BIBLIOGRAFIA Pedra dels Sacrificis (Capmany)

                 A continuació  pots trobar un llistat d'obres, considerades
                cabdals per a aprofundir en l'estudi del Megalitisme a Catalunya.
 
 

BIBLIOGRAFIA
  • Cazurro, M. :" Los sepulcros megalíticos de la provincia de Gerona"; Girona , 1912
  • Garriga Pujol, Juan :" Los monumentos megalíticos del Alto Ampurdán(Gerona)" ; Ibérica núm. 128, gener 1948.
  • Macau i Teixidor, Isidre : " Nous Monuments Megalítics de l'Alt Empordà i l'Abric Neolític de la Cova de Sant Simón"; Ed. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, Vol. XXXIV.
  •  Panyella, A.Tarradell, M:" Excavaciones en dólmenes del Alto Ampurdán"; Ampúrias V, 1943.
  • Pella y Forgas, José: "Historia del Ampurdán. Estudio de la civilización en las comarcas del Noroeste de Catalunya"; Ed. Luís Taso y Serra Impresores ; Barna., 1883.
  • Pericot, Lluis : "Exploracions dolmèniques en l'Alt Empordà"; Revista Empúries  nº V, Barna., 1943.
  • Pericot, Lluis : "Los sepulcros megalíticos catalanes y la cultura pirenaica"; Barna., 1950.
  • Pericot, L.- Bosch-Gimpera, P :"Els sepulcres megalítics de l'Alt Empordà"; A.I.E.C. núm. VI, pp. 488-491; Barna, 1915-20.
  •  Tarrús, J: " El Megalitisme de l'Alt Empordà (Girona): els constructors de dòlmens entre el Neolític Mitjà i el Calcolític a l'Albera, Serra de Roda i Cap de     Creus"; Cota Zero , núm. 3 Vic.          Enllaços d'interès...
 
 
PÀGINES WEB D'INTERÈS
D. Riera de Pujolar (Llanēą)
D. Creu d'en Cobertella (Roses)
D. Barraca del Lladre (Capmany)           i notícies i curiositats...
 
NOTÍCIES
D. Barraca d'en Rabert (Pau) - Fa unes quantes setmanes, aparegué a la  premsa la notícia de l'oferiment d'una recompensa d'uns cent euros (16.638 pessetes) a qui informés de la situació o localització d'un nou monument megalític. El Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat ha formalitzat la seva postura de no considerar escaient aquest sistema, donat el caràcter reglat d'aquest tipus de prospeccions.
-Pel mes de maig, i amb una periodicitat anual, es celebra a La Jonquera "La  Marxa dels Dòlmens" ( 20 Km.). Es tracta d'una excursió  cronometrada que segueix un itinerari que possibilita la visita de més de mitja dotzena de monuments megalítics dels conjunts dels Estanys (4) , Mas Baleta (3) i Quer Afumat (2).
-La Diputació Provincial de Girona manté una exposició itinerant, dedicada al Megalitisme a la zona. Aporta abundant informació documental i gràfica de l'estat de la recerca i, fins i tot, la maqueta d'un megàlit de grans dimensions.
-Durant la darrera visita realitzada a l'agrupació megalítica del Mas Baleta (La Jonquera), he trobat la novetat de l'aixecament d'un nou menhir, de petites dimensions i que ha rebut el nom de "Menhir de Quer Afumat II" .
-Pel mes de maig i, amb una periodicitat anual, es celebra a Roses "La Festa Megalítica". Enguany, s´ha celebrat en la seva IV edició.Tot aprofitant l'esdeveniment, s'ha presentat, una nova troballa per part del GESEART (grup altempordanès dedicat a l'estudi i conservació de les restes arqueològiques): la cova dolmen Quarentera II, que descoberta l'any passat, s'afegeix a la seva homònima Quarantena I. Aquestes dues construccions, formen part d'un grup d'un total de 4, actualment conegudes a Catalunya i que aprofiten una cavitat natural per a la construcció d'un sepulcre megalític. Els altres exemples es troben situats al Tossal Gros (massís del Montgrí) i la cova Massia (Alt Penedès). 
- Al llarg del mes de maig es celebra en diferents indrets de L'Albera el Maig Megalític,
en el transcurs del qual, es realitzen diverses sortides tot seguint uns itineraris que possibiliten la visita dels diversos monuments de la zona.
L'Ajuntament de Palau-saverdera , ha fet pública aquest mes d'agost passat, la seva intenció de comprar els terrenys on es troba localitzat l'assentament de Can Isaac, per tal de utilitzar-lo com a centre d'interès turístic. En aquesta mateixa població, aficionats a l'excursionisme i a l'arqueologia megalítica, han localitzat unes restes , que molt bé podríen correspondre a Sureda II (restes). Cal el dictamen dels experts del GESEART per tal d'establir la veracitat de la troballa. En cas contrari, ens podríem trobar davant
restes sense catalogar.Finalment, d'examinar les restes trobades, l'equip d'experts han 
arribat a la conclusió que corresponen al "desaparegut" Febrosa II.
- Com a resultat de l'adjudicació de places per a propietaris provisionals per al curs 2000-01, un servidor, l'autor d'aquesta humil pàgina web, ha estat destinat al CEIP Els Dòlmens, situat a la població de Capmany (Alt Empordà). 

Portada de la webIntroducci  al MegalitismeMegalitisme a L'AlberaMegalitisme a S.Roda-Cap de CreusProposta did ctica del MegalitismeGlossari del Megalitisme