Les comarques de Catalunya amb els aqüífers amb quantitats de nitrats que superen el límit permès per la llei (50 mg L–1) són les que figuren marcades amb traç gruixut al mapa següent.
 
3.De quina forma es pot reduir la quantitat de nitrats en l’aigua?:
Substituïnt el fertilitzants amb nitrats per fertilitzants sense nitrats.
Disminuint la quantitat de porcs per explotació, el nombre d’explotacions o granges, o la cabanya total de porcs, d’acord a un pla d’ordenació del territori.
Dipositant els purins en abocadors especials.
Variant la dieta dels porcs.
Limitant l’aportació de purins al sòl d’acord a bones pràctiques agràries.
Disminuint els excedents de purins construint unes plantes de tractament que serveixen per reduir el volum dels excrements.
2.Als municipis d’aquestes zones es detecta aigua potable amb uns valors elevats de nitrats. Quins processos del sòl estan relacionats amb els nitrats?
Si es dipositen purins i fertilitzants al sòl en quantitats moderades, passen a la solució del sòl i poden ser absorbits per les plantes.
Si es dipositen purins i fertilitzants al sòl en quantitats moderades, els nitrats queden retinguts per les argiles del sòl i poden ser absorbits per les plantes.
Si s’aboca més volum de l’adequat les plantes no poden absorbir els nitrats i precipiten dins de l'horitzó B del sòl que queda contaminat.
Si s’aboca més volum de l’adequat les plantes no poden absorbir els nitrats, el sòl no els pot retenir i percolen fins a l’aigua subterrània, es contaminen els aqüífers i per bombeig l’aigua arriba al consum humà.
1.Expliqueu quins poden ser els diferents orígens d’aquesta contaminació:
Els abocaments de purins que són excrements líquids dels porcs
Els abocaments de runes de construcció que contenen guix
L'ozó troposfèric que es dissol en l'aigua dels llacs i rius
L’abús dels fertilitzants dels sòls que contenen fosfats i nitrats