La gelatina

L'aparell d'impressió és senzillament una làmina de gelatina d'un o dos centímetres de gruix posada en una safata de llauna d'anar al forn i una esponja.

Com es fabrica la gelatina?
Necessitem:
-una safata d'anar al forn d'uns 25x35 cm (una mica més gran que un DIN-A4)
-1/2 litre d'aigua
-1/2 kilo de sucre
-1/2 kilo de glicerina (en trobarem a les farmàcies o a les adrogueries)
-120 grms de cola de peix (es troba a les adrogueries)

Procediment: Escalfem l'aigua sense deixar que bulli i hi barregem el sucre i la glicerina. Ho posem tot al foc sense deixar que bulli (perquè no faci bombolles que després costa molt de treure) i hi anem afegint a poc a poc la cola de peix tot remenant amb una cullera de fusta: cal que no quedi cap grumull. Quan ja tenim una substància uniforme l'aboquem amb molt de compte a la safata; si hi ha bombolletes les arraconem per tal que quedi una superfície ben llisa; ho deixem refredar i ja tenim la gelatina llesta.

Per imprimir: Necessitem clixés "hectocopy". Cal escriure en el clixé situat damunt d'un din-a4, com si es tractés de paper carbó. El paper queda imprès. Aleshores, amb molt de compte, s'aplica el paper imprés damunt de la gelatina de tal manera que quedi ben llis i es frga amb una esponja seca o bé amb la mà per fer que s'adhereixi tot el text. Després s'aixeca el paper i ja tenim la impremta a punt per imprimir. (No llencem el paper model: ens pot tornar a servir)

Ara es tracta de posar ben llis un full a la gelatina i fregar-lo perquè s'imprimeixi. (Procurem deixar un canto sense enganxar per poder-lo treure sense problemes.) I ja tenim la primera impressió! Podem fer fins a 40 fulls estirant molt, perquè el text es va esborrant. Però es pot reutilitzar el paper model.

Per netejar la gelatina, hi passarem l'esponja molla vigilant no espatllar la superfície ni menjar-nos-la massa. Si l'aigua és tèbia va millor.

Podeu consultar el llibre Técnicas de impresión en la escuela, de Carme Sala i Lluïsa Jover, Editorial Avance, Barcelona 1975


Tornar