Les taules següents resumeixen algunes característiques dels aliments relacionades amb la higiene alimentària:
Intoxicacions alimentàries
TipusExemples
Aliments tòxicsBolets verinosos
Aliments contaminatsherbicides, DDT
Aliments adulteratsOli de colza
Aliments fets malbéBacteris de la putrefacció amb toxines
Infeccions d'origen alimentari
Organism infecciósOrigen
Bacteri del botulismeConserves en males condicions
SalmonellaCarn preparada, pastís de crema
TifusLlet, marisc, verdura crua contaminats per aigües
tenia, triquinaParàsits en aliments contaminats

29. Digues una cosa que no es pot fer mai amb un aliment congelat?:

28. Quines precaucions cal tenir amb la llet?:
Mantenir-la al frigorífic
Bullir-la abans de consumir-la
No deixar passar la data de caducitat
Rentar-la amb unes gotes de lleixiu

27. Quina època de l'any afecta més a la carn?:

26. Quines precaucions cal tenir amb els conserves?:
Bullir el seu contingut abans de menjar-lo
Comprovar la seva data de caducitat
Rebutjar les que tinguin zones oxidades o deformades
Rentar-les amb aigua i unes gotes de lleixiu

25. Què és la salmonel·la?:

24. Com saps si un peix és fresc?:
Té els ulls brillantsTé els ulls mats
Té les ganyes grisosesTé les ganyes rosades
Té la carn tovaTé la carn dura
Fa fortorNo fa fortor

23. Què cal fer amb les hortalisses abans de menjar-les?:

22. Digues tres formes de contaminació dels aliments?:
Per persones: saliva, excrements...
Per animals: insectes, animals domèstics...
Pel medi ambient: pols...
Per refrigeració

21. Quina funció tenen els edulcorants?:

20. Què són els aromatitzants?:

19. Quina funció tenen els espessidors?:

18. Què són els antioxidants?:

17. Quina funció tenen els conservants?:

16. Quina funció tenen els colorants?:

15. Quins són els additius més utilitzats?:
UHTRefrigerants
ColorantsConservants
EdulcorantsAntioxidants
CongelantsEspessidors
ExcipientsAromatitzants

14. Què és un additiu?:

13. Quina avantatge té la pasteurització?:

12. Quines desavantatges té la pasteurització?:
No mata tots els gèrmens
L'aliment es conserva pocs dies al frigorific
Atura l'activitat microbiana
Només serveix per la llet

11. Què és la pasteurització?:

10. Què es el mètode UHT?:

9. Per quins aliments es fa servir l'esterilització?:

8. Què és l'esterilització?:

7. Quines diferències hi ha entre refrigeració i congelació?:
La refrigeració destrueix tots els gèrmens i la congelació no
La congelació atura l'activitat dels gèrmens i la refrigeració no
La congelació utilitza temperatures més baixes que la refrigeració
La refrigeració utilitza temperatures més baixes que la congelació

6. En què consisteix la congelació?:

5. Quines avantatges té la refrigeració?:

4. Què és la refrigeració?:

3. Digues tres raons que fan necessari el tractament dels aliments:
Per evitar-hi la presència de microorganismesPer preservar-ne les propietats nutritives
Per evitar-hi la presència de vitaminesPer afegir-hi antibiòtics
Per augmentar el seu valor energèticPer abaratir el seu cost
Per augmentar la seva vida útilPer eliminar el seu contingut en fibra

2. Què és la cadena alimentària?:

1. Quin tipus de menjars s'han originat degut al ritme de vida actual?: