BESTIARI

.L'àliga coronada -reina dels ocells- és l'entremès culminant del bestiari tradicional: ampla còrpora, llarga cua i cos esvelt.


Representa les ciutats alliberades del jou feudal i, doncs, amb privilegi reial; en les seves actuacions no corre ni espurneja coets, balla en amples giravolts, noble i cerimoniosa. Sortia per homenatjar personalitats eminents que visitaven la ciutat, i anava d'herald en ambaixades de Barcelona a altres poblacions. Algunes anaven acompanyades d'uns "aligons" emplomallats.


Ja està documentada la seva presència l'any 1399 en la processó de Corpus de Barcelona, al costat del Bou i del Lleó.

Els bestiaris recullen la llegenda que l'àguila és capaç de mirar el sol sense parpellejar i que desestima aquell pollet que no pot aguantar la contemplació directa dels raigs solars. En el Bestiari de Philippe de Thaün (1151) es llegeix: "L'àguila és la reina de les aus. L'anomenem clarivident atès que mira el sol quan aquest més lluu, contemplant-lo directament sense clucar els ulls. Des de dalt, veu perfectament com neden els peixos al fons del mar...".


Tenen àliga Vilafranca del Penedès, Sitges, Tortosa, Olot, la Bisbal, Berga...; les de Valls i Girona duen un colomet blanc, viu, al bec entreobert, que després es rifava. També n'hi ha a Pollença (Mallorca).

Les noves de Tarragona, Sitges i de la Plaça Nova de Barcelona tiren coets.

 

Si voleu feu una ullada a aquestes pàgines:
L'àliga en el bestiari tradicional

Exposició Àligues

Coordinadora de Colles de Gegants i de Bestiari de Ciutat Vella

 PORTAL