medroxiprogesterona.

Diürètics

Àcid etacrínic, Furosemida, Bumetanida.

Desinfectants

Clorur de Benzalconi, Clorur de Benzetoni, Clorhexidina, iodats.

Antidepressius tricíclics

Imipramina, Nortripitilina.

Aplicacions tòpiques a l’orella

Solució Bonain (Cocaïna, Fenol i Timol), Formaldehid de Gelatina (Gelatina absorbible en esponja), Lignocaina.

Hàbits tòxics

Alcohol, Nicotina

Les sordeses segons el binomi  “moment d’aparició - llenguatge adquirit”

Reben els següents noms:

  • Prelocutiva, quan la sordesa apareix abans de l’adquisició del llenguatge. Es considera de manera general que una sordesa ho és quan es produeix abans dels 2 anys d’edat.

  • Perilocutiva, quan s’inicia mentre encara no està acabat el procés d’assoliment de la llengua, entre els 2 i els 5 o 6 anys.

  • Postlocutiva, quan apareix després que el procés ja està ben consolidat, a partir dels 6 anys d’edat.

Les conseqüències són molt diferents entre un i altre tipus: Quan es produeix una sordesa postlocutiva ja es té adquirida prèviament una llengua o llengües, inclòs un cúmul d’empremtes de memòria auditiva relatives a paraules, frases,.... Tot això és cabdal per possibilitar el manteniment del nivell de competència lingüística. En canvi en els casos de sordesa prelocutiva no existeix una llengua prèviament assimilada: Com més gran sigui la pèrdua auditiva més difícil serà realitzar el procés d’aprenentatge d’una manera natural i autònoma, i caldrà potenciar-lo de manera assistida mitjançant un procés intencional, programat i sistemàtic.

Síndromes que inclouen sordesa

La sordesa es produeix generalment com a conseqüència d’alguna de les causes esmentades fins ara. A vegades, però, es presenta com a un factor més en algunes síndromes més generals de caire genètic que provoquen plurideficiències. Les més conegudes són:  

  • Síndrome de Treacher-Collins - Combina diverses malformacions del cap i la cara que dóna a les persones afectades un aspecte facial característic: implantació molt baixa de les orelles (que poden ser molt petites o gairebé absents), mandíbula petita, orifici bucal gran, inclinació de les parpelles cap a baix, cabell que pot arribar fins a les galtes,... La sordesa que provoca és de transmissió.

  • Síndrome d’Usher - És la primera causa de sordceguesa hereditària. Provoca sordesa de percepció i retinitis pigmentosa (o retinosis pigmentària). La retinitis fa que la retina degeneri i perdi lentament la seva capacitat de transmetre imatges al cervell, alterant la perifèria de la retina (visió de “túnel”, o de “forat de canó”), o bé a la inversa amb pèrdua de visió central. Possibles problemes d’equilibri.

  • Síndrome d’Alport - És una nefritis hereditària. Afecta més als nens que a les nenes. Altera progressivament els ronyons fins a requerir diàlisi o trasplant. Pot provocar malformacions oculars, principalment cataractes, així com insuficiència cardíaca. Sordesa de percepció.

  • Síndrome de Waardenburg - Les persones afectades tenen o bé els ulls de color blau molt clar o bé un ull de cada color, així com albinisme parcial manifestat en un floc de cabells blancs enmig de la resta, generalment molt foscos. Probable disminució lleu de la capacitat intel·lectual. Sordesa de percepció.

  • Síndrome de Cockayne - És una degeneració pigmentària progressiva de la retina, acompanyada de sordesa, també progressiva. Possibles desordres neurològics progressius, aparença senil prematura i retard mental.

  • Síndrome d’Hurler - És una malaltia metabòlica hereditària. Provoca trets facials toscos, macrocefàlia, engrandiment de fetge i melsa, retina degenerativa, creixement corporal que es retarda o es deté, mà en forma d’urpa. Problemes cardíacs. Sordesa progressiva.

  • Síndrome d’Hunter - La variant més greu d’aquesta malaltia comparteix moltes característiques amb la síndrome d’Hurler, tot i que amb símptomes més lleus.

  • Síndrome de Mohr - Enfonsament de la línia mitja del llavi superior, llengua enfonsada, polidactília (un dit de més). Sordesa de transmissió.

  • Síndrome d’Stickler - És una malaltia progressiva relacionada amb el teixit connectiu. Afecta els ulls (miopia, glaucoma, possibilitat de despreniment de retina, cataractes), debilitament de les articulacions, mandíbula inferior més curta que la superior. Possible sordesa.

Es considera que, a Espanya, 2 de cada 1.000 nens i nenes nascuts tenen problemes d’audició i que, d’aquests, 1 de cada 1.000 és sord. (Congrés de la Sociedad Española de Otorrinolaringología. Granada, octubre de 2006)